ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 26/03/2015)

ΕΚΤ: Αύξηση του ELA κατά 1,2 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΕΚΤ: Αύξηση του ELA κατά 1,2 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες

Την αύξηση του ορίου χρήσης του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες πάνω από τα 71 δισ. ευρώ από 69,8 δισ. ευρώ που ήταν, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τραπεζική πηγή. «Το όριο του ELA αυξήθηκε κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ, λίγο πάνω από τα 71 δισ. ευρώ», είπε η πηγή αυτή στο πρακτορείο Reuters (Ρόιτερς). Η κίνηση αυτή φαίνεται να είναι ένας τρόπος να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των τραπεζών και του ελληνικού δημοσίου. Σημειώνεται πως η κίνηση αυτή έρχεται μετά την απόφαση της ΕΚΤ να καταστήσει παράνομη την αγορά εντόκων γραμματίων του Eλληνικού Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες.

Euroworking Group: Δεν έγινε δεκτό το ελληνικό αίτημα για επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ

Mια πρώτη συζήτηση επί του ποσού των ομολόγων που επιστράφηκαν από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στα τέλη Φεβρουαρίου (σ.σ. ελληνικό αίτημα για την επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF)) διεξήχθη σήμερα στην ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης, (EuroWorking Group) όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία ότι τα ποσά αυτά δεν επέστρεψαν παρατύπως από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ΕFSF και συμφωνήθηκε ότι η ομάδα εργασίας θα εξετάσει το πώς θα προχωρήσουμε εν ευθέτω χρόνο.

Εξάλλου, πηγές Ευρωζώνης διευκρίνιζαν ότι όταν και αν οι τρεις θεσμοί συμφωνήσουν σε έναν ολοκληρωμένο και φιλόδοξο κατάλογο μεταρρυθμίσεων τότε η Ομάδα εργασίας θα τον εξετάσει και θα ενημερώσει το Eurogroup.

Ευελπιστούμε ότι επι αυτής της βάσης οι ελληνικές αρχές μπορούν τις επόμενες βδομάδες να καταλήξουν σε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Πρόκειται για έναν ογκώδη κατάλογο μέτρων που θα πρέπει να είναι λεπτομερής και η διαδικασία προβλέπει ότι στη συνέχεια οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αρχίζουν να εφαρμόζουν αυτά τα μέτρα, ενώ θα ακολουθήσει έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς.

Μόνον εφόσον ολοκληρωθούν αυτά τα στάδια μπορεί να αρχίσει η εκταμίευση, αποσαφήνιζαν οι ίδιες πηγές.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group «διεξήχθη μια παραγωγική διαβούλευση όπου προσεγγίσαμε διάφορα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η κυβέρνηση συμφώνησε ότι θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, προσθέτουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο "Brussels Group" το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμάκιων στην Αθήνα.

Αναφέρουν ακόμη ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησε με το Euro Working Group ότι οι προβληματισμοί της Ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος.

Το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για να εξασφαλίσει επιτυχή κατάληξη στις διαβουλεύσεις, στο πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Πηγή: http://www.express.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671