ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Τρίτη - 27/01/2015)

ΕΕ: Η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο θεσπίζουν νέους κανόνες για το Μητρώο Διαφάνειας.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Βρυξέλλες, 27 Ιανουάριος 2015

Δελτίο Τύπου

Η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο θεσπίζουν νέους κανόνες για το Μητρώο Διαφάνειας

Σήμερα εγκαινιάζεται η νέα έκδοση του Μητρώου Διαφάνειας της ΕΕ, η οποία αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή η «δεύτερη γενιά» του μητρώου θέτει σε εφαρμογή τις διατάξεις της αναθεωρημένης διοργανικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Απρίλιο του 2014.

Το νέο σύστημα επιφέρει αλλαγές στον τρόπο δήλωσης των ανθρώπινων πόρων που επενδύονται στην εκπροσώπηση ομάδων συμφερόντων και απαιτεί πρόσθετες πληροφορίες για τη συμμετοχή σε επιτροπές, φόρουμ, διακομματικές ομάδες ή παρόμοιες δομές της ΕΕ, καθώς και για τους υπό εξέταση νομοθετικούς φακέλους. Επίσης, επεκτείνει σε όλους τους καταχωριζόμενους την απαίτηση δήλωσης του εκτιμώμενου κόστους που σχετίζεται με την εκπροσώπηση ομάδων συμφερόντων.

Επιπλέον, η απλούστευση της διαδικασίας για τις επισημάνσεις παρατυπιών και τις καταγγελίες επιτρέπει τον αυστηρότερο έλεγχο και την αποτελεσματικότερη επεξεργασία των παραπλανητικών, κατά τους ισχυρισμούς, πληροφοριών, και παρέχει νέα κίνητρα για να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία της καταχώρισης, όπως π.χ. η απαίτηση καταχώρισης όσων επιθυμούν να συναντηθούν με επιτρόπους, μέλη των ιδιαίτερων γραφείων τους και γενικούς διευθυντές, ή κάθε οργάνωσης που επιθυμεί να λάβει τον λόγο στις ακροάσεις που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ένας πιο φιλικός προς τον χρήστη ιστότοπος βελτιώνει τη δημόσια διασύνδεση και απλουστεύει τη διαδικασία καταχώρισης χάρη στην παροχή λεπτομερών οδηγιών.

Ιστορικό

Τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα απορρέουν από την υποχρέωση εφαρμογής της συμφωνίας που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2014. Η Επιτροπή Γιούνκερ προτίθεται να υποβάλει το 2015 τη δική της πρόταση για ένα υποχρεωτικό μητρώο εκπροσώπων συμφερόντων που θα καλύπτει την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Αρμόδιος για την κατάρτιση αυτής της πρότασης είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος Τίμερμανς.

Στις 25 Νοεμβρίου 2014 η Επιτροπή Γιούνκερ έδωσε ήδη ώθηση στη διαφάνεια με την έκδοση δύο αποφάσεων οι οποίες απαιτούν δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με τις συνεδριάσεις που πραγματοποιούν οι επίτροποι, τα μέλη των ιδιαίτερων γραφείων τους και οι γενικοί διευθυντές με οργανώσεις και αυτοαπασχολούμενα άτομα. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ διευκρίνισε επίσης ότι οι συνεδριάσεις αυτές θα πρέπει, κατ’ αρχήν, να πραγματοποιούνται μόνο με οργανώσεις και αυτοαπασχολούμενα άτομα που περιέχονται στο Μητρώο Διαφάνειας. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί τόσο για την ενίσχυση της διαφάνειας όσο και για τη διατήρηση ενός ανοικτού και τακτικού διαλόγου με τους ενδιαφερομένους.

Περισσότερες πληροφορίες

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671