ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 20/02/2015)

Οι 3+1 απαιτήσεις των Γερμανών.

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Οι 3+1 απαιτήσεις των Γερμανών

Επιμένει η γερμανική κυβέρνηση σε παράταση Μνημονίου και επιτυχή ολοκλήρωση. Τι ζήτησε στο EWG. «Παράθυρο» διαπραγμάτευσης ανοίγει τις τελευταίες ώρες. Σε σκληρή γραμμή και η Φινλανδία. Ως θετικό βήμα για διαπραγματεύσεις αποτιμούν το ελληνικό αίτημα Κομισιόν, Γαλλία.

Η παρέμβαση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο σημερινό Euro Working Group, σχετικά με την επιστολή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ κινείται σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή από την τοποθέτηση του τελευταίου Eurogroup στις 16/2, υποστηρίζει η κυβέρνηση σε non paper που εξέδωσε.

Ο χαρακτηρισμός της ελληνικής επιστολής, που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση, ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη (“Trojan horse”), σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων.

«Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως «Δούρειο Ίππο» όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη», σημειώνει το Μαξίμου, συμπληρώνοντας ότι στην παρέμβασή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται η φράση «current programme» έξι φορές!

Η γερμανική παρέμβαση στο Euro Working Group

«Η ελληνική επιστολή δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη, αλλά ανοίγει άπλετο χώρο για ερμηνεία.

Για να αναφερθούμε στα τρία πιο σημαντικά σημεία: δεν περιέχει σαφή δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και δεν διασφαλίζει ότι θα παγώσουν οι ελληνικές εξαγγελίες.

Είναι εντελώς ασαφές το πώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξοφλήσει τους λογαριασμούς της τις επόμενες εβδομάδες με τις υστερήσεις που εμφανίζουν τα φορολογικά της έσοδα.

Αυτός είναι ο λόγος που η επιστολή δεν είναι ευθυγραμμισμένη με την τελευταία θέση του Eurogroup.

Περισσότερο είναι κάτι σαν Δούρειος Ίππος που σκοπό έχει την χρηματοδότηση- «γέφυρα» και στην ουσία να βάλει τέλος στο τρέχον πρόγραμμα. Σε αυτή τη βάση δεν έχει νόημα να εργαστούμε επί μιας δήλωσης του Eurogroup την Παρασκευή.

Θα πρέπει τώρα να στοχεύσουμε σε τρία σημεία:

Πρώτον, οι τρεις θεσμοί θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την τρέχουσα ελληνική δημοσιονομική θέση σε σχέση με την επιστολή και να μας δώσουν τη γνώμη τους , όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup, για το εάν στη βάση της ελληνικής επιστολής, θα ήταν δυνατή μια επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, με επαρκές πρωτογενές πλεόνασμα και εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη και πειστική δέσμευση εκ μέρους της Ελλάδας που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τρεις μικρές και εύκολα κατανοητές προτάσεις: Ζητούμε την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας χρήση της ενσωματωμένης σε αυτό ευελιξίας. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς οποιασδήποτε αλλαγές στο υφιστάμενο Μνημόνιο. Και σκοπεύουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Τρίτον, η Ελλάδα θα πρέπει δημοσίως να επιβεβαιώσει ότι θα απέχει από τη λήψη μονομερών μέτρων ώστε να για να αντιστρέψει την πρόοδο του τρέχοντος προγράμματος. Οι αρχές, αρχής γενομένης από τώρα, δεν θα πάρουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία και δεν θα εφαρμόσουν οποιαδήποτε μέτρο ή πολιτική που δεν είναι συνεπής με τις υφιστάμενες δεσμεύσεις υπό το τρέχον πρόγραμμα ή θα επιβαρύνουν τη δημοσιονομική θέση.

Αυτό περιλαμβάνει την απόσυρση των ήδη ανακοινωθέντων νομοσχεδίων για την αγορά εργασίας και τις κοινωνικές ,μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να ψηφισθούν στη Βουλή αυτή την εβδομάδα.

Δεν θα πρέπει να υπάρξει παράταση για το ποσό των 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιτυχώς περάσεις τα stress tests το προηγούμενο έτος».

Κομισιόν: Θετικό σημάδι το ελληνικό ζήτημα

Ωστόσο, ενώ η Γερμανία υιοθετεί αυτή την σκληρή στάση, νωρίτερα η Κομισιόν χαρακτήρισε ενθαρρυντική την κίνηση της Ελλάδας να ζητήσει παράταση.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ χαρακτηρίζει αυτή την επιστολή θετικό σημάδι το οποίο, κατά την εκτίμησή του, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό στο συμφέρον της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη συνολικά δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς και συμπλήρωσε: «Η λεπτομερής εκτίμηση της επιστολής και η απάντηση εναπόκειται στο Eurogroup».

«Παράθυρο» διαπραγμάτευσης από Γκάμπριελ

Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας S. Gabriel διαφοροποιείται από τη σκληρή γερμανική γραμμή δηλώνοντας πως «έχουμε λόγους που δεν μπορούμε να πούμε «ναι» στις ελληνικές προτάσεις», είπε προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα στην Ελλάδα. Ο ίδιος σημείωσε ότι «οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τους ίδιους τους Ελληνες».

Η «γραπτή προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση της συνέχισης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι το πρώτο βήμα στην σωστή κατεύθυνση». συμπλήρωσε ο αντικαγκελάριος. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την νέα συμπεριφορά από την ελληνική κυβέρνηση ως σημείο εκκίνησης για διαπραγματεύσεις και όχι να τις απορρίψουμε εκ των προτέρων δημόσια» τόνισε.

Γερμανός αξιωματούχος: Βάση διαπραγματεύσεων το ελληνικό αίτημα

Αργά το βράδυ, η Γερμανία φάνηκε να αφήνει ένα «παράθυρο» διαπραγμάτευσης για συμφωνία με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της χώρας. Σύμφωνα με το Bloomberg γερμανός αξιωματούχος ανέφερε πως το Βερολίνο θεωρεί το ελληνικό αίτημα ως μια βάση διαπραγματεύσεων και δεν θεωρεί πως η Αθήνα πρέπει απαραίτητα να καταθέσει ένα νέο draft στο αυριανό Eurogroup.

Γαλλία: Πολύ ενθαρρυντικό το ελληνικό αίτημα

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος είναι "ένα πολύ ενθαρρυντικό" σημάδια πως είναι δυνατή μια λύση, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Manuel Valls.

"Αντιμετωπίζω τις τελευταίες διακηρύξεις και αποφάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού να γράψει στην Ευρώπη ως ένα πολύ ενθαρρυντικό σημάδι ότι μια λύση είναι δυνατή και πολύ γρήγορα" ανέφερε ο κ. Valls σε ομιλία του στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Όπως μεταδίδει το MNI, ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να γίνει σεβαστή η ψήφος του ελληνικού λαού και να επιτευχθεί συμφωνία. "H Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη" υπογράμμισε.

Φινλανδία: Απορρίπτει το ελληνικό αίτημα

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Alexander Stubb απέρριψε την Πέμπτη το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης, λέγοντας πως η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Το σημείο εκκίνησης είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Απορρίπτω αυτήν την πρόταση» είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Stubb.

Bέλγος ΥΠΟΙΚ: Η ελληνική πρόταση δεν απαντάει στις ανησυχίες μας

Η πρόταση της Ελλάδας δεν καλύπτει τις ανησυχίες των υπόλοιπων κρατών μελών της ευρωζώνης, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών του Βελγίου.

«Το ελληνικό αίτημα για μια παράταση του προγράμματος είναι το μόνο δυνατό βήμα. Αυτό έπρεπε να γίνει. Λάβαμε το αίτημα και θα το μελετήσουμε. Αλλά σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται πως οι ανησυχίες του Eurogroup δεν έχουν αντιμετωπιστεί» ανέφερε εκπρόσωπος του Βέλγου υπουργού Οικονομικών, Johan Van Overtveldt.

Το αγγλικό κείμενο της παρέμβαση της Γερμανίας στο EWG

German comments on the Greek application

The Greek letter is not clear at all, but opens immense room for interpretation. To mention the 3 most important points: It includes no clear commitment to successfully conclude the current programme and its falls short of a clear freeze of Greek measures. It is totally unclear how the Greek government wants to pay its bills over the coming weeks with the current short fall in tax receipts.

This is why the letter is not in line with the last Eurogroup position. It rather represents a Trojan horse, intending to get bridge financing and in substance putting an end to the current programme. On this basis it makes no sense to start drafting a Eurogroup statement on Friday. We should aim at three things now:

First, the three institutions should carefully examine the Greek current fiscal position in relation to the letter and give us their advice, as agreed in the last Eurogroup, whether on the basis of the Greek letter a successful conclusion of the current programme would be possible, with a sufficient primary surplus and debt sustainability to be assured.

Second, we need a clear and convincing commitment by Greece, which may just contain 3 short and well understandable sentences: “We apply for the extension of the current programme, making use of built-in flexibility. We will agree with the institutions any changes in measures from the existing MoU. And we aim at successfully concluding the programme”.

Third, Greece has to publicly confirm that it will refrain from unilateral national measures to roll back the current programme. The authorities will with immediate effect not take any initiative or implement any measure or policy which is inconsistent with existing commitments under the current programme or aggravate the fiscal situation. This includes refraining from announced labour market and social reforms to be voted in Parliament this week.

The 10.9 bn Euro, earmarked for banking recapitalization, should not be prolonged since the Greek banks have successfully passed the stress test last year.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671