ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Παρασκευή - 30/01/2015)

Συμμετοχή και ομιλία της ΓΓΔΕ Κατερίνας Σαββαΐδου στην Επιτροπή Φορολογικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή και ομιλία της ΓΓΔΕ Κατερίνας Σαββαΐδου στην Επιτροπή Φορολογικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, συμμετείχε στις εργασίες της Ολομέλειας της Επιτροπής Φορολογικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 28-29 Ιανουαρίου 2015 με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των 34 χωρών μελών του ΟΟΣΑ, των εκπροσώπων των 16 χωρών που παρακολούθησαν τις εργασίες της Επιτροπής με το status του παρατηρητή, των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Αφρικανικού FORUM Φορολογικών Διοικήσεων του Διαμερικανικού Κέντρου Φορολογικών Διοικήσεων, καθώς και των εκπροσώπων της γραμματείας του ΟΟΣΑ.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής εξετάσθηκαν:

α) οι τάσεις και οι εξελίξεις στη φορολογία των επιχειρήσεων,

β) η φορολογία και το περιβάλλον, με ειδική αναφορά στη φορολόγηση της χρήσης της ενέργειας καθώς και οι διανεμητικές συνέπειες των φόρων στην ενέργεια,

γ) το πλαίσιο πολιτικής του ΟΟΣΑ για επενδύσεις,

δ) η πρόοδος και τα επόμενα βήματα στο θέμα της αντιμετώπισης της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και μεταφοράς κερδών ( BEPS ) και ειδικότερα η αντιμετώπιση των φορολογικών προκλήσεων στην ψηφιακή οικονομία (Σχέδιο Δράσης 1), η απάλειψη των αρνητικών αποτελεσμάτων από τις αναντιστοιχίες των υβριδικών συμφωνιών (hybrid mismatch arrangements) (Σχέδιο Δράσης 2), η αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιζήμιων φορολογικών πρακτικών μέσω της διαφάνειας (Σχέδιο Δράσης 5), τα μέτρα πρόληψης της αθέμιτης χρήσης των κανόνων των διεθνών συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας (Σχέδιο Δράσης 6),

ε) τα ζητήματα της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, της Φορολογικής Ελάφρυνσης και Ενισχυμένης Συμμόρφωσης (TRACE), καθώς και η κατάσταση της υπογραφής/κύρωσης της Πολυμερούς σύμβασης περί διοικητικής συνδρομής στον φορολογικό τομέα.

Στην ομιλία της η Κατερίνα Σαββαΐδου παρουσίασε τις πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής και διοίκησης στην Ελλάδα. Ειδικότερα αναφέρθηκε στους στόχους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως περιγράφονται στο Στρατηγικό της Σχέδιο, καθώς και στις δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την επίτευξη των στόχων αυτών. Επίσης έγινε αναφορά στις βασικές προτεραιότητες της Γ.Γ.Δ.Ε. για το 2015 αλλά και στις προσπάθειες για την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογικής διοίκησης και φορολογουμένων, καθώς και στη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Η Γενική Γραμματέας απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των χωρών οι οποίες αφορούσαν μεταξύ άλλων στη χρηματοδότηση της φορολογικής διοίκησης για την υλοποίηση των δράσεών της, στο βαθμό αυτονομίας της φορολογικής διοίκησης με ιδιαίτερη έμφαση στην ύπαρξη ή μη αυτόνομου προϋπολογισμού, στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης, στον τρόπο επίλυσης των φορολογικών διαφορών στην Ελλάδα καθώς και στις ενδεχόμενες αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας μετά την πρόσφατη εκλογή της νέας Κυβέρνησης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Κατερίνα Σαββαΐδου τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι προτεραιότητες της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης στον τομέα της φορολογικής πολιτικής καθώς και η υλοποίησή τους από την Ελληνική φορολογική διοίκηση θα παρουσιασθούν σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Φορολογικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ. Επεσήμανε επίσης πως η βελτίωση των μηχανισμών ανταλλαγής πληροφοριών και διοικητικής συνδρομής στο φορολογικό τομέα, θα αποτελέσει το ισχυρότερο εργαλείο των φορολογικών διοικήσεων στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της διεθνούς φοροαποφυγής.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής η Ελληνική αντιπροσωπεία είχε την αμέριστη συνδρομή των αρμοδίων στελεχών της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ.

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671