ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 15/12/2014)

Το «καυτό» έγγραφο με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στην τρόικα.

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Το «καυτό» έγγραφο με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στην τρόικα

Της Κάτιας Μακρή

Το τρισέλιδο κείμενο των 15 σημείων που αποκαλύπτει τις επώδυνες αλλαγές στις οποίες δεσμεύτηκε η κυβέρνηση έναντι των δανειστών για την ολοκλήρωση του 5ου ελέγχου, φέρνει στο φως το real.gr.

Πρόκειται για την έκθεση με την οποία στις 10 Δεκεμβρίου η τρόικα συνόδευσε προς τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια το αίτημα για δίμηνη παράταση του μνημονίου και αποδεικνύει ότι η πίεση των δανειστών για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν έχει υποχωρήσει σε κανένα σημείο από αυτά που εξ αρχής ζητούσε.

Σύμφωνα με το κείμενο, η τρόικα λέει πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στη «χωρίς όρους» τήρηση των στόχων για πλεονάσματα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016, ενώ αποκαλύπτει πως η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ εξακολουθούν να διαπιστώνουν ένα «ευμέγεθες δημοσιονομικό κενό» και συζητούν κι άλλα μέτρα με το υπουργείο Οικονομικών, πλην της αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%, της μείωσης των δαπανών στη γενική κυβέρνηση και της συρρίκνωσης του μη μισθολογικού κόστους.

Οι τροϊκανοί επιμένουν στην περαιτέρω αλλαγή του νόμου για τις 100 δόσεις, ζητώντας τη θέσπιση και εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε «να τηρηθεί η κουλτούρα των πληρωμών», όπως λένε, διευκρινίζοντας ότι το συζητούν με την ελληνική κυβέρνηση. Γεγονός που σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι ακόμη σε διαπραγμάτευση παρά τις δημόσιες δηλώσεις των στελεχών του ότι δεν θα αλλάξει στο μέλλον κάτι.

Οι δανειστές στο κείμενο τους προετοιμάζουν για περαιτέρω ενοποιήσεις ταμείων, για τη δημιουργία μηχανισμού ισοσκελισμένων εσόδων – εξόδων στο ασφαλιστικό που σημαίνει περαιτέρω μείωση συντάξεων, μιλούν για την ελληνική δέσμευση για «κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων» και αφήνουν ανοικτές κι άλλες αλλαγές καθώς επισημαίνουν πως «συνεχίζονται οι συζητήσεις για το μέγεθος και το βάθος των μεταρρυθμίσεων».

Στα φλέγοντα ζητήματα των εργασιακών, οι τροϊκανοί αναφέρουν πως «οι συζητήσεις είναι διαρκείς για το νομοθετικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων» αλλά και για την προκήρυξη των απεργιών, διαψεύδοντας ότι δεν θα αλλάξουν οι σχετικοί νόμοι. Όπως λένε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση πρότεινε την τροποποίηση της νομοθεσίας για τη δράση των συνδικάτων, τις αμοιβές των συνδικαλιστών και την ανακοίνωση των απεργιών. Όλες οι προτάσεις είναι υπό συζήτηση.

Οι δανειστές επιμένουν στη σαρωτική αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα για εταιρίες και νοικοκυριά έως το τέλος του 2015 και λένε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τη συγκρότηση ειδικού σώματος διαχειριστών και την ίδρυση πτωχευτικού δικαστηρίου.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα θέματα που θίγουν είναι και αυτό των ιδιωτικοποιήσεων. Εκεί αποκαλύπτεται πως η κυβέρνηση για να αναπληρώσει τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις του προγράμματος έχει υποσχεθεί την οριστικοποίηση των συμφωνιών για την ανάθεση δύο λιμανιών, την αναζήτηση προσφορών για τους σιδηροδρόμους και την μεταφορά των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Λεπτομέρεια με σημασία: Όλο το πακέτο των 15 δεσμεύσεων τα οποία πρέπει να νομοθετηθούν για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα, αφορούν μόνο στην ολοκλήρωση του 5ου ελέγχου. Για τη γραμμή πίστωσης ECCL θα ακολουθήσει άλλο πακέτο μέτρων το οποίο επίσης πρέπει να ψηφιστεί τάχιστα από τη Βουλή. Το περιεχόμενο του είναι άγνωστο για όποια κυβέρνηση προκύψει αν πάμε σ΄ εκλογές.

Διαβάστε εδώ το τρισέλιδο κείμενο των δανειστών

Πηγή: http://www.real.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671