ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 24/02/2015)

«Βροχή» οι ιδέες για τη συλλογή των εσόδων.

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

«Βροχή» οι ιδέες για τη συλλογή των εσόδων

Επιστροφή φόρου ως αντάλλαγμα για τη συλλογή αποδείξεων, φοροκάρτα, πρόστιμα για όσους αρνούνται να προσκομίσουν αποδείξεις, online σύνδεση ταμειακών μηχανών με την εφορία, ηλεκτρονική λαχειοφόρος αγορά για τους κομιστές αποδείξεων. Είναι οι βασικότερες «ιδέες» που έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια στο τραπέζι με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της μη έκδοσης αποδείξεων, αλλά και της αύξησης των εσόδων από τον ΦΠΑ. Στο σύνολό τους, είτε δοκιμάστηκαν και απέτυχαν –με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την επιστροφή φόρου σε όσους συγκέντρωναν αποδείξεις το 2011, μέτρο που στοίχισε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ στον προϋπολογισμό και έφερε το χαράτσι της ΔΕΗ στη ζωή των φορολογουμένων– είτε παρέμειναν σχέδια.

Το τελευταίο σχέδιο ήταν αυτό που συμπεριελήφθη στο λεγόμενο e-mail Χαρδούβελη. Προέβλεπε υιοθέτηση ενός μηχανισμού ηλεκτρονικών κληρώσεων όπου ο «λαχνός» θα ήταν ο αριθμός της απόδειξης, η ημερομηνία έκδοσης και ο ΑΦΜ του κατόχου. Η αποστολή των δεδομένων θα γινόταν μέσω κινητού τηλεφώνου. Πρόκειται για δοκιμασμένο μέτρο σε αρκετές χώρες (π.χ. Κίνα, Μάλτα κ.λπ.), ενώ στην Πορτογαλία, που έχει ενεργοποιηθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο, έχει αποφέρει έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στην Ελλάδα, όλος ο σχεδιασμός έχει γίνει από το 2010 από ερευνητή του «Δημόκριτου», αλλά παρά τις επανειλημμένες παρουσιάσεις που έγιναν στο υπουργείο Οικονομικών, η υλοποίηση ποτέ δεν προχώρησε. Ακόμη και μετά την επαναφορά του θέματος στο προσκήνιο μέσω του e-mail προς την τρόικα, καμία προετοιμασία δεν ξεκίνησε.

Τιμολόγια

Εδώ και 15 χρόνια βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών ακόμη μία ιδέα, η οποία έχει να κάνει με την αποστολή στην εφορία –μέσω Διαδικτύου– όλων των στοιχείων των τιμολογίων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες. Είναι ένα πρόγραμμα που περιορίζει τις πιθανότητες έκδοσης εικονικών και πλαστών τιμολογίων και επιτρέπει στις φορολογικές αρχές να ελέγχουν αν οι εισπράξεις του ΦΠΑ «ταιριάζουν» με τα δεδομένα των ταμειακών μηχανών και των φορολογικών μηχανισμών. Ούτε αυτό προχώρησε. Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα λόγω της ψήφισης των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων. Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής επιτροπής η οποία θα θεσπίσει τις νέες τεχνικές προδιαγραφές των φορολογικών μηχανισμών. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί αν μια από τις τεχνικές προδιαγραφές θα είναι και αυτή της απευθείας σύνδεσης με το Taxis.

H νέα κυβέρνηση αναμένεται να επανεξετάσει και το θέμα της συλλογής αποδείξεων με αντάλλαγμα τη χορήγηση του αφορολογήτου. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί τρόπος ώστε η εφαρμογή του μέτρου να ελέγχεται. Η εμπειρία με τις χειρόγραφες αποδείξεις που συλλέγουν εκατομμύρια φορολογούμενοι τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία δυνατότητα διασταυρώσεων.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671