ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 19/02/2015)

Αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στα εργασιακά.

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στα εργασιακά

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Με επιχείρημα την «αποκατάσταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου», η κυβέρνηση προτίθεται να «ξηλώσει» μια σειρά από μεταρρυθμίσεις «ορόσημα» του Μνημονίου, που αφορούν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις εργασιακές σχέσεις, παρ’ ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν σε περαιτέρω αλλαγές, κυρίως όσον αφορά στον κατώτατο μισθό και τις τριετίες. Οπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εντός της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με τον οποίο θα μπει τέλος «στον εργασιακό μεσαίωνα που δημιούργησε η τρόικα». Πρόκειται για παρεμβάσεις χωρίς άμεσο δημοσιονομικό κόστος, αν και στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι απαιτούνται προσεκτικά βήματα, ακόμη και συνοδευτικά - προσωρινά μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση.

Το νομοσχέδιο που ήδη καταρτίζεται στο υπουργείο Εργασίας προβλέπει την αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και τους κοινωνικούς εταίρους, επαναφέροντας την επέκταση των συμβάσεων, την επαναθεσμοθέτηση των τριετιών, την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας και την εφαρμογή ενός αυστηρού πλαισίου για τις μαζικές απολύσεις. Στη συνέχεια, με τη διαμόρφωση ενός συνοδευτικού «πακέτου» φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων, θα επιδιωχθεί η σταδιακή μετάβαση στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης εκτιμά ότι η αποκατάσταση του τρόπου καθορισμού των κατώτατων μισθών, πέραν του ότι αποτελεί τμήμα των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, περνάει μέσα από την επαναφορά του δικαίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα επίπεδα της συνταγματικής, κοινοτικής και διεθνούς νομιμότητας. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι επικαλείται την ανάγκη αποκατάστασης της νομιμότητας αυτής και προτάσσει το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», προκειμένου να προωθήσει τις εξής αλλαγές:

• Αποκατάσταση του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

• Επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, οι οποίες θα ισχύουν ακόμη και για εργοδότες που δεν είναι μέλη των οργανώσεων που τις υπογράφουν, ενώ θα υπερισχύουν έναντι των ατομικών και των επιχειρησιακών συμβάσεων.

• Ξεπάγωμα των τριετιών.

• Επαναλειτουργία του θεσμού της Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται συνολικά, νέα νομοθεσία για τις απολύσεις, ατομικές και ομαδικές, με την οποία θα καταργείται το πλαίσιο που οδήγησε σε αύξηση του ποσοστού νόμιμων απολύσεων σε μηναία βάση. Δεν αποκλείεται οι συγκεκριμένες διατάξεις να έρθουν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, στο οποίο θα συμπεριληφθούν και θέματα όπως η λειτουργία του Ανωτάτου Συμβουλίου Απασχόλησης και η έγκριση ομαδικών απολύσεων, θα θεμελιώνεται η αιτιολογημένη απόλυση και θα προβλέπει τη δυνατότητα έγκαιρου, προδικαστικού ελέγχου της καταχρηστικότητας ή της νομιμότητας της απόλυσης.

Από το υπουργείο Εργασίας δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν θα θεσμοθετηθούν με διαφορετική παρέμβαση ή σε ένα, ενιαίο νομοσχέδιο και οι δράσεις που αφορούν στον περιορισμό των ελαστικών μορφών απασχόλησης, όπως για παράδειγμα η επαναφορά της δοκιμαστικής περιόδου σε 2 από 12 μήνες, η μείωση της προσωρινής απασχόλησης σε λογικά επίπεδα (από 36 μήνες σήμερα) και η κατάργηση της απασχόλησης με δελτίο παροχής υπηρεσιών στις περιπτώσεις που υποκρύπτεται μισθωτή εργασία.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671