ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Πέμπτη - 26/03/2015)

Φορολογία: Η Επιτροπή παραπέμπει την ΕΛΛΑΔΑ στο Δικαστήριο σχετικά με τον φόρο κληρονομιάς για κληροδοτήματα σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τη διακριτική φορολογική απαλλαγή πρώτης κατοικίας.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου

Δέσμη παραβάσεων του Μαρτίου: κυριότερες αποφάσεις

Βρυξέλλες, 26 Μάρτιος 2015

…..

Φορολογία: Η Επιτροπή παραπέμπει την ΕΛΛΑΔΑ στο Δικαστήριο σχετικά με τον φόρο κληρονομιάς για κληροδοτήματα σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον φόρο κληρονομιάς για κληροδοτήματα σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ ή του ΕΟΧ.

Η ελληνική νομοθεσία αντιμετωπίζει τα κληροδοτήματα σε ορισμένους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς εγκατεστημένους στην Ελλάδα πιο ευνοϊκά από εκείνα που παρέχονται σε παρόμοιους οργανισμούς οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή του ΕΟΧ. Για ορισμένους ελληνικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ισχύει αυτομάτως προτιμησιακός φορολογικός συντελεστής 0,5%, ενώ παρόμοιοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί εγκατεστημένοι σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή του ΕΟΧ μπορούν να επωφεληθούν από τον προτιμησιακό φορολογικό συντελεστή μόνο αν στο εν λόγω άλλο κράτος μέλος της ΕΕ ή του ΕΟΧ ισχύει επίσης προτιμησιακή φορολογική μεταχείριση για τα κληροδοτήματα σε ελληνικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Αν δεν πληρούται αυτή η προϋπόθεση της αμοιβαιότητας, ο εφαρμοστέος φορολογικός συντελεστής κυμαίνεται μεταξύ 20 και 40%, ανάλογα με την αξία της φορολογητέας περιουσίας.

(Για περισσότερες πληροφορίες: IP/15/4674- Vanessa Mock - Τηλ. +32 2 29 56194)

Φορολογία: Η Επιτροπή παραπέμπει την ΕΛΛΑΔΑ στο Δικαστήριο σχετικά με τη διακριτική φορολογική απαλλαγή πρώτης κατοικίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από τον φόρο κληρονομίας, η οποία ισχύει μόνο για τους υπηκόους της ΕΕ που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.

Η ελληνική νομοθεσία ευνοεί αποκλειστικά εκείνους τους φορολογουμένους (κληρονόμους) που ζουν ήδη στην Ελλάδα και οι οποίοι συνήθως είναι έλληνες υπήκοοι. Αντίθετα, η νομοθεσία θέτει σε δυσμενέστερη θέση τους κληρονόμους ή κληροδόχους στους οποίους επάγεται ακίνητο στην Ελλάδα αλλά δεν ζουν στη χώρα και οι οποίοι συνήθως είναι αλλοδαποί ή έλληνες υπήκοοι που έχουν ασκήσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους για εργασία, σπουδές ή διαμονή στην αλλοδαπή.

(Για περισσότερες πληροφορίες: IP/15/4675- Vanessa Mock - Τηλ. +32 2 29 56194)

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671