ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Πέμπτη - 18/12/2014)

ΓΣΕΒΕΕ: Καταστροφικές οι διατάξεις για τα Επιμελητήρια που προωθεί η κυβέρνηση.

ΓΣΕΒΕΕ

Διεύθυνση: Αριστοτέλους 46 Πόλη: Αθήνα Τ.Κ: 10433

Τηλέφωνο: 210 3816600

Φαξ: 210 3820735

gsevee@gsevee.gr, info@gsevee.gr

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

Καταστροφικές οι διατάξεις για τα Επιμελητήρια που προωθεί η κυβέρνηση

Με το νομοσχέδιο στο οποίο εμπεριέχονται οι διατάξεις για τα Επιμελητήρια και επιδιώκεται να περάσει με τη μορφή του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση βρίσκεται για μια ακόμη φορά μακριά από τις ανάγκες της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας και ενταφιάζει κάθε δυνατότητα για την οικονομική και θεσμική ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης και της επιχειρηματικής ζωής.

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι παρά την εκτεταμένη, προσχηματική εξ όσων αποδείχτηκε, διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, η κυβέρνηση κατέθεσε στο ελληνικό Κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο με διατάξεις που φαλκιδεύουν το μέλλον του επιμελητηριακού θεσμού, οδηγούν σε απαξίωση το συμβουλευτικό τους ρόλο και απομειώνουν τις δυνατότητες των μικρών επιχειρήσεων να προστρέχουν στις υπηρεσίες που αυτές παρείχαν μέχρι πρόσφατα με μοναδικό σκοπό τη διεκπεραίωση μιας έωλης δέσμευσης προς τους πιστωτές.

Η ΓΣΕΒΕΕ είχε έγκαιρα αντιληφθεί και προειδοποιήσει την κυβέρνηση και τον εισηγητή Υπουργό Ανάπτυξης, από την περίοδο που διαμορφωνόταν το προσχέδιο κείμενο για τα Επιμελητήρια, για τις ολέθριες συνέπειες από την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων, αλλά δυστυχώς αγνοήθηκε. Αντιθέτως, με άλλοθι τον εκσυγχρονισμό του επιμελητηριακού θεσμού, επιχειρείται η πλήρης άλωση και απενεργοποίησή του.

Η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει ότι στις διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου για τα Επιμελητήρια

• Δε λαμβάνεται υπόψη ο αναπτυξιακός και σχεδιαστικός για την οικονομία ρόλος που έχουν τα Επιμελητήρια, ως φορέας που συμπληρώνει τις πολιτικές της κεντρικής διοίκησης, αλλά και απελευθερώνει παραγωγικές- δημιουργικές δυνάμεις σε τοπικό επίπεδο.

• Παραπέμπονται στο μέλλον και στη διακριτική ευχέρεια του Υπουργού Ανάπτυξης όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για τα οικονομικά μεγέθη των επιμελητηρίων, το ύψος των μεταφερόμενων πόρων και οι αρμοδιότητές τους.

• Επιπλέον, μετατίθεται η υποχρεωτικότητα συνδρομής στο ΓΕΜΗ, και δε διασφαλίζεται ούτε ρυθμίζεται η βιωσιμότητα των Επιμελητηρίων. Με αυτόν τον τρόπο πολλά Επιμελητήρια θα αναγκαστούν μεσοπρόθεσμα να περιορίσουν το ρόλο τους, και άλλα να βάλουν λουκέτο.

• Σε μια περίοδο που στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο επιμελητηριακός θεσμός ενισχύεται τόσο ως προς τον επιχειρησιακό όσο και ως προς τον συμβουλευτικό ρόλο, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποσπά αρμοδιότητες και ελαχιστοποιεί τις δυνατότητες των Επιμελητηρίων εις όφελος της πλήρους απορρύθμισης της αγοράς και εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων.

• Παράλληλα, οδηγεί στον αφανισμό επιμελητήρια τα οποία λειτουργούν σε ευαίσθητες οικονομικά και γεωγραφικές ζώνες, και τα οποία παρά τις δυσχέρειες που αντιμετώπιζαν λόγω της ύφεσης και των πολιτικών εσωτερικής υποτίμησης, αποτελούσαν πυλώνες στήριξης των τοπικών οικονομιών.

• Τέλος, επιχειρείται ο πλήρης στραγγαλισμός της επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας, καθώς αγνοείται η ύπαρξή τους (τόσο στο ΓΕΜΗ, όσο και στα Επιμελητήρια)

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση μετά την κατάργηση του Κοινωνικού διαλόγου και την υποβάθμιση του ρόλου των Κοινωνικών Εταίρων επιχειρεί να υποβαθμίσει και να θέσει σε ομηρία και τον θεσμικό σύμβουλο της σε θέματα που άπτονται της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ολοκληρώνει έτσι την συστηματική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για αντικατάσταση στα κέντρα λήψης αποφάσεων των θεσμικών και συλλογικών φορέων εκπροσώπησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, από εξωθεσμικούς παράγοντες και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τους βουλευτές και ιδιαίτερα τους 180 και πλέον που είχαν συνυπογράψει το κείμενο θέσεων για την υποχρεωτικότητα εγγραφής στα Επιμελητήρια σε πρόσφατη τροπολογία, η οποία είχε απορριφθεί από τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, να αντιληφθούν τις ολέθριες συνέπειες από την εφαρμογή των επίμαχων διατάξεων που προωθεί η κυβέρνηση για τα Επιμελητήρια και να τις καταψηφίσουν.

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671