ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 24/04/2015)

Μέρκελ: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να μην ξεμείνει η Ελλάδα από μετρητά».

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Μέρκελ: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να μην ξεμείνει η Ελλάδα από μετρητά»

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της. Μιλώντας μετά την "εποικοδομητική", όπως τη χαρακτήρισε, συνάντησή της με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό, η Αγγελα Μέρκελ είπε ότι συμφώνησαν να παραμείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο της συζήτησής τους. Όταν ρωτήθηκε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα πριν επιτευχθεί μια συμφωνία με την ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η καγκελάριος απάντησε: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό».

Ενδιάμεση συμφωνία έως τέλος Απριλίου, ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα διεξήχθη την Πέμπτη η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στη συζήτηση που διήρκεσε μία ώρα καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντηση στο Βερολίνο μέχρι σήμερα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου.

Ειδικότερα, η αποτίμηση της προόδου που έχει σημειωθεί μετά τη συνάντηση του Βερολίνου και η πρόοδος στο Βrussels Group βρέθηκαν στο επίκεντρο της νέας συνάντησης του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ στις Βρυξέλλες, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε σύγκλιση απόψεων σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016 καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις. Συμφωνήθηκε επίσης μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων να γίνει ανεξάρτητη αρχή.

Οι πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά ζητά να τηρηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να υπογραφεί έως τα τέλη Απριλίου αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας και αφορούν κυρίως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής μίλησε για το θέμα της μετανάστευσης που απασχολεί την ατζέντα της Συνόδου των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η τραγωδία στη Λαμπεντούζα και η σοκαριστική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο Αιγαίο υπογραμμίζουν την ανάγκη για την ΕΕ να αναπτύξει μια αποτελεσματική και ανθρώπινη πολιτική μετανάστευσης, που να βασίζεται στην αλληλεγγύη, ειδικότερα στην πρώτη γραμμή των μεσογειακών χωρών» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

H συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γερμανίδα καγκελάριο που ήταν η δεύτερη μέσα σε ένα μήνα, πραγματοποιήθηκε με αμοιβαία βούληση. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός θα τόνιζε ότι υπάρχει βούληση από την ελληνική πλευρά, να γίνουν τα σημαντικά βήματα για τον αμοιβαίο συμβιβασμό και την αμοιβαία επωφελή λύση.

Συμφωνία ή εκλογές

Κυβερνητικές πηγές νωρίτερα διέψευσαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός, προσέρχεται με τελεσίγραφο στη συνάντηση με τη καγκελάριο. Όπως ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές τα δημοσιεύματα δεν έχουν καμία απολύτως βάση, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα, έτσι και δεν θέτει.

«Εγώ έκανα όσα σου είχα πει. Κάνε κι εσύ ο,τι μου είπες» φερόταν έτοιμος να διαμηνύσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, προς την γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα έλεγε στην Καγκελάριο της Γερμανίας ότι ή θα υπάρξει συμφωνία άμεσα ή παύουν να ισχύουν όλα όσα συμφωνήθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου και όλα είναι ανοιχτά (δημοψήφισμα ή εκλογές). Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο κ. Τσίπρας θα θύμιζε στην κ. Μέρκελ μια συζήτηση που είχαν στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας η Καγκελάριος είχε τονίσει ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση καλύψει το 70% της απόστασης τότε το άλλο 30% «θα το βρούμε».

Τριπλασιασμός των κονδυλίων της ΕΕ για διάσωση μεταναστών

Την έκτακτη Σύνοδο Κορυφή συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το πολύνεκρο ναυάγιο με τους εκατοντάδες μετανάστες στα νερά της Μεσογείου και τις διαδοχικές φωνές αγωνίας για την αβέβαιη τύχη όσον επιχειρούν να φτάσουν στον ευρωπαϊκό χώρο με δουλεμπορικά σκάφη.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι περίπου 500.000 μετανάστες θα διασχίσουν ή θα επιχειρήσουν να διασχίσουν τα νερά της Μεσογείου μέσα στο 2015, με τελικό προορισμό το ευρωπαϊκό έδαφος.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να τριπλασιάσει τον προϋπολογισμό της επιχείρησης Τρίτων», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

"Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να σταματήσουμε τους δουλεμπόρους", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη απέναντι στην τραγωδία που εκτιλύσσεται στη Μεσόγειο και για το λόγο αυτό η ΕΕ πρέπει να λάβει άμεση δράση. Ο πρόεδρος της ΕΕ ανέφερε ότι το σχέδιο δράσης της ΕΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, την ενίσχυση της συνεργασίας κατά των διακινητών, μέσω της Europol, καθώς και την ενίσχυση της επιχείρησης "Τρίτων" με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης. O Ντ. Τουσκ ανέφερε επίσης ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και μετάβασης, κυρίως με τις χώρες γύρω από τη Λιβύη.

Πηγή: http://www.express.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671