ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 19/02/2015)

ΥΠΟΙΚ: Η ανάπτυξη θα μειώσει το χρέος, όχι το υψηλό πλεόνασμα.

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΥΠΟΙΚ: Η ανάπτυξη θα μειώσει το χρέος, όχι το υψηλό πλεόνασμα

Η ανάπτυξη είναι πιο σημαντικός παράγοντας για την βιωσιμότητα του χρέους απο την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων υποστηρίζει ένα απο τα non paper του υπουργού οικονομικών κ.Βαρουφάκη προς το Eurogroup.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η βιωσιμότητα του χρέους αφορά τη διατήρηση υπό έλεγχο του λόγου χρέους προς ΑΕΠ και αυτό απαιτεί το έλλειμμα να είναι αρκετά χαμηλό ώστε να εξασφαλίζεται ότι ο λόγος χρέους θα μειώνεται, αντί να αυξάνεται.

Το έλλειμμα που θα σταθεροποιούσε το λόγο χρέους στο 175% του ΑΕΠ θα ήταν στο 7% του ΑΕΠ υπο την συντηρητική προυπόθεση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν 4% σε ονομαστικούς όρους.

Η Ελλάδα έχει ήδη καταγράψει καλύτερη απόδοση από το 2014, το έλλειμμα υποχώρησε κάτω από το όριο του Μάαστριχτ, δηλαδή κάτω από το 3%, σημειώνει.

Σε διαρθρωτικούς όρους, το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται σε 1,6% του ΑΕΠ σύμφωνα με το ΔΝΤ. Με άλλα λόγια, ένα έλλειμμα της τάξεως του 3% είναι εντός των ορίων της βιωσιμότητας του χρέους.

«Δεδομένων των πληρωμών για τόκους – που είναι σήμερα περίπου στο 3% του ΑΕΠ και δυνητικά θα αγγίξουν το 4,5% στο μέλλον (από την στιγμή που θα λήξει το πάγωμα των τόκων στα δάνεια του EFSF) – τίθεται στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5%,» αναφέρει.

Ο πρωτογενής στόχος για 4,5% απαιτείται μόνο για να μειωθεί το χρέος κάτω από ένα αυθαίρετο όριο του 124% μέχρι το 2020 (σύμφωνα με την τελευταία μελέτη για τη βιωσιμότητα του χρέους) και κάτω από το 120% το 2022.

Παρόλα αυτά, το ΔΝΤ δεν λαμβάνει υπόψη τις δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη από το σοκ λιτότητας που απαιτείται ώστε να επιτευχθεί αυτός ο δημοσιονομικός στόχος.

Παρόλα αυτά, ο στόχος ανάπτυξης είναι εξίσου σημαντικός, ακόμη και πιο σημαντικός, από τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος για να μειωθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ. Όμως, οιαδήποτε προσπάθεια να πιεστεί περισσότερο ο προϋπολογισμός, στο υφιστάμενο πλαίσιο της ανθρωπιστικής κρίσης και της μικρής ανάκαμψης στην οικονομική ανάπτυξη, θα επιφέρει καταστροφικό αντίκτυπο τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό μέτωπο.

Η παρανόηση αναφορικά με τη φερεγγυότητα της Ελλάδας οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός 175% του ΑΕΠ για το χρέος δεν περιγράφει πλήρως το πραγματικό βάρος του δημοσίου χρέους για την ελληνική οικονομία, προσθέτει.

Πηγή: www.nerit.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671