ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 16/02/2015)

Αδιέξοδο στο Eurogroup, μόνη λύση η παράταση του προγράμματος.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Αδιέξοδο στο Eurogroup, μόνη λύση η παράταση του προγράμματος

Σε τροχιά ρήξης βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους καθώς ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, χωρίς συμφωνία, το κρίσιμο Eurogroup. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έδωσε τελεσίγραφο διάρκειας τεσσάρων ημερών (έως την προσεχή Παρασκευή) προς την Ελλάδα προκειμένου να ζητήσει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος (μνημονίου). Το αίτημα παράτασης του προγράμματος από την ελληνική πλευρά είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup. Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, οι συνομιλίες των τελευταίων ημερών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, τόσο σε τεχνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο απέβησαν άκαρπες. «Σήμερα στο Eurgoroup συζητήσαμε πώς θα προχωρήσουμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι οι ελληνικές αρχές να υποβάλουν αίτημα παράτασης του προγράμματος» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υποβάλει αίτημα παράτασης εντός των επομένων ημερών. Εφόσον υποβληθεί αίτημα παράτασης από την Ελλάδα, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα να συγκαλέσουμε έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.

Το αίτημα παράτασης θα βασιστεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι είναι πλέον θέμα των ελληνικών αρχών τί θα αποφασίσουν, αν θέλουν την παράταση και αν θα δώσουν τις δεσμεύσεις που χρειάζεται.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι σήμερα ήταν δυνατή και επιθυμητή η επίτευξη συμφωνίας, η οποία όμως δεν κατορθώθηκε. Όπως είπε, έγινε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση, από την οποία προέκυψε ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το αίτημα παράτασης του ελληνικού προγράμματος».

«Το ζητούμενο είναι να επικρατήσει η λογική και όχι η ιδεολογία», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Μοσκοβισί, ο οποίος επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα των εκλογών στα κράτη-μέλη αλλά παράλληλα θα πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις.

Σχετικά με τη δυνατότητα χαλαρότερης εφαρμογής του προγράμματος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας, στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατρέπονται και δεν θα αναιρούνται οι συμφωνημένοι στόχοι. Όταν η Ελλάδα ζητήσει παράταση, οι όποιες αλλαγές στο πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους τρεις θεσμούς, οι οποίοι θα επιβεβαιώνουν κατά πόσο το πρόγραμμα βρίσκεται στη σωστή τροχιά. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει δεσμεύσεις ότι θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, λέγοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς δράσεις.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι αν δεν προχωρήσει η αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης από την πλευρά του ΔΝΤ.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι από την πλευρά του Ταμείου παραμένουν προς εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ και ότι από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs) είναι προς εκταμίευση ακόμα 1,9 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι τα 10,9 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), χάνονται, εφόσον δεν υπάρξει αίσια έκβαση.

Τέλος, ερωτηθείς αν κρίνεται αναγκαία η διεξαγωγή Συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ζητήσει παράταση του προγράμματος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο Προεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ τον διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής ευρωζώνης.

Κυβέρνηση: Οι δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται

Για δύο κείμενα, το πρώτο εκ των οποίων θεωρήθηκε κατ΄ αρχήν θετικό από την ελληνική πλευρά και το δεύτερο βρίσκονταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι τις τελευταίες μέρες και ώρες υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με συνεχείς διαβουλεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Προσθέτει ότι το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό ζητούσε την παράταση του Μνημονίου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού. Φαίνεται, προσθέτουν, ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει.

Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν σημειώνοντας ότι «οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται».

Καμμένος: Θα πάμε μέχρι τέλους, δεν εκβιαζόμαστε

'Αμεσα αντέδρασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, στις εξελίξεις που σημειώνονται στις Βρυξέλλες. «Δεν πρόκειται να αιτηθούμε καμία παράταση μνημονίου, έχουμε λαϊκή εντολή να πάμε μέχρι τέλους. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΛΕΜΕ ΟΧΙ. ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ» σημείωσε με ανάρτηση του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος νωρίτερα μίλησε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η Ελλάδα απέρριψε το σχέδιο ανακοίνωσης του Eurogroup

Σχέδιο ανακοίνωσης του Eurogroup, με το οποίο μεταξύ άλλων εμφανίζονταν «οι ελληνικές αρχές να εκφράζουν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική επέκταση του ισχύοντος προγράμματος ως ενδιάμεσο βήμα», απέρριψε η Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η ρύθμιση αυτή θα αποτελούσε χρονική γέφυρα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup προκειμένου να εργαστούν επί διευθετήσεων που θα ακολουθούσαν. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο σε αυτή τη νέα διευθέτηση. Το Eurogroup εμφανίζεται με θετική διάθεση έναντι παρόμοιας αίτησης από τις ελληνικές αρχές».

Στο ίδιο κείμενο που απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά, υπογραμμίζεται ότι «οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, πρόθεσή μας είναι να κάνουμε χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές παρείχαν δέσμευση να απόσχουν από μονομερείς δράσεις και να εργαστούν σε στενό συντονισμό με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους κυρίως στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας του χρηματοπιστωτικού τομέα και των συντάξεων».

Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την αίτηση επέκτασης του προγράμματος από την Ελλάδα, δήλωσε ο Επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για υπαναχώρηση των εταίρων στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, τονίζοντας ότι κατά τη συζήτηση παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές "η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής" και προσθέτουν ότι "όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους". Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα, επισημαίνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Πηγή: www.express.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671