ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 18/02/2015)

Τα τρία κριτήρια για προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Τα τρία κριτήρια για προστασία της πρώτης κατοικίας

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

 

Στην αναστολή για ένα χρόνο των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας με βάση τρία κριτήρια –σύνολο αξίας ακίνητης περιουσίας, εισόδημα και καταθέσεις– προχωράει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί έως αύριο και να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την ερχόμενη Τρίτη. Στόχος της ρύθμισης είναι να προστατευθεί η κύρια κατοικία για το 95% περίπου των δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες από στεγαστικά δάνεια. Την κατάθεση του νομοσχεδίου προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας δεν έχει ζητήσει για το νομοσχέδιο την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.

Οσον αφορά τη ρύθμιση, την οποία θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας, πρόκειται στην πραγματικότητα για παράταση με τροποποιήσεις του νόμου 4224/2013, η ισχύς του οποίου είχε λήξει στις 31/12/2014. Τα κριτήρια, ωστόσο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει είναι πολύ πιο διευρυμένα σε σύγκριση με τον νόμο Χατζηδάκη και είναι τα ακόλουθα:

• Αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνον της κύριας κατοικίας. Το ανώτατο όριο αναμένεται να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.

• Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που αναμένεται να υπερβαίνει τις 35.000 ευρώ και πιθανώς να φτάνει τις 50.000 ευρώ.

• Σύνολο καταθέσεων. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας το όριο σε αυτό το κριτήριο θα είναι χαμηλό με το επιχείρημα ότι όποιος έχει χρήματα στην τράπεζα μπορεί να αποπληρώνει και το δάνειό του.

Αδιευκρίνιστο, πάντως, παραμένει εάν στο διάστημα που θα αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί των ακινήτων θα προβλέπεται καταβολή ελάχιστης μηνιαίας δόσης, όπως ισχύει πλέον και στην περίπτωση αίτησης υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη. Με τις αλλαγές που έγιναν στον νόμο 3869/2010, ο δανειολήπτης υποχρεούται να καταβάλλει μηνιαία δόση το ύψος της οποίας καθορίζεται αναλόγως της οικονομικής του κατάστασης. Μάλιστα, η ελάχιστη καταβολή δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης με ελάχιστο συνολικό ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας θα περιλαμβάνει επίσης την απαγόρευση της πώλησης «κόκκινων» στεγαστικών δανείων σε distress funds. Ανάλογη απαγόρευση, πάντως, δεν θα ισχύει για «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, η ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες έχει μεταβατικό χαρακτήρα μέχρι την κατάρτιση ενός συνολικού πλαισίου διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, τόσο των φυσικών προσώπων όσο και των επιχειρήσεων. Το συνολικό αυτό πλαίσιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης των δανείων, στον οποίο θα μεταφερθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για το σύνολο των νοικοκυριών που βρίσκονται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας, ενώ παράλληλα θα αναδιαρθρωθούν τα υπόλοιπα δάνεια.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας είχε προϊδεάσει για μεταβατική ρύθμιση «παγώματος» των πλειστηριασμών ολιγόμηνης διάρκειας, το πολύ τριών μηνών, και όχι για ρύθμιση ισχύος ενός έτους.

Πηγή: www.kathimerini.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671