ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 17/12/2014)

Προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ.

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ

Η βιωσιμότητα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) εξαρτάται από την κρατική χρηματοδότηση, καθώς η αναλογία στις καταβαλλόμενες εισφορές με τις εισπράξεις, είναι μικρότερη της μονάδας, δήλωσε η διοικητής του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου.

Η κ. Κωτίδου, κατά την διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα του ταμείου, επισημαίνοντας ότι ακόμη κι αν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλλαν τις εισφορές τους, δεν θα εξασφαλιζόταν η απρόσκοπτη λειτουργία του.

Μάλιστα το Δ.Σ. του Οργανισμού έχει ζητήσει επανειλημμένως από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει στην υιοθέτηση προτάσεων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα έχει προτείνει:

• Τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης.

Κύριο μέτρο, τόσο της οικονομικής ανάκαμψης του ΟΑΕΕ, όσο και διορθωτικού χαρακτήρα, είναι η πάγια θέση του Οργανισμού για ένταξη στην ασφάλισή του, όλων όσοι με νομοθετικές διατάξεις εξαιρέθηκαν και υπήχθησαν σε άλλο ασφαλιστικό Φορέα (ΙΚΑ, ΟΓΑ).

• Μεταφορά στον ΟΑΕΕ του μεγαλύτερου ποσοστού του τέλους επιτηδεύματος, που κατ' έτος εισπράττεται από τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, εφόσον ο ΟΑΕΕ καλύπτει τόσο την έννοια της «ανταπόδοσης» (η έννοια του «τέλους» εμπεριέχει την έννοια της «ανταπόδοσης»), τόσο ως φορέας άμεσης ανταπόδοσης μέσω παροχών, όσο και ως υπηρεσία που απασχολείται και συνδράμει στην εξυπηρέτηση των βαρυνόμενων με το τέλος, επαγγελματιών.

• Δυνατότητα «τοχευμένων ρυθμίσεων» για οφειλέτες «ειδικών κατηγοριών».

Για την αντιμετώπιση προβλημάτων κοινωνικού χαρακτήρα ή ένταξης οφειλετών, με δεύτερης επιλογής εισπραξιμότητα, θα μπορούσαν να υπάρχουν στοχευμένες ρυθμίσεις, ώστε να αυξηθεί το πλήθος των εντασσόμενων στις ρυθμίσεις οφειλετών.

Επίσης η κ. Κωτίδου αναφερόμενη στις ληξιπρόθεσμες οφειλές είπε οφειλές ύψους 237 εκατ. ευρώ τέθηκαν σε ρύθμιση σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. Μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μεγάλος αριθμός οφειλετών θα καταφέρει τελικά να ενταχθεί στην ρύθμιση, αφού σε διάστημα μόλις είκοσι ημερών εγκρίθηκαν περισσότερες από 20.000 αιτήσεις.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671