ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 22/01/2015)

Στον ELA για 2 εβδομάδες και οι 4 ελληνικές τράπεζες.

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Στον ELA για 2 εβδομάδες και οι 4 ελληνικές τράπεζες

Εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το αίτημα συμμετοχής στον μηχανισμό Emergency Liquidity Assistance (ELA), για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αίτημα εγκρίθηκε βάσει των σχετικών κανόνων, δηλαδή για χρονική διάρκεια δύο (2) εβδομάδων, έως την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τις τελευταίες ημέρες εντείνεται η εκροή καταθέσεων από τα Ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Να σημειωθεί ότι μόνο την Τρίτη 20/1 «έφυγαν» από τις Τράπεζες περίπου 1,1 δισ. ευρώ ενώ την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου ποσό 1,4 δισ. ευρώ.

Το αίτημα για ένταξη στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA - Emergency Liquidity Assistance) και για τις 4 συστημικές τράπεζες, είτε με δική τους πρωτοβουλία, είτε με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος, υποβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Αρχικά έγινε γνωστό ότι στον ELA θα ενταχθούν μόνο η Alpha Bank και η Eurobank, αλλά αργότερα αποφασίστηκε η υποβολή αιτήματος και για τις άλλες δύο τράπεζες, την Εθνική και την Πειραιώς.

Σύμφωνα με στελέχη των τραπεζών, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA (Emergency Liquidity Assistance), στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Η προσφυγή στο ELA πραγματοποιείται για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες ρευστότητας, λόγω της υποχώρησης που εμφανίζεται στο επίπεδο των καταθέσεων αλλά και τη συμμετοχή των τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς και των εξελίξεων περί το ελβετικό φράγκο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδας δεν υπάρχει κανένα θέμα με τις καταθέσεις των πολιτών στις δύο τράπεζες, οι οποίες είναι διασφαλισμένες.

Η προσφυγή των τραπεζών στο ELA, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πραγματοποιείται προληπτικά για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες ανάγκες ρευστότητας, που προκύπτουν μεταξύ άλλων λόγω της υποχώρησης που εμφανίζεται στο επίπεδο των καταθέσεων αλλά και τη συμμετοχή των τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς και των εξελίξεων στο ελβετικό φράγκο που ζημιώνει περισσότερους από 65.000 δανειολήπτες.

Σημειώνεται ότι, η προσφυγή στο ELA βαρύνεται με αρκετά μεγαλύτερο κόστος, με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Το ELA χορηγείται έπειτα από έγκριση της ΕΚΤ, αλλά βρίσκεται υπό την ευθύνη της εθνικής κεντρικής τράπεζας και δίνεται μόνο σε βιώσιμες τράπεζες, ενώ είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων.

Πηγή: http://www.express.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671