ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 24/03/2015)

Πώς θα αυξηθεί στα 654 ευρώ ο κατώτατος μισθός - Το σχέδιο Σκουρλέτη.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Πώς θα αυξηθεί στα 654 ευρώ ο κατώτατος μισθός - Το σχέδιο Σκουρλέτη

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Το μοντέλο υπολογισμού του ωρομισθίου υιοθετεί το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να περάσει την αύξηση του κατώτατου μισθού από τη σκληρή πόρτα των «θεσμών». Με βάση αυτό το λογιστικό τέχνασμα και την εξομοίωση του ωρομισθίου των υπαλλήλων με το αντίστοιχο των εργατοτεχνιτών, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκτιμά ότι τον Οκτώβριο του 2015 ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τα 586 στα 654 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα από το είδος της εργασίας και την ηλικία τους.

Ας δούμε αναλυτικά τι προβλέπει το σχέδιο Σκουρλέτη: Σήμερα, το ωρομίσθιο του υπαλλήλου με αμοιβή 586 ευρώ και πενθήμερη εργασία είναι 3,5 ευρώ, ενώ εκείνο του εργατοτεχνίτη, που αμείβεται με ημερομίσθιο 26,18 ευρώ για εξαήμερη εργασία, είναι 3,93 ευρώ, δηλαδή κατά τι υψηλότερο. Με διάταξη που θα προωθήσει ο υπουργός Εργασίας τα ωρομίσθια των δύο κατηγοριών θα εξομοιωθούν προς όφελος των υπαλλήλων. Ετσι, ο νέος κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 654 ευρώ (+ 11%) αν υπολογίσουμε το ημερομίσθιο 26,18 ευρώ επί 25 ημέρες.

* Το υπουργείο θα προωθήσει παράλληλα διάταξη με την οποία θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός για τους νέους από τα 510 στα 586 ευρώ, καταργώντας μια διάκριση που κρίθηκε άδικη. Ο μισθός των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών θα αναπροσαρμοστεί ομοίως στα 654 ευρώ τον Οκτώβριο.

* Το νομοσχέδιο θα προβλέπει και δεύτερο στάδιο αύξησης προκειμένου ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 751 ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

* Παράλληλα θα προωθηθούν οι διατάξεις για την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα αποκαθιστούν όρους όπως η μετενέργεια, η υπο¬χρεωτικότητα και η επεκτασιμότητα των συμβάσεων, ενώ θα ενεργοποιηθούν και πάλι οι τριετίες μέσω της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες παραμένουν καθηλωμένες από το 2012.

Μέχρις ότου ολοκληρωθούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι νομοθετικές παρεμβάσεις παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου με ρύθμιση η μετενέργεια της ισχύουσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που λήγει 31 Μαρτίου.

Η ηγεσία του υπουργείου με τις νομοθετικές της παρεμβάσεις υποδηλώνει, πάντως, την πρόθεσή της να μην αφήσει ελεύθερους τους κοινωνικούς εταίρους να διαπραγματευτούν για το ύψος του κατώτατου μισθού. Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης έχει ήδη προτείνει τριμερή διάλογο (υπουργείο, εργοδότες, εργαζόμενοι) προκειμένου να προλειάνει το έδαφος για τις επερχόμενες αλλαγές.

«Οι εργοδοτικοί φορείς είναι πολύ πιθανό να μπλοκάρουν τις αυξήσεις, επικαλούμενοι τις δυσκολίες της αγοράς», τονίζει στέλεχος του υπουργείου και συνεχίζει: «Είμαστε υπέρ των ελεύθερων διαπραγματεύσεων, αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία χρειάζονται παρεμβάσεις για να αλλάξουν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που επικρατούν στην αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα μπορέσουμε να τηρήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

Οι θετικές αλλαγές, σε περίπτωση που πάρουν το πράσινο φως από τους «θεσμούς», θα βελτιώσουν τη ζωή 137.000 εργαζομένων που αμείβονται σήμερα με τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», τα οποία καταδεικνύουν την ελεύθερη πτώση των μισθών τα χρόνια του μνημονίου.

Συγκεκριμένα, σήμερα το 17% των εργαζομένων αμείβεται με τα κατώτατα όρια έναντι ποσοστού 12% το 2009. Με ακόμα λιγότερα αμείβεται το 22% που απασχολείται με μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, ενώ το 45% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με μισθούς κάτω των 751 ευρώ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει, πάντως, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας δεν αντιτίθενται σε όσα προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup και τα οποία δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Πηγή: http://www.newmoney.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671