ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 15/12/2014)

«Μοντέλο Κύπρου» βλέπει για την Ελλάδα η Goldman Sachs.

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

«Μοντέλο Κύπρου» βλέπει για την Ελλάδα η Goldman Sachs

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος απ' τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι να διακοπεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών απ' την ΕΚΤ, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Η επενδυτική εκτιμά πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί στο μοντέλο της Κύπρου και τότε είναι που θα κορυφωθούν οι φόβοι για έξοδο απ' την Ευρωζώνη.

Σε εκτενή ανάλυση για τα τρέχοντα στην Ελλάδα και τις προοπτικές, η αμερικανική επενδυτική τονίζει πως η μεγάλη ανησυχία της επενδυτικής κοινότητας δεν είναι ότι θα γίνουν εκλογές ή ότι μπορεί να αλλάξει η κυβέρνηση. Οι επενδυτές ανησυχούν για το ρίσκο διακοπής της τρέχουσας πολιτικής και μία δριμεία ρήξη μεταξύ της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές. Σύμφωνα με την Goldman υπάρχουν λίγος χώρος για να κάνει πίσω η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις και εάν επιχειρηθεί αργότερα κάτι τέτοιο τότε θα υπάρξει διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας απ' τους επίσημους πιστωτές.

"Το 2015 αποτελεί χρονιά σταθμός για την Ελλάδα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να αρχίζει να κερδίζει μομέντουμ. Αλλά οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι ακόμα υπάρχουν και μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ελληνική οικονομία ρίχνοντας πάλι στην ύφεση", σχολιάζει η Goldman.

Η επενδυτική τράπεζα εξηγεί πως το 2015 είναι η τελευταία χρονιά που η κυβέρνηση έχει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες, κοντά στα 24 δισ ευρώ. Εκτιμά ότι κάποιες απ' αυτές τις ανάγκες θα καλυφθούν από εγχώριες πηγές. Ωστόσο επιπρόσθετα κεφάλαια θα χρειαστούν για να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επισφάλειες. Υπολογίζει μάλιστα πως τα επιπρόσθετα κεφάλαια που πιθανόν να χρειαστούν κυμαίνονται από 6 ως 15 δισ ευρώ με βάση διαφορετικές οικονομικές υποθέσεις.

Από το 2016 και μετά, σύμφωνα με την ανάλυση, οι ετήσιες συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμες, κάτω απ' τα 10 δισ ευρώ μέχρι το 2022. Βέβαια η Goldman τονίζει ότι τα ποσά θα εξαρτηθούν απ' τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και απ' τις αποδόσεις των ομολόγων.

Με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί τη χρηματοδότηση του επίσημου τομέα για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της για το 2015. Ήδη 7,1 δισ ευρώ από κεφάλαια του ΔΝΤ είναι διαθέσιμα ως μέρος του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας υπό εποπτεία. Επιπρόσθετα το Eurogroup αποφάσισε να χορηγήσει στην Ελλάδα προληπτική πιστωτική γραμμή αυξημένης εποπτείας (ECCL) αρκεί να ολοκληρωθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου η αξιολόγηση απ' την τρόικα. Και απομένουν τρεις ζητήματα να συμφωνηθούν ώστε η τελευταία να φθάσει στο τέλος της: α) περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνδικαλιστικό νόμο, β) περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, και γ) περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα.

"Στην περίπτωση που η Βουλή εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε η κυβέρνηση και η τρόικα θα επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις και μία συμφωνία είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί. Τότε οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα θα υποχωρήσουν και οι ελληνικοί τίτλοι θα σημειώσουν ράλι".

Στην περίπτωση όμως που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές "η αβεβαιότητα και οι πιέσεις στην αγορά θα διευρυνθούν".

Εφόσον αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα, η Goldman επιμένει ότι υπάρχει χώρος για μία συμβιβαστική λύση μεταξύ Ελλάδος και Ευρώπης. Εξάλλου, όπως σημειώνει η επενδυτική, η Ελλάδα έχει προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις απ' το 2012 μέχρι σήμερα. Επίσης εκτιμά ότι δεν υπάρχουν οι πραγματικές προϋποθέσεις για μία ρήξη. Για παράδειγμα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα ήθελε να μην κεφαλαιοποιήσει το μομέντουμ που χτίζεται στην οικονομική δραστηριότητα απ' το να πυροδοτήσει τη φυγή κεφαλαίων που θα οδηγούσαν την Ελλάδα πίσω στην ύφεση.

Επιπρόσθετα πάνω απ' το 80% του χρέους διακρατείται απ' τον επίσημο τομέα και το γεγονός ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του (OSI) θα ήταν δυνατή μόνο ως τμήμα μίας συνολικής συμφωνίας στην Ευρωζώνη αποτελεί ένα μεγάλο κίνητρο για μία ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει εποικοδομητικές λύσεις.

Ωστόσο, η Goldman προειδοποιεί ότι η ιστορία της κρίσης στην Ευρωζώνη έχει δείξει ότι η πιθανότητα "ατυχήματος" δεν μπορεί να αποκλειστεί, ειδικά όταν έχει να κάνει με την πολιτική που ασκείται εντός της Ευρωζώνης. Γι αυτό και σύμφωνα με την επενδυτική οι αγορές πρέπει να αντιληφθούν την προοπτική ενός αρνητικού σεναρίου όπου η επίσημη χρηματοδότηση στην Ελλάδα σταματήσει.

Στην περίπτωση μίας δριμείας κόντρας της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές, διακοπή της παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες απ' την ΕΚΤ μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μία λύση αλά Κύπρου. Και τότε είναι που οι φόβοι της αγοράς για έξοδο της Ελλάδας απ' την Ευρωζώνη θα κορυφωθούν.

Τέλος η επενδυτική επιχειρεί να εξετάσει τον αντίκτυπο της ελληνικής κρίσης στο εξωτερικό. Και η απάντηση που δίνει είναι πως θα "είναι απίθανο" να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες είτε στην Ευρωζώνη είτε παγκοσμίως. Εάν από ένα ελληνικό σοκ υπάρξουν χρηματοοικονομικές πιέσεις στις χώρες της Ευρωπεριφέρειας που ήταν σε πρόγραμμα, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για να αποτραπεί η επέκταση κάποιου σοκ, εκτιμά η Goldman. Μάλιστα προβλέπει πως μέχρι τότε η ΕΚΤ θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

http://www.express.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671