ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 17/12/2014)

160 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της εκλογής Δήμα.

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

160 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της εκλογής Δήμα

Ακαρπη απέβη η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, καθώς η μοναδική υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, προτεινόμενου από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, απέσπασε 160 ψήφους αντί για τους 200, που επιτάσσει το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου από την πρώτη ονομαστική ψηφοφορία. «Παρών» δήλωσαν 135 βουλευτές, ενώ υπήρξαν και πέντε αποχές: Εκείνες των ανεξάρτητων βουλευτών Γιώργου Κασαπίδη και Κώστα Γιοβανόπουλου, των δύο πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής (και πλέον ανεξάρτητων), Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, καθώς και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, 'Αννας Χατζησοφιά. Η κ. Χατζησοφιά δήλωσε δι επιστολής πως αν ήταν παρούσα επρόκειτο να ψηφίσει «παρών», χωρίς ωστόσο η δήλωση αυτή να είναι δυνατόν να μετρηθεί ως ψήφος. Ο αριθμός είναι σαφώς μικρότερος από αυτόν που ανέμενε η κυβέρνηση, η οποία είχε βάλει τον πήχη μεταξύ 163-165 βουλευτές.

Από τις ψήφους των βουλευτών σημειώνεται εκείνη του ανεξάρτητου Παναγιώτη Μελά, ο οποίος, αν και είχε διαφανεί πως θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, ψήφισε τελικά «παρών». Ο κ. Μελάς, δήλωσε ότι δεν θα τηρήσει την ίδια στάση στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν. "Είχα δηλώσει ότι είμαι 60% Σταύρος Δήμας και 40% παρών. Σήμερα εξέφρασα το 40%", ανέφερε ο κ. Μελάς.

Το ευρώ παρέμεινε σταθερό μετά την ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης και διαπραγματεύεται στα 1,2408 (συνεχίζοντας την πτώση κατά 0,82% που εμφάνιζε πριν την ψηφοφορία).

Την αισιοδοξία του ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, διατύπωσε, με δήλωσή του, μετά την αποψινή ψηφοφορία για το αξίωμα του ΠτΔ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής: «Σήμερα ήταν η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουμε μπροστά μας άλλες δύο. Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα κι είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες. Θέλω επίσης να συγχαρώ εκείνους τους βουλευτές, οι οποίοι ξεπέρασαν τους προβληματισμούς τους και από την πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν τον κ. Δήμα».

Για διέξοδο, που θα δοθεί από τον ελληνικό λαό και τη Δημοκρατία, έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της αποψινής διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Βουλή. Η δήλωση του κ. Τσίπρας έχει ως εξής: «Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική τού φόβου κατέρρευσε. Αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα. Πιο αισιόδοξη. Γιατί η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Και πολύ σύντομα ο λαός θα είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Θα υπάρξει διέξοδος και τη διέξοδο θα τη δώσουν ο ελληνικός λαός και η Δημοκρατία».

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος που ορίζει τη διαδικασία, για την εκλογή Προέδρου από την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται συμφωνία των 2/3 της Βουλής - δηλαδή 200 βουλευτών. Μέχρι στιγμής κατά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, έχουν ταχθεί οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), του ΚΚΕ (12 βουλευτές), της Χρυσής Αυγής (16 βουλευτές), της ΔΗΜΑΡ (10 βουλευτές) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (12 βουλευτές) - αν και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, έχει δηλώσει πως ενδεχόμενη διαφορετική ψήφος βουλευτή του κόμματος, δεν πρόκειται να θεωρηθεί ως "αποστασία".

Η ομάδα των "Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών" (17 πρόσωπα) δεν έχει υιοθετήσει κοινή στάση, όπως και οι υπόλοιποι 7 ανεξάρτητοι βουλευτές.

Η επόμενη ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη 23-12-2014 στις 12 το μεσημέρι.

Πηγή: www.express.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671