ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 23/02/2015)

Ετοιμη η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, το πρωί θα σταλεί στους εταίρους.

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Ετοιμη η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, το πρωί θα σταλεί στους εταίρους

Το πρωί της Τρίτης θα στείλει τελικά η Ελληνική κυβέρνηση στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, την λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί επίσης και τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών του Eurogroup για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με νέα πληροφόρηση από κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συμπεριληφθούν στη λίστα δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί και αφορούν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.

H εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέψευσε την πληροφορία ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στις Βρυξέλλες τον κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που της είχε ζητηθεί . "Δεν έχουμε λάβει κατάλογο. Η χρονική διορία πλησιάζει" και "η Επιτροπή συζητά με τις ελληνικές αρχές", έγραψε στο Twitter η Μίνα Αντρέεβα. Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες δεν θα υπάρξει "απόφαση" των θεσμών για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων παρά μόνο μια "πρώτη εκτίμηση" που θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών. Αυτοί με τη σειρά τους θα συνεδριάσουν το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα για να εξετάσουν τη λίστα αυτήν.

Για να ισχύσει τελικά η συμφωνία θα πρέπει να πάρει την έγκριση από τους εκπροσώπους των θεσμών την Τρίτη. Θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup με τους κ.κ. Λαγκάρντ, Ντράγκι και Μοσκοβισί.

Διευκρινίζοντας το περιεχόμενο της λίστας που θα αποσταλεί αύριο στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στην συμφωνία Τσίπρα -Γκουρία, για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Ειδικότερα , όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η λίστα περιλαμβάνει:

1. Ολόκληρο τον πρώτο πυλώνα της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

a. Δίκαιο φορολογικό σύστημα

b. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

c. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς

d. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).

e. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα -μείωση της γραφειοκρατίας

4. Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.

5. Επίσης δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη συμφωνία Γκουρία - Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

6. Τέλος δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την Τρίτη θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στις 11:00. Επίσης (λίγο αργότερα) θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη η λίστα περιλαμβάνει σειρά μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, τις οποίες θεωρεί απαραίτητες για να πάρει ανάσα η κοινωνία και να πατήσει στα πόδια της η οικονομία. «Θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ώστε οι φόροι να κατανέμονται με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος, από κοινωνικής πλευράς» σημείωσε μεταξύ άλλων, για να συμπληρώσει ότι «μία από τις επιτυχίες είναι ότι δεν συζητάμε το email Χαρδούβελη, δεν είναι στο τραπέζι των μεταρρυθμίσεων. Σκοπός μας είναι μια αμοιβαία επωφελής λύση».

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η λίστα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η κυβέρνηση θα αποσταλεί στους εταίρους της εντός της ημέρας. Επιπλέον, όπως εξήγησε, «για τη λίστα θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όχι κανονική συνεδρίαση, κάτι πολύ θετικό, γιατί σημαίνει ένα πλαίσιο αποδοχής, όσο και λιγότερες πιέσεις, από τους εταίρους».

«Αστοχη και λανθασμένη» η δήλωση Γλέζου

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «άστοχη και λανθασμένη» τη δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου σχετικά με την απόφαση του Eurogroup. Όπως επισήμανε ο κ. Σακελλαρίδης «σε κάθε περίπτωση δεν θα σταματήσουμε να τιμάμε και να σεβόμαστε τον Μανώλη Γλέζο, αλλά ήταν άστοχη και λανθασμένη η δήλωσή του». Επιπλέον, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση σταδιακά πετυχαίνει νίκες, δεν μπορεί μέσα σε τρεις εβδομάδες να αλλάξουμε τα πάντα, δεν έχουμε μαγικό ραβδάκι». Όπως εξήγησε «μέσα σε αυτές τις τρεις εβδομάδες καταφέραμε όσα δεν κατάφεραν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε πέντε χρόνια, δεν κερδίσαμε τον πόλεμο, αλλά η κυβέρνηση βάζει τις βάσεις που επιζητά ο Μανώλης Γλέζος, εμείς και η κοινωνία. Ο Μανώλης Γλέζος λέει αγωνίες που υπάρχουν στο μυαλό μας, απαντώ με μεγάλο σεβασμό στους αγώνες του, είμαστε στην αρχή μιας σκληρής διαπραγμάτευσης».

Πηγή: www.express.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671