ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 27/01/2015)

«Αγκάθι» η κατάρρευση των εσόδων.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

«Αγκάθι» η κατάρρευση των εσόδων

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Με τον προϋπολογισμό να μετράει από τον πρώτο μήνα του έτους σημαντικές απώλειες (στο σκέλος των εσόδων) άνω του 1 δισ. ευρώ θα βρεθεί αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση, καλούμενη να αντεπεξέλθει στις μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση των ταμειακών και δανειακών αναγκών και κυρίως με την επαναφορά τη φορολογικής διοίκησης αλλά και των φορολογουμένων σε σταθερούς ρυθμούς.

Αντίπαλοι της νέας κυβέρνησης είναι τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να «βγουν» αν λάβει κανείς υπόψη ότι από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου οι αποκλίσεις έχουν διευρυνθεί και ο δρόμος που θα πρέπει να καλύψουν έσοδα και δαπάνες είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι διαπραγματεύσεις του νέου οικονομικού επιτελείου με τους Ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθίστανται ακόμη πιο δύσκολες, δεδομένου ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι χειρότερα από αυτά που ήταν εις γνώσιν της τρόικας κατά την τελευταία διαπραγμάτευση του Δεκεμβρίου του 2014. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 φαίνεται να κλείνει στο 1,5% του ΑΕΠ έναντι 1,8 του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τον Ιανουάριο οι αποκλίσεις από τον στόχο που έχει τεθεί θα είναι μεγαλύτερες από 1 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα, ενώ εάν προστεθούν και οι απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους 1,3 δισ. ευρώ από το 2014, το δημοσιονομικό κενό στο σκέλος των εσόδων φθάνει στο ποσό των 2,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ.

Ολες οι ανωτέρω αναφορές επί της ουσίας δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός του 2015 θα αναθεωρηθεί και αυτό διότι εκτός από τις αποκλίσεις στον τομέα των εσόδων κατά το 2014 και τον τρέχοντα μήνα προστίθενται και οι προεκλογικές παροχές για το 2015 (κατάργηση του ΕΝΦΙΑ με λιγότερα έσοδα από τον νέο φόρο επί των ακινήτων, νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος).

Επί της ουσίας, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με τις νέες εκτιμήσεις για το 2015. Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα προκύψει μετά τις συναντήσεις του νέου οικονομικού επιτελείου με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί κάποιο εύλογο διάστημα προκειμένου να παρουσιασθεί το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης.

Στο διάστημα μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα πρέπει να αναδιαταχθεί και να ξεκινήσουν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις υποχρεώσεις του 2015. Για παράδειγμα, η ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και 100 δόσεις έχει «παγώσει», γεγονός που οφείλεται τόσο στην πολιτική αβεβαιότητα όσο και στην αδυναμία των οφειλετών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι άφησαν τον Δεκέμβριο απλήρωτους φόρους ύψους 1,268 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το 2014 δημιουργήθηκαν 13,768 δισ. ευρώ νέων οφειλών.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται πλέον στο αστρονομικό ποσό των 73,790 δισ. ευρώ.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671