ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 22/01/2015)

Ποιοι γλιτώνουν τις υποχρεώσεις των Λογιστικών Προτύπων.

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ποιοι γλιτώνουν τις υποχρεώσεις των Λογιστικών Προτύπων

Όσο πιο «μεγάλη» χαρακτηρίζεται μια επιχείρηση βάσει των κριτηρίων που ενσωματώνουν τα καινούρια Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, τόσες περισσότερες υποχρεώσεις έχουν (π.χ τήρηση διπλογραφικών βιβλίων κλπ). Βασικά κριτήρια για να χαρακτηριστεί μια επιχείρηση είναι ο τζίρος της και ο αριθμός προσωπικού.

Για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, και προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση, η γ.γ δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου υπέγραψε απόφαση βάσει της οποίας το όριο του τζίρου δεν θα ισχύσει για το 2015 έτσι ώστε όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες να χαρακτηριστούν «πολύ μικρές» (με ότι αυτό συνεπάγεται για την τήρηση των βιβλίων και των λοιπών φορολογικών υποχρεώσεων. Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της ΓΓΔΕ πολύ μικρές οντότητες για το 2015 θα χαρακτηριστούν:

α) Οι επιστημονικοί σύλλογοι της χώρας, που έχουν συσταθεί ως ΝΠΔΔ, έχουν ίδια περιουσία, έσοδα προερχόμενα από συνδρομές των μελών τους και δεν εμπίπτουν στις οντότητες της γενικής κυβέρνησης του Ν. 4270/2014, θα εμπίπτουν στο εξής στις πολύ μικρές οντότητες και θα έχουν τις λογιστικές υποχρεώσεις των πολύ μικρών οντοτήτων.

β) Τα πρατήρια υγρών καυσίμων καθώς και οι πρατηριούχοι χονδρικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων εντάσσονται αποκλειστικά και μόνο για το φορολογικό έτος 2015 στην κατηγορία των πολύ μικρών οντοτήτων, ανεξάρτητα από το ύψος του κύκλου εργασιών τους. Οι εν λόγω οντότητες θα τηρούν για το φορολογικό έτος 2015 απλογραφικά βιβλία και γενικότερα θα έχουν τις υποχρεώσεις των πολύ μικρών οντοτήτων.

Επίσης, με άλλη εγκύκλιο που υπέγραψε η κυρία Σαββαΐδου, παρέχονται διευκολύνσεις όσον αφορά στην τήρηση των λογιστικών προτύπων και για τους συνεταιρισμούς:

• Οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι εκ του ιδρυτικού τους νόμου ή του καταστατικού τους, οφείλουν να συντάσσουν μόνο ισολογισμό και να μη τηρούν διπλογραφικά βιβλία, μπορούν να τηρούν απλογραφικά βιβλία, εφόσον ο κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 1.500.000 ευρώ.

• Οι ετερόρρυθμες κατά μετοχές εταιρείες, δεν υποχρεούνται σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων εφόσον μέχρι τις 2.3.2015 μετατραπούν σε απλές ετερόρρυθμες εταιρείες και ο κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 1.500.000 ευρώ.

Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο διευκρινίζεται, ότι δεν απαιτείται η έκδοση παραστατικού διακίνησης και στην περίπτωση κενών ειδών συσκευασίας.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671