ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Δευτέρα - 30/03/2015)

Φορολογία: η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των κληροδοσιών προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή -

Δελτίο Τύπου

Φορολογία: η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των κληροδοσιών προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς

26 Μαρτίου 2015

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον φόρο κληρονομίας που επιβάλλει σε κληροδοσίες προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ ή κράτος του ΕΟΧ.

Η ελληνική νομοθεσία αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα τις κληροδοσίες υπέρ ορισμένων μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων εγκατεστημένων στην Ελλάδα σε σχέση με εκείνες προς παρόμοια νομικά πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα σε άλλα κράτη της ΕΕ ή του ΕΟΧ. Προβλέπεται αυτομάτως προνομιακός φορολογικός συντελεστής 0,5% για ορισμένα ελληνικά μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα, ενώ παρόμοια μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα εγκατεστημένα σε άλλα κράτη της ΕΕ ή του ΕΟΧ μπορούν να υπαχθούν στον προνομιακό φορολογικό συντελεστή στην Ελλάδα μόνον εάν οι κληροδοσίες υπέρ ελληνικών μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων έχουν επίσης πρόσβαση σε προνομιακή φορολογική μεταχείριση στο εν λόγω άλλο κράτος της ΕΕ ή του ΕΟΧ. Εάν δεν πληρούται αυτός ο όρος της αμοιβαιότητας, ο εφαρμοστέος φορολογικός συντελεστής κυμαίνεται μεταξύ 20-40%, ανάλογα με τη φορολογητέα αξία της περιουσίας.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα φορολογεί βαρύτερα τις κληροδοσίες, όταν ο δικαιούχος είναι συγκρίσιμο μη κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο σε άλλο κράτος της ΕΕ ή του ΕΟΧ, το οποίο δεν παρέχει αμοιβαία προνομιακή φορολογική μεταχείριση στους ελληνικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Κατά συνέπεια, η νομοθεσία αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας της περιουσίας που κληροδοτείται στα εν λόγω αλλοδαπά μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα. Αυτή η μείωση της αξίας της κληρονομίας συνεπάγεται περιορισμό στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και αντιβαίνει στο άρθρο 63 της ΣΛΕΕ και στο άρθρο 40 της συμφωνίας ΕΟΧ.

Η Επιτροπή απέστειλε αίτημα υπό μορφή αιτιολογημένης γνώμης στην Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου 2013 (MEMO/13/1005), με το οποίο ζητείται από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της. Επειδή η εθνική νομοθεσία δεν τροποποιήθηκε, η υπόθεση παραπέμπεται τώρα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση διατίθενται στη διεύθυνση:

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-1005_el.htm

Δείτε τα δελτία Τύπου για τις διαδικασίες επί παραβάσει στον τομέα των φορολογικών και τελωνειακών διατάξεων στη διεύθυνση:http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/infringements/infringement_cases/index_el.htm

Δείτε τις τελευταίες γενικές πληροφορίες σχετικά με διαδικασίες επί παραβάσει που κινήθηκαν κατά κρατών μελών, στη διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/atwork/applying-eu-law/index_el.htm

Για τις αποφάσεις του Μαρτίου σχετικά με παραβάσεις, βλ. MEMO/15/4666

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες επί παραβάσει της ΕΕ, βλ.MEMO/12/12

To Δελτίο Τύπου στον ιστότοπο της ΕΕ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671