ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 16/12/2014)

Με πρόστιμα για μη είσπραξη οφειλών απειλείται το ΙΚΑ.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Με πρόστιμα για μη είσπραξη οφειλών απειλείται το ΙΚΑ

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Το ΙΚΑ δεν επιβάλλει μόνο πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία, κινδυνεύει και το ίδιο από επιβολή προστίμου. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν κατηγορεί το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας ότι δεν εφαρμόζει τα ισχύοντα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στους οφειλέτες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τις υγιείς επιχειρήσεις που δεν οφείλουν εισφορές.

Το κέρδος που αποκομίζουν οι οφειλέτες, σύμφωνα με την Κομισιόν, εκλαμβάνεται ως κρατική ενίσχυση. Δηλαδή δεν έφτανε το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα του ΙΚΑ ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2015 και τα υπόλοιπα γνωστά δεινά (υστέρηση εσόδων, μειωμένη κρατική επιχορήγηση), το υπερταμείο θα υποχρεωθεί να πληρώσει και τσουχτερό πρόστιμο για την αδράνεια που επιδεικνύει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού άρχισε να ερευνά το θέμα της προνομιακής μεταχείρισης επιχειρήσεων στην Ελλάδα μετά την καταγγελία εις βάρος δύο ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που οφείλουν μεγάλα ποσά στο ΙΚΑ. Το κωμικοτραγικό είναι ότι η κατηγορία για αθέμιτο ανταγωνισμό δεν περιορίζεται στις επιχειρήσεις εντός ελληνικών συνόρων.

Το ΙΕΚ μεγαλοοφειλέτης

Το Ιδρυμα κατηγορείται επιπλέον για διατάραξη των όρων ανταγωνισμού των ιδρυμάτων που προσφέρουν μεταλυκειακή εκπαίδευση και στο εξωτερικό. Δηλαδή η χαλαρή αντιμετώπιση που εξασφάλισε ένα ελληνικό ΙΕΚ-μεγαλοοφειλέτης του ΙΚΑ δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό με το London Business School και το London School of Economics! Και μόνο για διαφημιστικούς λόγους, ο Ελληνας μεγαλοοφειλέτης θα αποδεχόταν ευχαρίστως την κατηγορία.

Σε επιστολή της προς την Επιτροπή, η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών (Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων - ΚΕΜΚΕ) προσπάθησε να αποκρούσει τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε αδράνησε νοθεύοντας τον ανταγωνισμό.

Το αρμόδιο όργανο της Κομισιόν προειδοποιεί ότι, αν δεν θεωρήσει επαρκείς τις πληροφορίες που έχει αποστείλει η Ελλάδα, θα δώσει εντολή για αυτεπάγγελτη έρευνα. Το σίγουρο είναι ότι έχει προκληθεί έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να μη συνδεθεί το πρόβλημα της αναποτελεσματικής είσπραξης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών με τον αθέμιτο ανταγωνισμό και ανοίξει η Ελλάδα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την αναλυτική περιγραφή του υπουργείου Οικονομικών, στην περίπτωση του πρώτου εκπαιδευτικού ιδρύματος, που οφείλει 3.397.963 ευρώ (κεφάλαιο και προσαυξήσεις), υπήρξε αρχική ειδοποίηση στις 27/10/2011.

Οι ρυθμίσεις

Ωστόσο δεν επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης καθώς η επιχείρηση εντάχθηκε σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής του χρέους. Ωστόσο μετά από λίγο απεντάχθηκε από τη ρύθμιση λόγω της διακοπής καταβολής των δόσεων. Στις 31/8/2013 έληξε η άδεια λειτουργίας του εκπαιδευτικού ιδρύματος και δεν εγκρίθηκε η νέα αίτηση αδειοδότησης. Ετσι, ο επιχειρηματίας χρησιμοποίησε την προσφιλή μέθοδο των κατ’ επάγγελμα οφειλετών και ίδρυσε νέα εταιρεία με τέσσερις θυγατρικές στις οποίες μοίρασε τις οφειλές. Στις 16/10/2013 (δύο χρόνια μετά!) επαναλήφθηκε η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Χρειάστηκε όμως άλλος ένας χρόνος προκειμένου το υποκατάστημα του ΙΚΑ που είχε αναλάβει την έρευνα να εκδώσει απόφαση ότι και οι τέσσερις εταιρείες είναι συνυπεύθυνες για την οφειλή. Μετά τις επίσημες αναφορές, στις 12/9/2014 ανεκλήθη και πάλι η άδεια του ιδρύματος υπό τη νέα του μορφή.

Στη δεύτερη περίπτωση, το εκπαιδευτικό ίδρυμα εντάχθηκε σε ρύθμιση ως προς το ήμισυ της οφειλής (σύνολο οφειλής, κεφάλαιο και προσαυξήσεις 1.074.895,69 ευρώ). Ως προς την υπόλοιπη οφειλή, έκανε προσφυγή το 2008 και πήρε αναστολή είσπραξης, η οποία έληξε. Ελαβε εκ νέου ειδοποίηση προ κατάσχεσης στις 26/1/2009. Το 2013 (τέσσερα χρόνια μετά!) και το 2014 έλαβε ειδοποίηση προ ποινικής δίωξης. Το ΙΚΑ αμέσως μετά προχώρησε σε ποινική δίωξη κατά του εκπροσώπου της εταιρείας.

Στις 13/10/2014 εκδόθηκαν ηλεκτρονικά κατασχετήρια στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων και παραγγελία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων. Στις 14/10/2014, μία ημέρα αργότερα, η εταιρεία εντάχθηκε σε ρύθμιση (33 δόσεις) και είναι ενήμερη.

Πηγή: http://www.newmoney.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671