ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 27/01/2015)

Υπουργείο Εργασίας: Ποιοι κερδίζουν από τα πρώτα νομοσχέδια.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Υπουργείο Εργασίας: Ποιοι κερδίζουν από τα πρώτα νομοσχέδια

Οι σχεδιασμοί της νέας κυβέρνησης για υψηλού συμβολισμού κινήσεις στο κρίσιμο μέτωπο. Ποιες είναι οι προτεραιότητες για μισθούς, συντάξεις και απασχόληση. Ο ρόλος του κράτους ως «εργοδότη ύστατης καταφυγής» κόντρα στην ύφεση.

Υψηλού πολιτικού συμβολισμού θεωρούνται τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Αντίστοιχου συμβολισμού, άλλωστε, θα είναι και τα πρώτα νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες, τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν αφορούν την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίου επίπεδα, ήτοι στα 751 ευρώ και την επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν έως 700 ευρώ. Τα νομοσχέδια είναι ήδη έτοιμα και αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή άμεσα.

Κομβικής σημασίας για την ανάσχεση της ανεργίας σε περίοδο ύφεσης και κρίσης θεωρείται το πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης για 300.000 ανέργους, με το κράτος "εργοδότη ύστατης καταφυγής". Η επεξεργασία του προγράμματος ανήκει στη Ράνια Αντωνοπούλου, βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη, και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με την πρότασή της το κράτος πρέπει να λειτουργήσει άμεσα ως εργοδότης ύστατης καταφυγής, ως μια επιλογή ενάντια στην ύφεση. Το πρόγραμμα θα προσφέρει τον βασικό μισθό και θα προβλέπει την τήρηση των νόμιμων εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι προσωρινά εργαζόμενοι θα παράγουν και θα προσφέρουν κοινωφελές έργο ανάλογα με τα προσόντα τους. Βάσει του σχεδιασμού, πόροι χρηματοδότησης της «απασχόλησης ύστατης καταφυγής» μπορεί να είναι κονδύλια από το ΕΣΠΑ, κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ρευστότητα από τη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας, έκδοση ομολόγων ειδικού σκοπού, που θα απευθύνονται στην Ομογένεια και στην Ελληνική Διασπορά αλλά και έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Το όνομά της παίζει ακόμη και για τη θέση του υπουργού Εργασίας, ενώ πιθανότερο θεωρείται ότι τελικά θα είναι αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, με υπουργό τον Δημήτρη Στρατούλη ή του Πάνου Σκουρλέτη.

Ο τελευταίος προερχόμενος από την Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, ως υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του κόμματος έχει παίξει κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό του κυβερνητικού προγράμματος για τις εργασιακές σχέσεις, την απασχόληση, την κοινωνική πολιτική και την κοινωνική ασφάλιση. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ καθώς και εκπρόσωπος των εργαζομένων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Αντιπροσωπευτικής Συνέλευσης Κοινωνικού Ελέγχου του ΟΤΕ, καθώς επίσης και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, Γραμματέας Κοινωνικής Πολιτικής της.

Στην περίπτωση που ο ίδιος ή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ή και κάποιο άλλο στέλεχος προερχόμενο από την Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει άλλο, παραγωγικό υπουργείο, δεν αποκλείεται η κ. Αντωνοπούλου να οριστεί τελικά υπουργός Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για τη μεταφορά της Κοινωνικής Ασφάλισης στο υπουργείο Υγείας (που αναλαμβάνει ο Π. Κουρουμπλής), ενώ κρίσιμος θεωρείται και ο τομέας της Πρόνοιας.

Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί είναι και αυτό του μέχρι πρότινος Επιστημονικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και Ομότιμου Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη, ο οποίος θεωρείται γνώστης τόσο των εργασιακών, όσο και των ασφαλιστικών θεμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται το ενδεχόμενο σε θέση υφυπουργού να βρεθεί κάποιο από τα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η νέα ομάδα του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να καταθέσει άμεσα τα δύο πρώτα νομοσχέδια, για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Αναλυτικότερα, το πρώτο προβλέπει την κατάργηση των μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων του 2010 - 2014, που έπληξαν τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες κατά παράβαση του Συντάγματος και της διεθνούς εργατικής νομοθεσίας. Προβλέπει δε την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μικτά μηνιαία ανεξαρτήτως ηλικίας, από 586 ευρώ μικτά μηνιαία και 511 ευρώ μικτά μηνιαία για τους κάτω των 25 ετών που είχε μειωθεί. Ειδική αναφορά γίνεται στον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω της διαδικασίας υπογραφής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα συνάπτεται μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων.

Το δεύτερο αφορά την επαναφορά της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους που παίρνουν έως 700 ευρώ τον μήνα. Βάσει του συστήματος Ήλιος, η ρύθμιση αφορά 1.162.920 άτομα και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 543 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικά πλέον, στελέχη, το μέτρο αφορά την αρχή μιας σειράς μέτρων που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση των συντάξεων.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671