ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 23/01/2015)

Τι λένε σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση Ντράγκι.

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Τι λένε σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση Ντράγκι

Σε κλοιό πιέσεων για την αποδοχή συγκεκριμένου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής –κάτι που δεν αρνείται ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ- επιχειρεί να βάλει τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της επόμενης Κυριακής, η πλευρά των δανειστών.

Η απόφαση Ντράγκι να συμπεριλάβει τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της ΕΕ και του ΔΝΤ -συνεπώς και την Ελλάδα- στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά ομολόγων 60 δισ. τον μήνα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 και ώσπου ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 2%, αλλά με επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας, είναι ενδεικτική των προθέσεων των δανειστών και μέχρι ενός σημείου των πιέσεων του Βερολίνου, το οποίο φοβάται τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Μάριο Ντράγκι, η Ελλάδα θα μπορεί να μπει στο πρόγραμμα και να ξεκινήσει τις αγορές από τον προσεχή Ιούλιο.

Την απόφαση της ΕΚΤ σχολίασε με δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος χαρακτήρισε «ολέθριο να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που έρχονται», αφού όπως είπε «αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, θα αποκλειστούμε από το πρόγραμμα της ΕΚΤ».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε με ανακοίνωσή του την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντική» και την οποία, όπως σημειώνει, «θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας».

Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι η οποία συμφωνία με τους δανειστές θα πρέπει να επιτευχθεί επί της ουσίας μέχρι τα τέλη Μαΐου -κάτι που παραδέχθηκε και ο οικονομολόγος και υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών Γ. Βαρουβάκης με συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ- αφού τον Ιούνιο και τον Ιούλιο λήγουν τρία ομόλογα που πρέπει να αποπληρωθούν.

Αυτό που επισημαίνουν είναι ότι θα έρθουν σε μια μορφή συμφωνίας με την πλευρά των δανειστών αποδεχόμενοι ένα πρόγραμμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούν τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιτίθενται και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι με τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, «διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό», αφού ο κ. Ντράγκι με τη σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων «απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές, τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης, διαφοροποιούμενος από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές στις οποίες δυστυχώς συγκαταλέγεται και ο κ. Σαμαράς».

Διεθνές ενδιαφέρον για την ομιλία Τσίπρα

Την ίδια ώρα, μεγάλη αναμένεται να είναι η διεθνής συμπαράσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική προεκλογική ομιλία του απόψε στην πλατεία Ομονοίας.

Στη συγκέντρωση θα βρεθούν αντιπροσωπείες του Podemos με επικεφαλής τον Pablo Iglesias, της Ενωμένης Αριστεράς της Ισπανίας με επικεφαλής τον συντονιστή Cayo Lara και τον επικεφαλής τους στις εκλογές Alberto Garzon, των Πράσινων της Καταλονίας με επικεφαλής τον πρόεδρο Joan Herrera, αντιπροσωπεία του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με επικεφαλής τον πρόεδρο Pierre Laurent και τις αντιπροέδρους Maite Mola και Marisa Matias, αντιπροσωπεία των Πράσινων της Γαλλίας με επικεφαλής τον εκπρόσωπο Τύπου Julien Bayou, του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος με επικεφαλής την υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Lydia Samarbakhsh, από το Κόμμα της Αριστεράς με επικεφαλής την Raquel Garrido και αντιπροσωπεία μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος με επικεφαλής το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Gerard Filoche.

Από την Ιταλία θα βρίσκονται οι Paolo Ferrero από τη Rifondazione Comunista, Nicki Vendola από τη SEL, Μassimo Torrelli από την Altra Europa con Tsipras, Luciana Castellina πρώην ευρωβουλευτίνα, Pascualina Napoletano, πρώην πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και τον Maurizio Landini, γενικό γραμματέα του συνδικάτου FIOM.

Από τη Γερμανία θα δώσουν το «παρών» ο συμπρόεδρος του Die Linke, Bernd Riexinger, από τη Σουηδία ο πρόεδρος της Σουηδικής Αριστεράς Jonas Sjosdet, από τη Φιλανδία ο πρόεδρος της Αριστερής Συμμαχίας Paavo Archinmaki. Επίσης στην Ομόνοια θα βρεθούν εκπρόσωποι κομμάτων από τη Δανία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σκωτία, την Τουρκία, την Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671