ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 20/01/2015)

ΕΕ: Pacta sunt servanda: Οι συμφωνίες τηρούνται.

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΕΕ: Pacta sunt servanda: Οι συμφωνίες τηρούνται

Κοινή γραμμή χωρίς πολλά περιθώρια ελιγμών τηρούν πλέον οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν από την πλευρά της Ελλάδας. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αν και προσπάθησε να ρίξει τους τόνους σημειώνοντας ότι η εβδομάδα που διανύουμε δεν είναι «η εβδομάδα του πεπρωμένου» του ευρώ ωστόσο επανέλαβε με σαφήνεια ότι εξακολουθεί να ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων».

Με αυτή τη διατύπωση η Καγκελάριος της Γερμανίας ουσιαστικά συνοψίζει την στρατηγική των Ευρωπαίων έναντι της Ελλάδας: Η βοήθεια θα συνεχιστεί εφόσον η νέα ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενη στην πολιτική που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια η ΕΕ για να αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα, η κα. Μέρκελ σημείωσε ότι όλες οι προσπάθειες εστιάστηκαν στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα επιτύγχανε τους στόχους των προγραμμάτων της.

Ως προς την επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ για επαναγορά ομολόγων έστειλε ένα διπλό μήνυμα πρώτον ότι η κρίση του ευρώ δεν έχει απολύτως ξεπεραστεί που σημαίνει ότι η ΕΚΤ ορθώς προχωρά στην επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και δεύτερον ότι η ΕΚΤ θα λάβει τις αποφάσεις της με απόλυτη ανεξαρτησία, γεγονός που καταδεικνύει ότι το Βερολίνο επιδιώκει να αποσυνδέσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα με την Κεντρική Τράπεζα της ευρωζώνης.

Πάντως ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση που είχε η καγκελάριος με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα αυτό είναι πολιτικά λεπτό.

Εν τω μεταξύ ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι «η ακεραιότητα της ευρωζώνης έχει πλέον ενισχυθεί και πιστεύω πως ό,τι συμβεί στις ελληνικές εκλογές την Κυριακή-αν και πρόκειται για μια ισχυρή πρόκληση- διαθέτουμε την ικανότητα να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση. Προετοιμαζόμαστε φυσικά για όλα τα σενάρια στην Ελλάδα. Δεν επιθυμώ να σχολιάσω αυτό το θέμα παραπάνω γιατί είναι η ώρα των εκλογών, οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν ελεύθερα. Δεν πρέπει να φοβούνται ότι βρίσκονται υπό πίεση. Όποια όμως και αν είναι η επιλογή του ελληνικού λαού, θα πρέπει να συνομιλήσουμε με τη νομιμοποιημένη κυβέρνηση που θα επιλέξει η χώρα την Κυριακή και θα έχουμε απαντήσεις. Δεν είναι εύκολο, φυσικά. Αλλά πιστεύω πως θα έχουμε απαντήσεις. Δεν αντιμετωπίζουμε όμως τον κίνδυνο ενός Grexit ή οποιοδήποτε άλλο κίνδυνο. Υπάρχουν κάποιες μεγάλες δυσκολίες που πρέπει να τις συζητήσουμε με εποικοδομητικό, ίσως και σταθερό τρόπο με την μελλοντική ελληνική κυβέρνηση. Οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση αποτελούν δεσμεύσεις της χώρας. Pacta sunt servanda. Πρέπει φυσικά να αναγνωρίσουμε οποιαδήποτε δημοκρατική επιλογή στην Ελλάδα».

Ο Γάλλος πολιτικός υπογράμμισε ότι «δεν ασχολήθηκα ούτε θα ασχοληθώ ποτέ με την πολιτική επιστημονική φαντασία. Υπάρχει η προηγούμενη μέρα και η επόμενη μέρα. Την επόμενη μέρα, τη μέρα του Eurogroup, την 26η Ιανουαρίου, θα πρέπει να δηλώσουμε σαφώς τι πιστεύουμε ότι θα συμβεί. Πρέπει μόνο να σας υπενθυμίσω ότι ο ίδιος πρότεινα ως Επίτροπος όταν επισκέφτηκα την Αθήνα –και αυτό ήταν απόφαση του Eurogroup- την προσφορά παράτασης του προγράμματος από την ευρωζώνη, η ευρωζώνη πρότεινε και μια μελλοντική γραμμή πίστωσης. Προφανώς, αυτά μπορούν να συζητηθούν αύριο και πάλι. Αλλά θα δούμε τη Δευτέρα υπό ποιες συνθήκες θα πρέπει να συζητηθούν. Όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, το μοναδικό μου σχόλιο είναι ότι “pacta sunt servanda” και ότι οι υφιστάμενες δεσμεύσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά τις εκλογές όποια και αν είναι η επιλογή του ελληνικού λαού. Φυσικά, θα πρέπει να συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση και να λάβουμε υπόψη την πολιτική επιλογή που θα τη νομιμοποιεί. Αυτή είναι η μόνη μου απάντηση για την Ελλάδα. Επαναλαμβάνω, είμαστε έτοιμοι. Η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και πολύ σαφείς και φιλοευρωπαϊκές δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή. Σε αυτό το πνεύμα, θα συζητήσουμε, με σεβασμό στην επιλογή των ψηφοφόρων αλλά και με βάση όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα καθώς η στήριξη από την Ένωση υπήρξε τεράστια προς την Ελλάδα και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο».

Πάντως ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομίας δήλωσε ότι η προηγούμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ εμπόδισαν «εξαιτίας της δικής τους ιδεολογικής εμμονής για τη γρήγορη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων» την εφαρμογή πολιτικών που θα συνδύαζαν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εκτίμησε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποκτήσουν προοπτική οι νέοι.

Σε συνέντευξή του στην «Χάντελσμπλατ», ο Σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ δήλωσε ότι «δεν είναι ευχαριστημένος» από τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες έχουν προχωρήσει οι χώρες της νότιας Ευρώπης που περνούν κρίση.

Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι «αν δεν κάνουμε κάτι για τα 26 εκατομμύρια ανέργων (στην Ευρωπαϊκή Ένωση), αν στείλουμε στην ανεργία μια ολόκληρη γενιά νέων, τότε η αντίσταση ακόμη και στην πιο συνετή μεταρρύθμιση θα είναι τόσο μαζική που οι κυβερνήσεις θα συντριβούν».

Πηγή: www.nerit.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671