ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 19/02/2015)

Στις Βρυξέλλες το αίτημα της Ελλάδας για παράταση.

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Στις Βρυξέλλες το αίτημα της Ελλάδας για παράταση

Ελήφθη από τους θεσμικούς εταίρους της ΕΕ το αίτημα της Ελλάδας για την παράταση της δανειακής σύμβασης. Με μήνυμά του στο twitter ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε ότι έλαβε αίτημα της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, πάντως, εξερχόμενος χθες της Βουλής, όπου έγινε η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ελληνική πρόταση θα εγκριθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή. «Όλες οι ενδείξεις είναι καλές. Στο Euroworking group θα υπάρξει μια κατάληξη που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup. Την Παρασκευή πιστεύω ότι η ελληνική πρόταση, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εγκριθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup» ανέφερε ο υπουργός.

Το Euroworking Group θα συνεδριάσει για να κρίνει μαζί με τον κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ αν το ελληνικό αίτημα για παράταση είναι αρχικώς αποδεκτό. Αν ναι, τότε θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup τις επόμενες μέρες –μπορεί και αύριο, ακόμη και με τηλεδιάσκεψη– που θα δώσει το τελικό «πράσινο φως» για την παράταση.

Σακελλαρίδης: Γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση με άνισους όρους

«Προσπαθούμε με διάλογο να βρεθούν τα κοινά σημεία, ώστε κανείς να μην μπορεί να μας κατηγορήσει ότι είμαστε εμμονικοί, στόχος μας είναι να κλείσει σύντομα η συμφωνία» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Τόνισε πάντως ότι γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση με άνισους όρους και σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με μέτρα που έχουν μνημονιακό χαρακτήρα. Αναφερόμενος στις πληροφορίες για δυσαρέσκεια των εταίρων σχετικά με τη νέα ρύθμιση για τα ληξιπροθεσμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως οι πιστωτές πρέπει να κατανοήσουν ότι υπάρχει και ανάγκη είσπραξης χρημάτων για τα δημόσια Ταμεία.

Πρόσθεσε πως αν υπάρξει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις λόγω της ρύθμισης, τότε αυτό θα απορρέει από μια «λογική» των δανειστών που αποσκοπεί στο να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει χωρίς βοήθεια. Σχετικά με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου -και όχι του Δημήτρη Αβραμόπουλου- για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε πως υπήρχε κίνδυνος να χαθεί το ευρω-χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης που κατέχει ο κ. Αβραμόπουλος.

Στο ερώτημα ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, ο κ. Σακελλαρίδης εμφανίστηκε κατηγορηματικός.

«Αν καταλήξουμε σε αποτυχία σε καμία περίπτωση δεν υπογράφουμε μνημόνιο, συνέχιση αυτής της πολιτικής και μέτρα που έχουν τον χαρακτήρα λιτότητας», δήλωσε ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την αξιοπιστία της.

«Το συμβόλαιο με το λαό έχει να κάνει και με την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτά που λέγαμε», πρόσθεσε ο κ. Σακελλαρίδης ενώ απαντώντας σε αυτούς που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι έχει υπάρξει υπαναχώρηση σε ζητήματα όπως η κατάργηση του μνημονίου ή η διαγραφή του χρέους, δήλωσε ότι «το χρέος δεν έχει φύγει από την ατζέντα».

«Είμαστε τυχεροί που μάς εκπροσωπεί ο κ. Βαρουφάκης»

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για απομάκρυνση του κ. Βαρουφάκη ο Γ. Σακελλαρίδης υπεραμύνθηκε της στάσης του υπουργού Οικονομικών λέγοντας χαρακτηριστικά «είμαστε τυχεροί που μάς εκπροσωπεί ο κ. Βαρουφάκης».

«Δεν έχει ζητηθεί η απομάκρυνση Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του. Βάζει για πρώτη φορά τις αγωνίες του Ελληνα και του Ευρωπαίου πολίτη στο τραπέζι, είναι χαρισματικός κι αυτό ανατρέπει παγιωμένες αντιλήψεις για το πως θα πρέπει να συμπεριφέρεται ο υπουργός μιας χώρας, είμαστε τυχεροί που μας εκπροσωπεί ο κ. Βαρουφάκης».

Σχολιάζοντας τέλος την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για το ύπατο αξίωμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι απεικονίζεται στο πρόσωπό του η λαϊκή ενότητα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο κ. Γιουνκέρ είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά και τον προβληματισμό του για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς όμως αυτό να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Στο ερώτημα τέλος αν ένα δημοψήφισμα εξετάζεται από την κυβέρνηση, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι η κυβέρνηση σε γενικές γραμμές διάκειται θετικά επισημαίνοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι προς το παρόν στις προθέσεις της. «Το δημοψήφισμα έγινε στις 25 Γενάρη και ήταν η εκλογή μας από το λαό που είχε χαρακτήρα δημοψηφίσματος», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: www.express.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671