ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 21/01/2015)

Επιχειρήσεις: Πώς πολεμούν την έλλειψη ρευστού.

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Επιχειρήσεις: Πώς πολεμούν την έλλειψη ρευστού

Τέσσερις κινήσεις άμυνας στο πολιτικό ρίσκο μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Πώς αξιοποιούνται τα ταμειακά διαθέσιμα και οι πιστωτικές γραμμές. Οι συζητήσεις με τις τράπεζες και τα «ανοίγματα» που μπήκαν στο συρτάρι. Γιατί οι αισιόδοξοι ελπίζουν.

Έξι ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης και ενώ οι υγιείς εταιρείες σχεδίαζαν να εκμεταλλευθούν την επικείμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ήρθε το κλίμα της πολιτικής αβεβαιότητας για να πείσει τους επιχειρηματίες πως πρέπει να... ξαναβάλουν τα κεφάλια μέσα! Τα όποια επεκτατικά τους σχέδια αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας, καθώς η αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό μεταλλάσσεται σε έλλειψη ρευστότητας και πυροδοτεί πάγωμα επενδυτικών σχεδίων.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που περίμεναν πώς και πώς βελτίωση της αγοράς, προκειμένου να καλύψουν κάποιες από τις «τρύπες τους» και να πείσουν τις πιστώτριες τράπεζες ότι αξίζουν «κάτι καλύτερο» στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση των δανείων τους.

Δυσφορία και επιφυλακτικότητα

«Σήμερα, έχουμε σαφώς μεγαλύτερο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων, αλλά η υλοποίησή του φοβόμαστε πως θα πάει τουλάχιστον κάποιους μήνες πίσω, όχι μόνο αν αλλάξει κυβέρνηση, αλλά ακόμη και αν αλλάξουν πρόσωπα στην ίδια κυβέρνηση» υποστηρίζει στέλεχος εισηγμένης εταιρείας από το χώρο της πληροφορικής.

«Για το 2015 προσδοκούσαμε βάσιμα πως η ασφαλιστική παραγωγή θα σημείωνε αξιοσημείωτη άνοδο, ωστόσο θεωρείται πως μετά την προκήρυξη των εκλογών, η αγορά πιθανότατα θα ξαναζήσει ημέρες 2012 και 2013, τουλάχιστον για δύο με τρεις μήνες» σημειώνει πρόεδρος ασφαλιστικής.

«Φοβόμαστε ότι το όποιο θετικό momentum είχε αρχίσει να δημιουργείται το εννεάμηνο της χρονιάς άρχισε ήδη να δοκιμάζεται από το κλίμα των τελευταίων σαράντα ημερών. Η αγορά έχει μουδιάσει και αυτό που μένει τώρα να δούμε είναι κατά πόσον η αναστάτωση αυτή θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου» δηλώνει στέλεχος μεγάλης εμπορικής εταιρείας.

Το μόνο βέβαιο, σύμφωνα με γνωστό παράγοντα της χρηματιστηριακής αγοράς, είναι πως έχει ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα (μέσω των εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών) η ζήτηση επενδυτικών προϊόντων του εξωτερικού, τα οποία μάλιστα ενέχουν χαμηλό ρίσκο. Στην ουσία οι πελάτες αγοράζουν τα προϊόντα αυτά προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου οι τοποθετήσεις γίνονται με ζημία (όπως π.χ. η αγορά ενός κρατικού τίτλου βορειοευρωπαϊκής χώρας που λήγει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και είναι διαπραγματεύσιμος πάνω από το 100).

Το ευχάριστο ωστόσο είναι ότι το θετικό σενάριο της ελληνικής οικονομίας για το 2015 μπορεί μεν να έχει αμφισβητηθεί, αλλά δεν έχει... μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Αντίθετα, κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως σε περίπτωση αποκατάστασης ενός κλίματος ομαλότητας, οι επενδύσεις από το εξωτερικό θα «τρέξουν» και η άνοδος του ΑΕΠ θα έρθει.

«Οι επενδυτές εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, όμως, επί του παρόντος, έχουν παγώσει τα περισσότερα σχέδιά τους» είναι η άποψη πολλών παραγόντων της ελληνικής αγοράς που συνομιλούν με τα διεθνή funds.

Πάντως, μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν μία ή περισσότερες από τις παρακάτω πολιτικές:

*Αναβάλλουν επενδύσεις και ανοίγματα. Πολλές εταιρείες οι οποίες δρομολογούσαν για το 2015 ανοίγματα με στόχο να εκμεταλλευθούν τη φάση ανάκαμψης στην οποία θα έμπαινε η ελληνική οικονομία, έχουν αναβάλει την έναρξη των σχετικών κινήσεων τουλάχιστον για κάποιους μήνες.

«Μπορεί η κατάσταση να εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο ο προβληματισμός πολλών εταιρειών είχε ξεκινήσει κάποιους μήνες πριν, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να έχουν προχωρήσει στην εκπόνηση διπλού προϋπολογισμού: ενός που προβλέπει γρήγορη αποκατάσταση του κλίματος και ενός άλλου (του βασικού) που προϋποθέτει μια πραγματική οικονομία, η οποία θα σέρνεται λόγω του πολιτικού ρίσκου» δήλωσε στο Euro2day.gr οικονομικός διευθυντής εισηγμένης.

*Εξαντλούν τις διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές. Μία από τις πρώτες δυνατότητες που έχουν οι επιχειρήσεις είναι η εξάντληση των πιστωτικών τους ορίων. Πρόκειται για ευχέρεια την οποία διαθέτουν μόνο εταιρείες με ισχυρά οικονομικά στοιχεία (π.χ. καθαρός δανεισμός που δεν ξεπερνά κατά τρεις φορές τα ετήσια κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων).

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εταιρείες με τα παραπάνω χαρακτηριστικά διατηρούν υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και η εξάντληση των πιστωτικών γραμμών αποτελεί αμυντική κίνηση ώστε να αντιμετωπισθεί τυχόν ραγδαία επιδείνωση του περιβάλλοντος που θα οδηγούσε σε αύξηση των αναγκών τους σε κεφάλαιο κίνησης.

Οι τράπεζες εμφανίζονται διατεθειμένες να δώσουν πρόσθετο κεφάλαιο κίνησης ιδιαίτερα σε εξωστρεφείς εταιρείες με ισχυρά οικονομικά στοιχεία καθώς ο κίνδυνος από τις εξελίξεις στη χώρα παραμένει για αυτήν την υποκατηγορία χαμηλός.

*Στο εξωτερικό τα ταμειακά διαθέσιμα. Στα προληπτικά μέτρα που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις περιλαμβάνεται ήδη και η ταχύτερη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων σε τράπεζες του εξωτερικού. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρήθηκε κάπως ταχύτερη εξαγωγή κεφαλαίων από λογαριασμούς κίνησης που διατηρούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Θυγατρικές πολυεθνικών αλλά και μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις μείωσαν το τελευταίο μήνα, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα κεφάλαια που διατηρούν σε λογαριασμούς κίνησης, αυξάνοντας τα εμβάσματα στο εξωτερικό.

*Συζητήσεις με τράπεζες. Το μόνο βέβαιο είναι πως για την πλειονότητα των επιχειρήσεων -και ειδικότερα για εκείνες που αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα ρευστότητας- το οπλοστάσιο που διαθέτουν έχει σχεδόν εξαντληθεί.

Πολιτικές όπως η μείωση της περιόδου πίστωσης προς τους πελάτες, ή η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προμηθευτών, ή τέλος οι μειώσεις κόστους και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων έχουν φτάσει στα όριά τους εδώ και τόσα χρόνια. Ενδεικτικό μάλιστα είναι το στοιχείο ότι με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων, παρήχθησαν λιγότερες ελεύθερες ταμειακές ροές σε σχέση με τα λογιστικά κέρδη, και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για νέο... σφίξιμο του ζωναριού.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, η νέα κατάσταση θα επηρεάσει το περιεχόμενο των συζητήσεων μεταξύ των συγκεκριμένων εταιρειών και των πιστωτριών τραπεζών σε ό,τι αφορά την αναχρηματοδότησή τους, με άγνωστο αποτέλεσμα.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671