ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 17/04/2015)

Ρύθμιση και κοινοτικά κονδύλια έσωσαν τα έσοδα τον Μάρτιο.

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Ρύθμιση και κοινοτικά κονδύλια έσωσαν τα έσοδα τον Μάρτιο

Η μετάθεση πληρωμών του Δημοσίου και τα αυξημένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) οδήγησαν σε υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του πρώτου τριμήνου του 2015. Ωστόσο, εκτός από το πρόβλημα στα φορολογικά έσοδα προστίθεται πλέον και το «πάγωμα» των εξοφλήσεων των προμηθευτών του Δημοσίου, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες στην πραγματική οικονομία και στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα του πρώτου τριμήνου του 2015 ανήλθε σε 1,7 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος ήταν να διαμορφωθεί στα 119 εκατ. ευρώ. Ομως, το αποτέλεσμα αυτό προήλθε από τη συγκράτηση των δαπανών κατά 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, μέχρι τέλους Μαρτίου 2015, είχαν διατεθεί μόλις 43 εκατ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, όταν στο ίδιο διάστημα του 2014 το αντίστοιχο ποσό ήταν 500 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, παραδέχθηκε χθες πως ένα μέρος των δαπανών έχει μετατεθεί για τους επόμενους μήνες. Και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα θα γίνει έλεγχός του και εάν κριθεί ότι κάποιες δαπάνες αποτελούν «σπατάλη», δεν θα καταβληθούν. Εκτός από τη μη αποπληρωμή προμηθευτών και τη γενικότερη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών, από τα στοιχεία του προϋπολογισμού προκύπτει ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους το οικονομικό επιτελείο «φρέναρε» και το ΠΔΕ. Οι δαπάνες του Προγράμματος ανήλθαν στα 542 εκατ. ευρώ και ήταν κατά 178 εκατ. ευρώ λιγότερες από τον στόχο.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος των εσόδων, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού μπορεί να ήταν κατά 1,1 δισ. ευρώ υψηλότερα τον Μάρτιο έναντι του στόχου και κατά 95 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, αλλά το πρόβλημα με τα φορολογικά έσοδα παραμένει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους στα 9,3 δισ. ευρώ από 10 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος.

Δηλαδή, ήταν μειωμένα κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ. Εξέλιξη που διατηρεί τον «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, δεδομένου ότι στο διάστημα αυτό αυξάνονται υπέρογκα και οι οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο.

Παρά την εικόνα κατάρρευσης των φορολογικών εσόδων, το σύνολο των εσόδων «διασώθηκε» από το ΠΔΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο πρώτο τρίμηνο του 2015 τα έσοδα του ΠΔΕ έφθασαν σε 1,4 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 770 εκατ. ευρώ. Και αυτό καθώς στα τέλη του 2014 είχαν πραγματοποιηθεί αιτήματα τα οποία ικανοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671