ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΥΓΕΙΑΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Υγείας Αριθμ. Πρωτ. Γ1β/Γ.Π/9518/06.04.2015

Μεταποιητικές Επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥΓΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ &

ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Αριστοτέλους 17

Ταχ. Κώδικας: 10433 Αθήνα

Πληροφορίες: Κουτσιαρή Φωτ.

FAX:210/5237384

Τηλέφωνο: 2132161340

Mail: tyk@moh.gov.gr

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα 6 / 4/2015

Αριθμ. Πρωτ. Γ1β/Γ.Π/9518

Σχετ. 13356

ΠΡΟΣ :

1.Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και

Κοινωνικής Μέριμνας, Έδρες

τους.

2.Δ/νσεις Υγειονομικού Ελέγχου

και Περιβαλλοντικής Υγιεινής,

Έδρες τους

ΘΕΜΑ: «Μεταποιητικές Επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος».

Σχετ: α) Ο ν. 3982/2011(ΦΕΚ 143/τ.Α΄/17-6-2011) «Απλούστευση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών ….και άλλες διατάξεις».

β) Η Κ.Υ.Α με αριθμ.. 483/35/φ.15/2012 (ΦΕΚ 158/τβ/2012) «Καθορισμός τύπου δικαιολογητικών & διαδικασίες για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των μεταποιητικών δραστηριοτήτων του Ν. 3982/2011».

γ) Η Κ.Υ.Α 12710 οικ./860/Φ17.1/13-6-2007 «περί χορήγησης σύμφωνης γνώμης, από υγειονομική άποψη σε δραστηριότητες του ν. 3325/2005 (ΦΕΚ 68Α΄)……».

δ) Η Κ.Υ.Α με αριθμ. 12684/92/27-11-2014 (ΦΕΚ 3181/τβ/2014) «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας − Κατάργηση άδειας λειτουργίας μεταποιητικών δραστηριοτήτων».

ε ) Η με αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967/2012(ΦΕΚ Β΄2718) « Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων & ποτών και άλλες διατάξεις», Υγειονομική Διάταξη.

ζ) Η με αριθμ. πρωτ. οικ. 69428/188/10-12-14 διευκρινιστική επί της ΚΥΑ οικ. 12684/92/27-11-2014 του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας –Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας- Γεν. Δ/νση Εφαρμογής Κανονισμών , Υποδομών & Ελέγχου-Δ/νση Αδειοδότησης Επιχειρήσεων & Επιχειρηματικών Πάρκων.

η) Το με αριθμ. πρωτ. οικ.571/2-1-2015 έγγραφο του Τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Γεν. Δ/νσης Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε Κορίνθου.

Με αφορμή την έκδοση της υπ΄αριθμ. 12684/92/27-11-2014 (ΦΕΚ 3181/τβ/2014) Κ.Υ.Α σχετ.(δ) αναφορικά με την «Απλούστευση αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας-Κατάργηση άδειας λειτουργίας μεταποιητικών δραστηριοτήτων», σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα:

Οι δραστηριότητες που περιγράφονται στο παράρτημα της ανωτέρω Κ.Υ.Α στις οποίες περιλαμβάνονται & τα εργαστήρια τροφίμων & ποτών της Κατηγορίας Ι «Παρασκευαστές Συσκευαστές» της σχετ.(ε) απαλλάσσονται πλέον από την υποχρέωση για εφοδιασμό με άδεια λειτουργίας ή για κατάθεση Υπεύθυνης δήλωσης έναρξης λειτουργίας, ανεξαρτήτως της εγκατεστημένης ισχύος τους. Οι ενδιαφερόμενοι όμως, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση λήψης και διατήρησης σε ισχύ των προβλεπόμενων από την παραπάνω (σχετ. β) υπουργική απόφαση 483/2012 κατ’ ιδίαν εγκρίσεων, δικαιολογητικών και τυχόν σύμφωνης γνώμης άλλων Υπηρεσιών κατά περίπτωση.

Στην ανωτέρω Υ.Α προβλέπεται μεταξύ των άλλων και η χορήγηση σύμφωνης γνώμης υγειονομικής καταλληλότητας από την αρμόδια Υπηρεσία Υγείας σύμφωνα με την Κ.Υ.Α 12710/860/Φ.15/2007 (ΦΕΚ 1026 Β΄) όπως αυτή ισχύει.

Στο πλαίσιο προσαρμογής στη νέα νομοθετική ρύθμιση και κατόπιν ερωτημάτων που τέθηκαν στην Υπηρεσία μας «σχετ. (η) κ.α» για την διαδικασία που θα ακολουθείται προκειμένου να δοθεί σύμφωνη γνώμη υγειονομικής καταλληλότητας, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν στην Υγειονομική Υπηρεσία φάκελο με τα παρακάτω δικαιολογητικά:

I. Αίτηση με τα στοιχεία του και την δραστηριότητα που πρόκειται να ασκήσει.

II. Σχεδιάγραμμα κατόψεων (εις τριπλούν) υπογεγραμμένα από μηχανικό με πλήρη αποτύπωση των χώρων, των διαστάσεων, των τμημάτων –χρήσεων ,του εξοπλισμού κ.λ.π, τα οποία θα είναι σύμφωνα αντιστοίχως με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης τα οποία επαληθεύονται κατά τον έλεγχο.

III. Διάγραμμα ροής συνοδευόμενο από περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας της επιχείρησης το οποίο συντάσσεται και υπογράφεται είτε από τον υγειονομικά υπεύθυνο είτε από επιστήμονα σχετικής ειδικότητας με γνώση στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

IV. Σχέδιο συστήματος HACCP όπου απαιτείται.

Επισημαίνουμε ότι το έγγραφο της υγειονομικής καταλληλότητας από την αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία και τα θεωρημένα αντίγραφα των ανωτέρω δικαιολογητικών(ii, iii & IV) υποχρεούται ο ενδιαφερόμενος να τα φυλάσσει στον φάκελο της Επιχείρησης προς διευκόλυνση των ελεγκτών κατά την διενέργεια τακτικών και έκτακτων ελέγχων.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜ. ΥΓΕΙΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671