ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 17/02/2015)

Στο μικροσκόπιο της Επ. Ανταγωνισμού τρόφιμα, «καλάθι νοικοκυράς» και ενέργεια.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Στο μικροσκόπιο της Επ. Ανταγωνισμού τρόφιμα, «καλάθι νοικοκυράς» και ενέργεια

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Ενέργεια, τρόφιμα και το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» είναι οι τρεις κλάδοι στους οποίους έχει αποφασίσει να δώσει τη μεγαλύτερη έμφαση η Επιτροπή Ανταγωνισμού το επόμενο διάστημα. Ο λόγος για τον οποίο η έρευνα στους κλάδους αυτούς αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της ανεξάρτητης αρχής είναι ότι πρόκειται γι’ αυτούς που συνδέονται περισσότερο με την καθημερινότητα του πολίτη.

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για αλλαγή στόχευσης, καθώς και το προηγούμενο διάστημα η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε ασχοληθεί επισταμένως με τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στους κλάδους αυτούς ύστερα από καταγγελίες, αλλά και μέσα από παρεμβάσεις κανονιστικού χαρακτήρα, όπως πολλάκις έγινε στην περίπτωση της αγοράς καυσίμων.

Προϊόντα - υπηρεσίες

Προτεραιότητα, επίσης, θα δοθεί σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που θεωρούνται καίριας σημασίας για τον Ελληνα καταναλωτή, καθώς και σε αγορές όπου στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ε.Ε., παρατηρούνται υψηλότερες τιμές και παράλληλα χαμηλότερη ποιότητα υπηρεσιών. Στη δεύτερη περίπτωση, η στόχευση των ερευνών της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι διπλή: πρώτον, να αποκαλυφθούν αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές και κυρίως αυτές που αφορούν εναρμονισμένες πρακτικές τιμών (κοινώς καρτέλ) και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και δεύτερον, να εντοπιστούν τυχόν διαρθρωτικά προβλήματα συγκεκριμένων αγορών που ευθύνονται για την ακαμψία των τιμών.

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπαίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και οι ακόλουθοι κλάδοι: χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, δημόσιες προμήθειες, κλάδος όπου συχνά διαπιστώνονται φαινόμενα κατανομής των αγορών και ουσιαστικά νόθευση των διαγωνισμών, αλλά και διάφορες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι ουκ ολίγες φορές έχει παρατηρηθεί ότι οι φορείς εκπροσώπησης συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων (σωματεία, ομοσπονδίες) υπερβαίνουν τη συνδικαλιστική τους λειτουργία και δρουν ως όργανα επιβολής συγκεκριμένων τιμοκαταλόγων για τις επιχειρήσεις-μέλη τους. Με άλλα λόγια, τα συνδικαλιστικά σωματεία λειτουργούν ως άτυπα καρτέλ. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Ενωση Οδοντοτεχνιτών Κρήτης, η οποία, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθόριζε πλαφόν κατώτατων τιμών για τις υπηρεσίες που παρείχαν οι επιχειρήσεις-μέλη της.

Συνολικά έχουν κληρωθεί ήδη περίπου είκοσι υποθέσεις, ενώ δεκάδες άλλες έχουν προτεραιοποιηθεί και βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται κλαδική έρευνα συνολικά στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, αλλά σε επιλεγμένες κατηγορίες.

Από το 2000, οπότε ιδρύθηκε, έως το 2013 η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 410 εκατ., ενώ τα τελευταία χρόνια η επαρκέστερη σε σύγκριση με το παρελθόν θεμελίωση των αποφάσεων της αρχής είχε ως αποτέλεσμα να εισπράττεται από το ελληνικό Δημόσιο ποσοστό που ξεπερνά το 65% του αρχικώς επιβληθέντος προστίμου.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την τεχνογνωσία του διεθνούς οργανισμού για την αντιμετώπιση των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων. Η συνεργασία αυτή πιθανότατα θα καταλήξει στην αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έτσι ώστε αυτή να καταστεί πιο αποτελεσματική.

Αναμένονται οι αποφάσεις

Κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν κλάδους προϊόντων ευρείας κατανάλωσης αναμένεται να εκδοθούν το προσεχές διάστημα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πρόκειται για τις αποφάσεις που σχετίζονται με την αγορά μπίρας, όπου κατηγορούμενη για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης είναι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, και την αγορά προϊόντων παιδικής πάνας και συγγενών προϊόντων παιδικής φροντίδας, με την Procter & Gamble να κατηγορείται επίσης για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Μείζονος σημασίας θεωρείται και η επικείμενη απόφαση για την Colgate, καθώς η εταιρεία ελέγχεται για την επιβολή ρήτρας απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών σε χονδρεμπορικές και λιανεμπορικές εταιρείες για τα προϊόντα της στους κλάδους των απορρυπαντικών και των καλλυντικών.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671