ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 22/01/2015)

Τι ισχύει για την ασφάλιση ορκωτών ελεγκτών-λογιστών.

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Τι ισχύει για την ασφάλιση ορκωτών ελεγκτών-λογιστών

Τους όρους και τις προϋποθέσεις ασφάλισης των ορκωτών ελεγκτών - λογιστών υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, αλλά και τις δυνατότητες εξαίρεσης ή υποχρεωτικής ασφάλισης στο ΙΚΑ περιγράφει εγκύκλιος του Ιδρύματος. Αναλυτικά οι επιλογές και οι δυνατότητες και πώς διαμορφώνονται οι εισφορές.

Από την 1η Ιουλίου 2014, οι Oρκωτοί Ελεγκτές - Λογιστές που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Με εγκύκλιό του το ΙΚΑ επισημαίνει ότι όσοι Oρκωτοί Ελεγκτές - Λογιστές ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν μέχρι την παραπάνω ημερομηνία συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης στο Ίδρυμα (7.500 ημέρες εργασίας και άνω) ή έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορούν επίσης, εφόσον το επιθυμούν, να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ.

Προϋπόθεση ήταν οι ενδιαφερόμενοι να έχουν υποβάλει υπεύθυνη δήλωση προς τον ΟΑΕΕ και προς το ΙΚΑ, εντός 6 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2014. Στην εγκύκλιο περιγράφεται αναλυτικά πότε οι Oρκωτοί Λογιστές υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΙΚΑ, πότε ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ και πότε μπορούν να επιλέξουν φορέα κατά βούληση.

Αναλυτικά και σύμφωνα με το Ν.4254/2014: «Οι Oρκωτοί Ελεγκτές- Λογιστές που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών -Λογιστών (Σ.Ο.Ε.Λ.) υπάγονται από την 1η.7.2014 στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ

Εξαιρούνται όσοι έχουν την 1η.7.2014 συνολικά 25 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ ή έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Με αίτησή τους που υποβάλλεται εντός 6 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, δύνανται να εξαιρούνται από την ασφάλιση στο ΙΚΑ και να υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

Διευκρινίσεις για την υπαγωγή των Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών στον ΟΑΕΕ

Οι Ορκωτοί Ελεγκτές - Λογιστές που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΣΟΕΛ και είναι ελεύθεροι επαγγελματίες υπάγονται από 1/7/2014 και εφεξής στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Επίσης, στην ασφάλιση του Οργανισμού δύνανται να υπάγονται και όσοι Ορκωτοί Ελεγκτές - Λογιστές ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν την 1η/7/2014 είκοσι πέντε έτη (25) ασφάλισης στο Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ. (δηλ. 7.500 ημέρες εργασίας και πάνω) ή έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, επιθυμούν όμως να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ, έχοντας δηλώσει την επιθυμία τους αυτή με υπεύθυνη δήλωσή τους προς τον Οργανισμό και το ΙΚΑ, μέχρι τις 7/10/2014.

Διευκρινίσεις, εξαιρέσεις και κατηγορίες Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών υπαγόμενες στο ΙΚΑ

1. Στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ υπάγονται οι Ορκωτοί Ελεγκτές - Λογιστές ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΣΟΕΛ και οι οποίοι κατά την 1η/7/2014:

Α. Έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ (δηλ. 7.500 ημέρες εργασίας και πάνω). Στον ανωτέρω χρόνο ασφάλισης περιλαμβάνεται τόσο ο πραγματικός χρόνος ασφάλισης είτε ως μέλος του ΣΟΕΛ, είτε από οποιαδήποτε άλλη εργασία, όσο και ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης καθώς και οποιοσδήποτε χρόνος που έχει αναγνωριστεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ή για τον οποίο έχει υποβληθεί αίτηση αναγνώρισης στο ΙΚΑ μέχρι 30/6/2014 ή

Β. Έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα (είτε για πλήρη, είτε για μειωμένη σύνταξη) στο ΙΚΑ.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ/τος 33/1973 τη θέση του εργοδότη έναντι του ΙΚΑ είχε το Σώμα Ορκωτών Λογιστών, το οποίο παρακρατούσε και απέδιδε στο ταμείο τις αναλογούσες εισφορές (εργοδότη και ασφαλισμένου) για τον κλάδο σύνταξης, οι οποίες βάρυναν εξ ολοκλήρου τους ΟρκωτούςΛογιστές.

Κατά συνέπεια, Ορκωτοί Λογιστές μέλη του ΣΟΛ που πληρούν τις αναφερόμενες ως άνω προϋποθέσεις (είτε έχουν 25 έτη ασφάλισης ή θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα) και οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση του Ιδρύματος, συνεχίζουν να βαρύνονται οι ίδιοι εξ ολοκλήρου με τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου σύνταξης (εργοδότη και ασφαλισμένου) υπολογιζόμενες στην ανώτατη ασφαλιστική κλάση του Ιδρύματος (28η) και για 25 ημέρες ασφάλισης (94,94Χ25=2373,5), τη θέση δε εργοδότη έναντι του Ιδρύματος εξακολουθεί να την έχει το ΣΟΛ.

Ορκωτοί Λογιστές που δεν ήταν μέλη του ΣΟΛ που πληρούν τις αναφερόμενες ως άνω προϋποθέσεις (είτε έχουν 25 έτη ασφάλισης ή θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα) υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ και ισχύει ο επιμερισμός του ποσοστού ασφάλισης εργοδότη και ασφαλισμένου (δηλ. δεν επιβαρύνονται οι ίδιοι με το σύνολο των εισφορών), οι αναλογούσες εισφορές υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών τους, τη θέση δε εργοδότη έναντι του Ιδρύματος την κατέχει η ελεγκτική εταιρεία στην οποία απασχολούνται.

2. Επίσης, στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ υπάγονται οι ασκούμενοι Ορκωτοί Ελεγκτές - Λογιστές (Επίκουροι - Δόκιμοι), εφόσον κατά την εκτέλεση του ελεγκτικού τους έργου τελούν σε σχέση εξαρτημένης εργασίας προς τις ελεγκτικές εταιρείες ή κοινοπραξίες Ορκωτών Ελεγκτών καθόσον δεν είναι βέβαιο ότι μετά το πέρας της άσκησης θα γίνουν Ορκωτοί Λογιστές - Ελεγκτές.

3. Επίσης, το ελεγκτικό έργο δύναται να παρέχεται από ελεγκτικές εταιρείες ή κοινοπραξίες.

Σύμφωνα με το Ν.3693/2008 που ρυθμίζει την εγγραφή των νόμιμων ελεγκτών στο Μητρώο Ελεγκτών ορίζεται ότι οι Ορκωτοί Ελεγκτές - Λογιστές που παρέχουν τις υπηρεσίες τους για λογαριασμό ελεγκτικών γραφείων ή εταιρειών παρέχουν αυτές ανεξάρτητα από τη νομική σχέση με την οποία συνδέονται με την ελεγκτική εταιρεία. Κατά συνέπεια, όσοι Ορκωτοί Ελεγκτές - Λογιστές εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΣΟΕΛ ασκούν για λογαριασμό ελεγκτικών εταιρειών το ελεγκτικό τους έργο και έχουν συνάψει συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας με τις εταιρείες αυτές, τηρούν τις διαδικασίες της εργατικής νομοθεσίας περί εξαρτημένης εργασίας (δήλωση στο ΣΕΠΕ) και έχουν όλα τα προβλεπόμενα δικαιώματα από τη φύση της εξαρτημένης εργασίας τους (αποζημιώσεις κ.λπ.), υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ.

Αντιθέτως, όσοι από τους Ορκωτούς Ελεγκτές - Λογιστές που απασχολούνται στις ελεγκτικές εταιρείες η σχέση με την οποία παρέχεται η εργασία τους είναι αυτή της σύμβασης ανεξαρτήτων υπηρεσιών, γεγονός που προκύπτει από την ύπαρξη σχετικής σύμβασης και τη δυνατότητα που τους έχει παράσχει η ελεγκτική εταιρεία να υπογράφουν εκθέσεις ελέγχου επί των οικονομικών καταστάσεων, ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ.

Επισημαίνεται ότι τόσο για τους ασκούμενους Ορκωτούς Ελεγκτές - Λογιστές όσο και για τους Ορκωτούς Ελεγκτές- Λογιστές που έχουν συνάψει συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας με τις ελεγκτικές εταιρείες ισχύει ο επιμερισμός του ποσοστού ασφάλισης εργοδότη και ασφαλισμένου (δηλ. δεν επιβαρύνονται οι ίδιοι με το σύνολο των εισφορών), εργοδότης δε είναι η ελεγκτική εταιρεία στην οποία απασχολούνται.

Περιπτώσεις Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών που είναι μέτοχοι των ελεγκτικών ανωνύμων εταιρειών με ποσοστό άνω του 3% και μέλη του Δ.Σ. της ελεγκτικής εταιρείας, η υπαγωγή χωρεί στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ, καθόσον ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα.

Ωστόσο, όταν τα ανωτέρω πρόσωπα (Ορκωτοί Ελεγκτές -Λογιστές μέλη διοίκησης Α.Ε.) παρέχουν στην ελεγκτική Α.Ε. εξαρτημένη εργασία και δεν κατέχουν ποσοστό μετοχών άνω των 2/3, υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ παράλληλα με την ασφάλισή τους στο Ειδικό Ταμείο. Τούτο συμβαίνει όταν τα μέλη παρέχουν προς την εταιρεία έναντι αμοιβής τις προσωπικές τους υπηρεσίες πέρα από αυτές που περιλαμβάνονται στον κύκλο των δικαιωμάτων και καθηκόντων τους.

Σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για δύο χωριστές συμβατικές σχέσεις, την εταιρική και την εξαρτημένη, που διέπονται από διαφορετικές αρχές και διατάξεις, η δε δεύτερη υπάγεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ, εφόσον το μέλος παρέχει εξαρτημένη εργασία έναντι αμοιβής.

Κλάδοι ασφάλισης στο ΙΚΑ - Ισχύοντα ποσοστά από 1η/7/2014

Οι Ορκωτοί Ελεγκτές - Λογιστές με εξαρτημένη σχέση εργασίας καθώς και οι ασκούμενοι Ορκωτοί Ελεγκτές-Λογιστές (Δόκιμοι - Επίκουροι) μέλη του ΣΟΕΛ υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΙΚΑ για τον Κλάδο Κύριας Σύνταξης και στα Συνεισπραττόμενα, η δε ασφάλισή τους στον κλάδο ασθενείας του Ιδρύματος γίνεται μόνο κατόπιν επιλογής τους.

Τα ποσοστά ασφάλισης για τον Κλάδο Κύριας Σύνταξης ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και συνεισπραττόμενα είναι: 17,01% εργοδοτική εισφορά, 9,95% ασφαλιστική εισφορά, σύνολο 26,96%.

Εφόσον, δε, επιλέξουν και την υπαγωγή στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας του Ιδρύματος, τα ποσοστά ασφάλισης διαμορφώνονται αντίστοιχα: 21,56% εργοδοτική εισφορά, 12,5% ασφαλιστική εισφορά, σύνολο 34,06%.

Οι Λογαριασμοί Επικουρικής Συνταξιοδότησης, Πρόνοιας και Υγείας του Σώματος Ορκωτών - Λογιστών καλύπτουν ασφαλιστικά τα μέλη του ΣΟΕΛ για υγειονομική περίθαλψη (παροχές σε είδος και σε χρήμα), χορήγηση επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ βοηθημάτων.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671