ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 24/02/2015)

ΥπΟικ: Εναρξη της συζήτησης για το χρηματοδοτικό κενό.

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΥπΟικ: Εναρξη της συζήτησης για το χρηματοδοτικό κενό

Μετά τη σημερινή έγκριση της λίστας των μεταρρυθμίσεων από το Eurogroup, αρχίζει η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ως το τέλος Απριλίου σε πρώτη φάση και στη συνέχεια ως τον Ιούλιο. Αυτό διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών που σημειώνουν ότι στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται, αχαρτογράφητες πτυχές είναι ο τρόπος που θα καλυφθεί η χρηματοδότηση της χώρας αλλά και το πώς θα γίνει η αξιολόγηση από τους θεσμούς.

Από την ελληνική πλευρά διατηρείται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων του δημοσίου καθώς και η καταβολή του 1,9 δισ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα απευθείας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αποπληρωθεί η δόση του Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθαρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η αξιολόγηση από τους «θεσμούς» δεν θα γίνεται με τον τρόπο που γινόταν με την Τρόικα και ιδιαίτερα μέσω της άφιξής τους στην Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το επόμενο τετράμηνο, που είναι το χρονικό διάστημα της ενδιάμεσης συμφωνίας «χρειάζεται ένα ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς στο δημόσιο».

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν:

- Προτείναμε ένα μορατόριουμ: Εμείς δεν θα κάνουμε μονομερείς κινήσεις, εσείς δεν θα μας επιβάλετε υφεσιακά μέτρα. Έχουμε λοιπόν έναν μορατόριουμ τεσσάρων μηνών. Επιτεύχθηκε ο διαχωρισμός δανειακής σύμβασης και μνημονίου ενώ ακυρώνεται για το επόμενο τετράμηνο το mail Χαρδούβελη, η μείωση των συντάξεων η αύξηση του ΦΠΑ κλπ.

-Συμφωνήσαμε με τους συναδέλφους μας στο Eurogroup ότι θα επικοινωνήσουμε αυτό που έγινε σήμερα ως την «αρχή μιας νέας διαδικασίας».

-Στόχος της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια είναι η άμεση νομοθέτηση που να μην εγείρει ανησυχία εκτός Ελλάδας. Ακούμε καλές προτάσεις και από τους εταίρους.

-Αυτά που βάλαμε στο κείμενο των μεταρρυθμίσεων καλύπτουν και τις απόψεις κάποιων αντιπολιτευόμενων κοινοβουλευτικών ομάδων και είναι αλήθεια ότι υπήρξαν προτάσεις και από άλλα κόμματα.

-Έχουμε κερδίσει μερικές εβδομάδες. Από σήμερα το βράδυ, αύριο το πρωί, αρχίζει η διαδικασία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Μπαίνουμε πλέον σε αχαρτογράφητα νερά. Είναι ακόμη νωρίς για να περάσουμε σε μια Προληπτική Γραμμή Στήριξης (ECCL) από τον Ιούλιο καθώς δεν το ευνοούν ακόμη οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Επιπλέον, ερωτηθείς για το θέμα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η ECCL αποτελεί μια από τις επιλογές, αλλά όχι για το αμέσως επόμενο διάστημα.

- Η απόφαση του Eurogroup της Παρασκευής ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και πάρα πολύ υπέρ μας καθώς ζητούσε από την Ελλάδα μια ευρεία γκάμα μεταρρυθμίσεων αλλά όχι νούμερα για να συμπεριληφθούν στο χαρτί. Είναι υπέρ μας η δημιουργική ασάφεια.

-Στρατηγική της Ελλάδας ήταν ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο. Θεωρούμε ότι πέτυχε. Αρχικά θεωρήθηκε απαράδεκτη από τους εταίρους μας. Στα πρώτα ταξίδια που έγιναν μιλήσαμε με όρους πολιτικούς

- Οι συνάδελφοί μας δεν ήταν συνηθισμένοι σε μια συζήτηση πέρα από την πεπατημένη νομικίστικη γλώσσα του Eurogroup. Ήταν γι' αυτούς ένα σοκ. Όμως αυτή ήταν η στρατηγική μας και από εκεί που ήμασταν απομονωμένοι για λόγους που έχουν κάνουν με τον αταβισμό με την αδράνεια αυτού που πράγματος που λέγεται Eurogroup, ακόμη πριν ξεκινήσει το δεύτερο Eurogroup είχαμε κερδίσει ερείσματα. Η άποψη μας ήταν ότι το μνημόνιο ήταν λάθος εξαρχής και τουλάχιστον το ΔΝΤ συμφωνούσε σε αυτό. Μεταξύ δεύτερου και τρίτου Eurogroup άλλαξαν οι όροι του παιχνιδιού καθώς δεν ήμασταν πια απομονωμένοι, απομονωμένοι ήταν οι άλλοι.

- Συζητιέται ευρέως και παγκοσμίως ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η εντολή του κ. Βαρουφάκη σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ήταν να διαπραγματευτεί με στόχο τη συμφωνία και όχι με στόχο τη ρήξη. Αλλά είχαμε πει ότι τη ρήξη δεν την αποκλείουμε γιατί αλλιώς δεν διαπραγματευόμαστε.

Πηγή: http://www.express.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671