ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Τετάρτη - 22/04/2015)

Ειδικές οικονομικές μελέτες για τη δαπάνη που προκάλεσαν στο ΕΤΑΤ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία εθελούσιες έξοδοι προσωπικού τραπεζών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 22-04-2015

«ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΠΑΝΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΣΤΟ ΕΤΑΤ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ ΕΞΟΔΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΩΝ»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, απέστειλε σήμερα στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη επιστολή με την οποία του ζητά την προκήρυξη και ανάθεση της -εκ του νόμου προβλεπόμενης- εκπόνησης ειδικών οικονομικών μελετών για τη δαπάνη που επέφεραν στο ΕΤΑΤ και ενδεχομένως σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου (πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) που εφάρμοσαν συγκεκριμένες τράπεζες για το προσωπικό τους.

Γνωστοποιούμε, επίσης, την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία απάντησε θετικά σε προηγούμενο αίτημά μας και ανέθεσε την εκ του νόμου προβλεπόμενη εκπόνηση ειδικής οικονομικής μελέτης για την πιο πρόσφατη εθελουσία έξοδο προσωπικού στον τραπεζικό κλάδο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής και συνημμένη (αρχείο .pdf) η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών

                 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 29

Ταχ. Κώδικας: 101 10 Αθήνα

Αθήνα, 22 Απριλίου 2015

Προς: Υπουργό Oικονομικών

κ. Γ. Βαρουφάκη

Κοιν.:

1)Γενικό Γραμματέα Υπ. Οικονομικών

κ. Ν. Φράγκο

2) Δ/νση Προμηθειών,

Διαχείρησης Υλικού

και Υποδομών Υπ. Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Ανάθεση Ειδικών Οικονομικών Μελετών για τον προσδιορισμό επιβάρυνσης των Τραπεζών έναντι του ΕΤΑΤ, από προγράμματα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού τους»

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή, με βάση την παρ. 1 του άρθρου 69 του ν.3371/2005 και την παρ. 6 του άρθρου 10 του ν. 3620/2007, οι Τράπεζες υποχρεούνται να καλύπτουν εξ ολοκλήρου το κόστος της δαπάνης των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου (πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) του προσωπικού τους, επομένως και τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλούν τα προγράμματα αυτά στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Επειδή, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 68 του ν. 3371/2005, για τον υπολογισμό του κόστους των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων προσωπικού Τραπεζών διενεργείται κατά περίπτωση Ειδική Οικονομική Μελέτη.

Επειδή, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η εκπόνηση Ειδικών Οικονομικών Μελετών δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. 

Για όλους τους ως άνω λόγους

Παρακαλούμε το Υπουργείο σας, όπως:

Α) προκηρύξει και αναθέσει την κατά τον νόμο εκπόνηση της Ειδικής Οικονομικής Μελέτης για το κόστος που επέφεραν στο ΕΤΑΤ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα παλαιότερα (2007 – 2011) προγράμματα εθελουσίας εξόδου (πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) του προσωπικού της πρώην Εμπορικής και

Β) προσθέσει την ανάθεση Ειδικής Οικονομικής Μελέτης για τις υποχρεώσεις προς το ΕΤΑΤ και της Τράπεζας Πειραιώς, στην Ειδική Οικονομική Μελέτη την οποία ήδη αναθέσατε με την με Αρ. Πρωτ. Δ.ΠΡΟΜ. Α 4007822 ΕΞ 9/4/2015 Απόφαση της Δ/νσης Προμηθειών, Διαχείρισης Υλικού & Υποδομών του Υπουργείου σας για το αντίστοιχο κόστος των πρόσφατων (2014) προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου (πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) εργαζομένων της Alpha Bank.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671