ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 17/02/2015)

Γ. Βαρουφάκης: Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Γ. Βαρουφάκης: Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του Eurogroup.

Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, στόχος αυτών των συζητήσεων ήταν η δημιουργία κοινού τόπου με χρονοδιάγραμμα τεσσάρων έως έξι μηνών για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης δανειακής σύμβασης ανάπτυξης μεταξύ της Ελλάδας, της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

«Δεν έχω αμφιβολία ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, η οποία θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός.

«Είμασταν έτοιμοι να υπογράψουμε»

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που του παρουσίασε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, πριν ξεκινήσει το σημερινό Eurogroup. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο αυτό έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης, η οποία θα οδηγούσε σε ένα τετράμηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα, ως μεταβατικό στάδιο, προς ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα. Το έγγραφο αυτό προέβλεπε την παροχή τεχνικής βοήθειας εκ μέρους της Επιτροπής για την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

«Ήμασταν και είμαστε έτοιμοι να μην πάρουμε οποιαδήποτε μονομερή πρωτοβουλία στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ως το καλοκαίρι και η οποία δεν θα προκαλούσε κανένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό και καμία δράση που κατά τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι ο μόνος όρος που έθεσε η ελληνική πλευρά ήταν να μην εφαρμοστούν οποιαδήποτε υφεσιακά μέτρα, δηλαδή, καμία περικοπή χαμηλών συντάξεων ή αυξήσεις στο ΦΠΑ. Ιδιαίτερα δε, σε περιοχές της Ελλάδας που είναι αναπτυγμένες οι τουριστικές δραστηριότητες.

«Δυστυχώς, αυτό το κείμενο που η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να το υπογράψει, απεσύρθη λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup από τον Γερουν Ντέισελμπλουμ και αντικαταστάθηκε από ένα άλλο έγγραφο» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

«Δεν θέλουμε ευελιξία»

«Όμως, μας προσφέρθηκε μια νεφελώδης υπόσχεση για ευελιξία» είπε και διευκρίνισε πως οι εταίροι της Ελλάδας δεν ήταν σε θέση να αποσαφηνίσουν τί ακριβώς εννοούν με τη λέξη «ευελιξία». Για παράδειγμα, ανέφερε, δεν μας προσδιόρισαν σε τί ποσοστό θα πρέπει να μειωθούν οι χαμηλές συντάξεις.

«Δεν θέλουμε ευελιξία, αλλά αλλαγή του προγράμματος», τόνισε και διευκρίνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλοφάρει ούτε έχει Plan Β, αλλά ζητεί μια έντιμη συμφωνία.

Εκτίμησε, πάντως, ότι τις επόμενες ημέρες Θα γίνουν έντονες συζητήσεις και η Ευρώπη «θα εξαγάγει ένα έντιμο συμβιβασμό από ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι αν της δινόταν τετράμηνη παράταση, θα ήταν επαρκής για να μπορέσει να συμφωνήσει σε μία νέα σύμβαση με τους Ευρωπαίους και τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να προσαρμοστεί στη δύσκολη περίπτωση ότι η Ελλάδα έχει μία νέα κυβέρνηση και δε θέλει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που απέτυχε.

Τέλος, ο υπουργός ερωτηθείς αν προτίθεται να υποβάλει αίτημα για παράταση του προγράμματος, απάντησε ότι προϋπόθεση είναι μέσα στις επόμενες 48 ώρες να γίνουν διευθετήσεις από ευρωπαϊκής πλευράς. «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι μέσα στις προσεχείς 48 ώρες η Ευρώπη θα καταφέρει να μας υποβάλει ένα έγγραφο επί του οποίου θα αρχίσουμε την πραγματική εργασία και θα θέσουμε σε εφαρμογή μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα» είπε ο Γ. Βαρουφάκης.

Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε πως τίποτα καλό δεν έχει βγει από τα τελεσίγραφα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως τις επόμενες ημέρες θα μειωθεί η αίσθηση του τελεσιγράφου.

Ντέισελμπλουμ: Βέλτιστη λύση η παράταση

Νωρίτερα, μετά το τέλος του Eurogroup, το οποίο διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντέισελμπλουμ είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα δεν βρέθηκε πεδίο συνεννόησης για αναπροσαρμογές και υπογράμμισε ότι «η βέλτιστη λύση είναι να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση παράταση του προγράμματος» μέχρι την Παρασκευή.

«Πλέον είναι θέμα της Αθήνας το τι θα κάνει. Τα χρονοδιαγράμματα είναι δεδομένα και ολοκληρώνονται στα τέλη αυτής της εβδομάδας. Θα μπορούσε να γίνει ένα νέο Eurogroup την Παρασκευή», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Όπως είπε, το αν θα συνεδριάσει ξανά το Eurogroup την Παρασκευή θα εξαρτηθεί από το αν η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει επιμήκυνση του προγράμματος σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις που ζήτησε το Eurogroup.

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από την παράταση του προγράμματος», δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος πρόσθεσε πως, αν υπάρξει κάποιο αίτημα από την Ελλάδα τότε στη συνέχεια θα εξεταστεί το ζήτημα της ευελιξίας, αλλά, όπως τόνισε, πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα.

ΔΝΤ: Πρώτα αξιολόγηση, στη συνέχεια χρήματα

«Θα δώσουμε χρήματα όταν υπάρχει αξιολόγηση και αν αυτή είναι επιτυχής», ξεκαθάρισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως η αξιολόγηση του προγράμματος, που σταμάτησε πριν από τις εκλογές, πρέπει να συνεχιστεί και σημείωσε πως πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Σχολίασε δε πως η όποια σύγχυση οφείλεται στο γεγονός ότι η επέκταση αποτελεί συνέχεια του προγράμματος και η «γέφυρα» αναφέρεται σε αυτό που ακολουθεί.

«Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα»

«Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος του Eurogroup και τις δηλώσεις του κ. Ντέισελμπλουμ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν κατ' αρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση και ζητούσε την παράταση του μνημονίου.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού» αναφέρουν οι πηγές, εκτιμώντας ότι «κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει».

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671