ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 15/12/2014)

«Γενναίες» ρυθμίσεις στην ατζέντα των τραπεζών.

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

«Γενναίες» ρυθμίσεις στην ατζέντα των τραπεζών

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Τον δρόμο για γενναίες ρυθμίσεις δανείων, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσουν ακόμη και σε διαγραφή μέρους της οφειλής, ανοίγει η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από τις αρχές του νέου χρόνου. Η ανάγκη γενναιόδωρων ρυθμίσεων καθίσταται επιτακτική λόγω της επιμονής που έχει η κρίση στη χώρα μας, με τη σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα της ανεργίας και αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία για την εξέλιξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, που θα αποτελέσουν και τον «μπούσουλα» για τις ρυθμίσεις της νέας γενιάς.

Οι αναλύσεις από τις τράπεζες δείχνουν ότι μεσοσταθμικά το 30% των νοικοκυριών στη χώρα μας βρίσκεται κάτω από το εισοδηματικό όριο που έχει οριστεί ότι θα πρέπει να διαθέτει μια μέση οικογένεια για να καλύπτει τις μηνιαίες της ανάγκες, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η δυσκολία που εμφανίζουν οι οικογένειες με δύο ή τρία παιδιά, το 40% - 45% των οποίων βρίσκεται κάτω από το όριο των εύλογων δαπανών διαβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό των εύλογων δαπανών διαβίωσης ορίστηκε στα 1.347 ευρώ μηνιαίως για μια τετραμελή οικογένεια. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει ως μηνιαία δόση για τις οφειλές αυτή η οικογένεια θα πρέπει να περισσεύει από το συγκεκριμένο ύψος εισοδήματος. Αν και ο «μπούσουλας» των εύλογων δαπανών διαβίωσης δεν είναι υποχρεωτικός, ωστόσο ο Κώδικας αναφέρει ρητώς ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν από τις τράπεζες στη διαμόρφωση των λύσεων που θα προτείνουν προς τους δανειολήπτες από τις αρχές του χρόνου.

Η τελική πρόταση που θα κάνει η τράπεζα θα λαμβάνει υπ’ όψιν της και άλλα στοιχεία από την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Μεταξύ αυτών, το κατά πόσον διαθέτει ακίνητη περιουσία και φυσικά κατά πόσον η οφειλή που έχει προς την τράπεζα αφορά στην πρώτη κατοικία και τη μοναδική κατοικία που έχει στη διάθεσή της η οικογένεια. Ετσι, στην περίπτωση που η οικογένεια δεν έχει άλλα φανερά ή κρυφά εισοδήματα και το σπίτι για το οποίο έχει λάβει δάνειο είναι το μοναδικό κατάλυμα για τη στέγασή της, η πρόταση ρύθμισης θα είναι γενναιόδωρη και θα μπορεί να φτάσει έως και τη διαγραφή τόκων ή μέρους του κεφαλαίου.

Προϋπόθεση είναι πάντα η κατοικία να ανταποκρίνεται σε μετριοπαθείς ανάγκες στέγασης και να μην πρόκειται για πολυτελή βίλα!

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να έχει εξασφαλιστεί ότι ο δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος, δηλαδή να ανταποκρίνεται σε κάθε αίτημα της τράπεζας σε σχέση με τη γνωστοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, εντός μάλιστα συγκεκριμένων προθεσμιών, δηλαδή 15 ημερών. Ο Κώδικας επιβάλλει επιπλέον στον οφειλέτη να προβαίνει αυτοπροσώπως σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, που θα έχουν σημαντική επίπτωση στη μελλοντική οικονομική του κατάσταση, όπως η πλήρωση των προϋποθέσεων για τη λήψη επιδόματος, η εμφάνιση νέων περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.

http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671