ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 18/02/2015)

Tο κόστος από την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Tο κόστος από την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά

Μονομερείς ενέργειες με άμεσο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά θεωρούνται από τους εκπροσώπους των δανειστών οι σχεδιαζόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, και κατά συνέπεια ενεργοποιούν την αναγκαιότητα νέων, δημοσιονομικά ισοδύναμων, μέτρων. Στο... κάδρο μπαίνει μια από τις κεντρικές κυβερνητικές εξαγγελίες, η κατάργηση της πολυσυζητημένης «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία», σύμφωνα με την οποία θα μπει τέλος στις συνεχείς (ανά τρίμηνο) μειώσεις συντάξεων. Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, δήλωσε χθες ότι παρά τις ενστάσεις των δανειστών, οι επικουρικές συντάξεις δεν θα μειωθούν, με νομοθετική ρύθμιση η οποία δεν αποκλείεται να κατατεθεί στη Βουλή, ακόμη και σήμερα. Το δημοσιονομικό κόστος μιας τέτοιας ενέργειας εκτιμάται στα 360 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλυφθεί πιθανότατα από τον ειδικό λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, στον οποίο υπάρχουν ήδη 450 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τις ειδικές εισφορές που έχουν επιβληθεί στις επικουρικές συντάξεις. Χωρίς δημοσιονομική εκτίμηση παραμένει η κυβερνητική εξαγγελία για μη εφαρμογή του νόμου 3863/2010, που αφορά στον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Αρχικά, η ηγεσία της κοινωνικής ασφάλισης σχεδιάζει την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων, προκειμένου στη συνέχεια να αποφασίσει για τον τρόπο κατάργησής τους, ή αντικατάστασή τους με άλλες.

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης παραμένει βέβαια η εξασφάλιση... ζεστού χρήματος για τα Ταμεία, ώστε να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις, καθώς η μαύρη τρύπα στο ασφαλιστικό εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ τουλάχιστον άλλα 540 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν για την επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους. Η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν βιάζεται για το θέμα, καθώς η σύνταξη θα χορηγηθεί στα τέλη Νοεμβρίου.

Αντίθετα, στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση θα κατατεθούν ως τροπολογίες, οι διατάξεις που θα δίνουν στους ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, τη δυνατότητα να ασφαλιστούν όχι σε 2 κατώτερες κατηγορίες που προβλέπεται σήμερα, αλλά σε 2+2, μέτρο που εκτιμάται ότι θα φέρει επιπλέον έσοδα στο Ταμείο. Επίσης, θα υπάρξει τροπολογία που καταργεί την ποινική δίωξη των ασφαλισμένων με χρέη προς τον ΟΑΕΕ.

Σήμερα, ο κ. Στρατούλης αναμένεται να υπογράψει εγκυκλίους με μικρό δημοσιονομικό κόστος, υψηλό όμως κοινωνικό αντίκτυπο για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανέργων και ανασφάλιστων. Συγκεκριμένα, οι εγκύκλιοι αφορούν στην παράταση για ένα χρόνο της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης όσων κατά τον προηγούμενο χρόνο είχαν πάνω από 50 ένσημα, καθώς και στη συνέχιση της πλήρους υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, των οποίων η σύνταξη από τον ΟΓΑ είχε διακοπεί, ενώ ήδη με τρίτη εγκύκλιο διατηρήθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη του ΕΚΑΣ στα περσινά (μνημονιακά) επίπεδα.

Στη συνέχεια, και εντός του επόμενου 4μήνου θα υπάρξει διαβούλευση για όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα καθώς, όπως παραδέχθηκε χθες ο γενικός γραμματέας Γ. Ρωμανιάς, μπορεί επί του παρόντος η ρευστότητα για την καταβολή των συντάξεων να εξασφαλίζεται, όμως τα αποθεματικά των Ταμείων έχουν σχεδόν μηδενίσει και το πρόβλημα για το μέλλον είναι τεράστιο.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671