ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 17/04/2015)

Στην ΤτΕ τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Στην ΤτΕ τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Ανοιχτό άφησε ο αναπληρωτής Οικονομικών κ. Δ. Μάρδας το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν βάση νόμου οι φορείς του δημοσίου να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της αξιοποίησής τους από το κράτος.

Ο κ. Μάρδας δήλωσε ότι «κύριο μέλημά μας είναι να μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις του κράτους στους χρόνους που πρέπει».

Και πρόσθεσε ότι «το οικονομικό επιτελείο δεν κινείται με υποθετικά σενάρια αλλά έχει πέντε μεταβλητές που εξετάζει:

- Τα δεδομένα της οικονομίας

- Τις αποκλείσεις εσόδων και τα διάφορα εμπόδια που υπάρχουν

- Την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές

- Τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης

- Ένα σύνολο προτάσεων για ενίσχυση της ρευστότητας του δημοσίου.

Στο πλαίσιο της τελευταίας μεταβλητής και ερωτηθείς σχετικά για το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης για την υποχρεωτική κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων στην ΤτΕ, ο κ. Μάρδας δήλωσε ότι εμείς μπορεί να προτείνουμε ότι θέλουμε, αλλά υπάρχει κυβέρνηση και Βουλή που λαμβάνει τις αποφάσεις.

Μάλιστα σημείωσε ότι υπάρχει ήδη σχετικός νόμος από το 1991 (επιβεβαιώνοντας σημερινό ρεπορτάζ της «Κ»), ενώ ανέφερε πως ήδη κάτι παρόμοιο ισχύει σε Αγγλία, Ολλανδία και Πορτογαλία.

Πάντως ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι όσοι φορείς επενδύουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε κρατικούς τίτλους, δεν ζημιώνονται, υποστηρίζοντας ότι η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ πήρε τις τελευταίες μέρες 150 εκατομμύρια ευρώ απολαμβάνοντας επιτόκιο 2,4% για την επένδυσή της. Παράλληλα, στις επίμονες ερωτήσεις για το αν υπάρχουν κεφάλαια για μισθούς συντάξεις και τις άλλες υποχρεώσεις στο εξωτερικό, ο κ. Μάρδας τόνισε ότι «το θέμα ήταν να μπορούμε να πληρώσουμε όταν πρέπει» και έδωσε ως παράδειγμα όταν ανέλαβε ενημερώθηκε πως στις 24 Φεβρουαρίου υπάρχει ταμειακό έλλειμμα 552 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά πληρώθηκαν τα πάντα από τότε μέχρι σήμερα.

Πέραν αυτών ο κ. Μάρδας αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι θέλουμε να τελειώσουν γρήγορα και ότι βλέπει ήδη να υπάρχει κατάληξη σε πολλά θέματα. Για το μεσοπρόθεσμο η επικαιροποίησή του ετοιμάζεται με το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος να προβλέπεται στο 1,5% του ΑΕΠ, αλλά θα κλείσει όταν κλείσει και η συμφωνία με τους δανειστές.

Σε ότι αφορά την πορεία του προϋπολογισμού τον Μάρτιο, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 4,2 δισ. έναντι εκτίμησης για 3,1 δισ. ενώ οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 4,5 δισ. έναντι εκτίμησης για 5,2 δισ.

Έτσι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε τον Μάρτιο στα 306 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με το θέμα της επιστροφής κεφαλαίων από το εξωτερικό ο ίδιος δήλωσε ότι πρόθεση είναι να επιβληθεί ένας κάνοντας κάποιες διακρίσεις μεταξύ των χρημάτων που προήλθαν από απλές δραστηριότητες και εκείνων που προήλθαν από κατάχρηση θέσεων που κατείχαν ορισμένοι.

Πέραν αυτών ο κ. Μάρδας είπε ότι ήδη έχουν παρουσιαστεί σε επίπεδο Brussels Group μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, τα οποία θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671