ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 20/03/2015)

Και φθηνό φυσικό αέριο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Δηλώσεις από το γενικό διευθυντή της ΕΠΑ Αττικής

Και φθηνό φυσικό αέριο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

Ελένη Στεργίου

«Παγωμένο», ωστόσο, το πρόγραμμα επιδότησης για εγκατάσταση φυσικού αερίου από το ΕΣΠΑ, που εξαγγέλθηκε το φθινόπωρο, καθώς λείπει η υπογραφή Βαρουφάκη

Η υπογραφή του Γιάνη Βαρουφάκη λείπει, για να μπορέσουν οι καταναλωτές να επωφεληθούν του προγράμματος επιχορήγησης για την εγκατάσταση φυσικού αερίου, η οποία φτάνει έως και το 60% του συνολικού κόστους μετατροπής, ενώ το ποσό της δημόσιας δαπάνης που προβλέπει το πρόγραμμα ανέρχεται περίπου στα 15 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Μπαλάσκα, γενικό διευθυντή της ΕΠΑ Αττικής, αν και το πρόγραμμα θα έπρεπε ήδη να «τρέχει», λόγω των εκλογών και της αλλαγής της σύνθεσης της κυβέρνησης, το ΦΕΚ που είχε δημοσιευθεί και κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, στις 21 Ιανουαρίου, «κόλλησε» εκεί.

Έτσι, σε εκκρεμότητα βρίσκεται το πρόγραμμα επιδότησης από το ΕΣΠΑ, που εξαγγέλθηκε το φθινόπωρο του 2014, καθώς απαιτείται νέα κοινή υπουργική απόφαση από τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας και Οικονομικών, για να ενεργοποιηθεί και να μπορέσουν να εγκριθούν οι αιτήσεις των καταναλωτών, που ήδη έχουν καταθέσει το ενδιαφέρον τους.

Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμα η υπογραφή του κ. Βαρουφάκη.

Να σημειώσουμε ότι επιχορηγούνται 50.000 οικογένειες, για να αντικαταστήσουν τα παλιά συστήματα θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου στις κατοικίες τους. Όπως αναφέρθηκε, τα κονδύλια ύψους δέκα εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος είναι δεσμευμένα, αλλά οι χρονικές προθεσμίες πιέζουν για την εφαρμογή του.

Για το σημαντικό ζήτημα υιοθέτησης Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όπως έχει η ΔΕΗ, ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι ενώ το έχει ζητήσει τόσο η εταιρεία, όσο και η πολιτεία, αυτό το θέμα είναι αρμοδιότητας της ΡΑΕ.

Έτσι, η εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου βρίσκεται υπο συζήτηση μεταξύ του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των Εταιρειών Παροχής Αερίου και της ΡΑΕ.

Να σημειωθεί ότι το Κοινωνικό Τιμολόγιο στην ηλεκτρική ενέργεια προβλέπει πάνω από 40 % χαμηλότερες χρεώσεις για ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα ληξιπρόθεσμα είναι στο 3% (καθυστέρηση 60 ημερών), ενώ το 2014 έγιναν διακοπές σε 500 περίπου μετρητές. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η εταιρεία, πρώτα περνά σε διακανονισμό με τον πελάτη και το τελευταίο στάδιο είναι η διακοπή.

Κατά την παρουσίαση για την πορεία της εταιρείας το 2014 και τις προοπτικές του 2015, ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι αναμένονται μειώσεις στα τιμολογίων των νοικοκυριών από τα τέλη Απριλίου, λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου, ωστόσο δεν προέβη στην ανακοίνωση του ποσοστού, καθώς αναμένει το ποσοστό από τη ΔΕΠΑ.

Επισήμανε, δε, ότι οι εκπτώσεις θα συνδέονται με τις τιμές του β' εξαμήνου του 2014. Πάντως, σύμφωνα με την ΕΠΑ, η εξοικονόμηση που προσφέρει το φυσικό αέριο σε σχέση με το πετρέλαιο ανήλθε τον Οκτώβριο του 2014 με το Φεβρουάριο του 2015 στο 29%, ενώ το 2013 είχε φτάσει και περίπου το 40%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αυξηθεί η διείσδυση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα και το 2014 καταγράφηκαν συνολικές πωλήσεις της τάξεως των 157,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη για την ΕΠΑ, μετά φόρων, ύψους 10,3 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, το 2014 αυξήθηκαν οι νέες συνδέσεις κατά 41%, ενώ το 65% των τιμολογίων είναι οικιακοί καταναλωτές.

Ειδικότερα, στο διάστημα Ιουλίου 2013 με Ιούλιο 2014, οι αιτήσεις για αυτόνομα συστήματα φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 90 % ενώ σε ετήσια βάση (2013 με 2014) τα νέα συμβόλαια που υπεγράφησαν συνολικά αυξήθηκαν κατά 41 % (6271 από 4452) και οι αιτήσεις αυτονομίας κατά 60 %.

Ωστόσο, η κατανάλωση φυσικού αερίου πέρυσι μειώθηκε κατά 3,5 %, λόγω των ηπιότερων καιρικών συνθηκών.

Πηγή: http://www.protothema.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671