ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 21/04/2015)

Νόμος για τον κατώτατο, διαπραγμάτευση για τις τριετίες.

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Νόμος για τον κατώτατο, διαπραγμάτευση για τις τριετίες

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Μόνο ο βηματισμός για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα καθοριστεί νομοθετικά από το υπουργείο Εργασίας, ενώ τα υπόλοιπα οικονομικά θέματα, όπως οι τριετίες - ωριμάνσεις ή οικογενειακά επιδόματα, θα αποτελέσουν πεδίο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, στο πλαίσιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά κατατέθηκε ήδη στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) και βάσει του σχεδιασμού θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Bουλή έως το τέλος Μαΐου, παρά τις έντονες ενστάσεις των θεσμών, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά πως παρά το διαρκές μπρα ντε φερ με τους δανειστές, οι αποφάσεις για θέματα όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό θα είναι τελικά πολιτικές.

Στο υπουργείο Εργασίας, μάλιστα, επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα από τα αναγκαία στάδια προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξουν παρεμβάσεις και σε άλλα, πιο «δύσκολα» πεδία του εργασιακού, με κεντρικό άξονα την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς εκτιμάται ότι, εκτός από τους 800.000 ανασφάλιστους, υπάρχουν περίπου 1.000.000 απλήρωτοι εργαζόμενοι. Βάσει των εκτιμήσεων, οι καθυστερήσεις στην καταβολή του μισθού στην αγορά εργασίας είναι κατά μέσον όρο 5 μήνες.

Μεταξύ των θεμάτων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου είναι η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Στο πρώτο στάδιο (1/10/15) αίρονται οι μισθολογικές διακρίσεις με βάση την ηλικία των εργαζομένων και αυξάνονται οι κατώτατες αμοιβές κατά 10,91% (μισθός 650 ευρώ για τους υπαλλήλους και ημερομίσθιο 29,05 ευρώ για τους εργατοτεχνίτες). Κατά 10,91%, στα 401 ευρώ, θα αυξηθεί και το επίδομα ανεργίας. Στο δεύτερο στάδιο (1/7/16) ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 751 ευρώ για τους υπαλλήλους και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ για τους εργατοτεχνίτες.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας είναι αποκαλυπτικά όσον αφορά τη διαμόρφωση των μισθών από το 2012 έως σήμερα. Συγκεκριμένα, ενώ πριν από την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6 που μείωσε τις κατώτατες αμοιβές κατά 22% (32% για τους νέους) το 12% των μισθωτών αμειβόταν με τον κατώτατο μισθό ενώ άλλο ένα 5% με μερική απασχόληση έπαιρνε έως 751 ευρώ, σήμερα το 45% του συνόλου των μισθωτών αμείβεται με έως 751 ευρώ.

Το μέσον διαμόρφωσης του γενικού κατώτατου μισθού θα είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης την κατάργηση της αναστολής των αυξήσεων των επιδομάτων πολυετίας - ωριμάνσεων. Αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματη επαναφορά των τριετιών. Οι κοινωνικοί εταίροι, στο πλαίσιο υπογραφής νέων συμβάσεων, θα μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν το θέμα.

• Εισάγεται νέο είδος συλλογικής διαπραγμάτευσης σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων.

• Ενισχύεται ο ρόλος του ΟΜΕΔ, δημιουργείται σώμα οικονομικών εμπειρογνωμόνων προκειμένου να συνεκτιμάται η εν γένει οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, αλλά και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Επίσης, επανέρχεται η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας εκτιμούσαν το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων στα 30 εκατ. ευρώ.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/   

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671