ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 27/01/2015)

Τα ονόματα και τα υπερ-υπουργεία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Τα ονόματα και τα υπερ-υπουργεία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Δραστικές αλλαγές στο «οργανόγραμμα» του νέου κυβερνητικού σχήματος. Ποια υπουργεία καταργούνται και ποια δημιουργούνται. Τι θα λάβουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Για ποιο χαρτοφυλάκιο «παίζει» ο Πάνος Καμμένος. Κομβικός ο ρόλος Δραγασάκη.

Με ένα υπουργείο και τέσσερα υφυπουργεία θα συμμετέχουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στη νέα κυβέρνηση, ενώ το οργανόγραμμα του νέου «σχήματος» πιθανότατα θα περιλαμβάνει 4 υπερ-υπουργεία που θα προκύψουν από «συγχωνεύσεις».

Αναλυτικότερα, το μοναδικό υπουργείο των ΑΝΕΛ φέρεται να αναλαμβάνει ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος (ακούγεται για το Υπ. Άμυνας), ο οποίος δεν θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όπως ακούστηκε, ενώ τέσσερα στελέχη του (ένα από τα οποία ο Τέρενς Κουίκ που δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής) θα ορκιστούν υφυπουργοί.

Το υπουργικό συμβούλιο, όπως έχει προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, θα είναι μικρό, αναμένεται να έχει 10 υπουργούς, λίγους αναπληρωτές και υφυπουργούς και θα συνεδριάζει συχνά. Οι ανακοινώσεις αναμένονται αύριο, Τρίτη.

Οπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας Τσίπρα ο Νίκος Σαγιάς ορίζεται γενικός γραμματέας της κυβέρνησης.

Στο οικονομικό επιτελείο πρόσωπο κλειδί είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ακούγεται για τη θέση του αντιπροέδρου ή του υπουργού Οικονομικών.

Σε περίπτωση που επιλεγεί το πρώτο σενάριο, στην οδό Νίκης επικρατέστεροι ένοικοι είναι οι Γιάννης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Για το υπουργείο Ανάπτυξης (το οποίο ίσως καταστεί υπερ-υπουργείο και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τουρισμό και ναυτιλία) το φαβορί είναι ο Γιάννης Σταθάκης, ο οποίος ενδέχεται να πλαισιωθεί από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

O Π. Σκουρλέτης πιθανότατα αναλαμβάνει το Εσωτερικών (και αυτό μπορεί να καταστεί υπερ-υπουργείο), στο οποίο θα ενταχθεί και το Δημόσιας Τάξης, ενώ ο Νίκος Παππάς θα είναι πιθανότατα ο υπουργός Επικρατείας, δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα.

Για το Άμυνας ακούγεται και το όνομα του Θ. Δρίτσα, ο οποίος όμως ενδέχεται να αναλάβει τελικώς Πρόεδρος της Βουλής, ενώ παραγωγικό υπουργείο αναμένεται να δοθεί στον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Για το υπουργείο Εργασίας ένα από τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτό της Ουρανίας Αντωνοπούλου, η οποία ήταν δεύτερη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Από την άλλη πλευρά, ακούγεται το όνομα του καθηγητή Νίκου Κοτζιά για το υπουργείο Εξωτερικών. Για το Δικαιοσύνης παίζει το όνομα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι το ζήτημα του χρέους και βάση της πολιτικής της το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όπως το είχε εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλείσει και το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου φαίνεται ότι συμφώνησαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στην πρωινή τους συνάντηση.

Στο κόμμα του Πάνου Καμμένου κάνουν λόγο για καλή προσωπική χημεία με τον Αλέξη Τσίπρα και για σχέσεις εμπιστοσύνης. «Δεν θα κυβερνήσουμε με εκβιασμούς, αλλά με έντιμες και δημόσιες τοποθετήσεις», αναφέρουν υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, που δηλώνουν βέβαιες πως οι κόκκινες γραμμές τους στα εθνικά θέματα θα γίνουν σεβαστές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έκανε νωρίτερα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, τη δημόσια δήλωση για ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου η χώρα να μην μείνει ούτε στιγμή ακυβέρνητη.

Τα τέσσερα υπερ-υπουργεία

Η νέα Κυβέρνηση αναμένεται να συστήσει τέσσερα νέα υπερ-υπουργεία στα οποία θα ενσωματωθούν οι αρμοδιότητες άλλων υπουργείων τα οποία καταργούνται, ενώ μετονομάζονται δύο άλλα υπουργεία.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με πληροφορίες συνιστάται υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας Θράκης.

Ακόμη, συνιστάται υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αλλά και του υπουργείου οικονομίας (μόνο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, χωρίς το δημοσιονομικό «κομμάτι»).

Επίσης, συνιστάται υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα, συνιστάται υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τέλος, όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα υπουργεία.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671