ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 12/12/2014)

Τα μυστικά με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις 2013.

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Τα μυστικά με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις 2013

Διευκρινίσεις για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2013 δίνει η ΓΓΔΕ. Εξακολουθούν να ισχύουν οι εξαιρέσεις, μετά την αντικατάσταση του ΚΒΣ. Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία. Πρόστιμο 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή.

Δεν χρειάζεται να καταγράφονται αναλυτικά στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών για τη χρήση 2013 δαπάνες που εξαιρούνταν τα προηγούμενα χρόνια.

Με αυτή τη διευκρίνιση η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων βάζει τέλος στην αγωνία λογιστών και ελευθέρων επαγγελματιών που φοβούνταν ότι μπορεί να βρεθούν μπροστά σε έναν κυκεώνα υποχρεώσεων για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2013, μετά την αντικατάσταση του ΚΒΣ από τον ΚΦΑΣ.

Με εγκύκλιό της, η ΓΓΔΕ διευκρινίζει πως παρά την αντικατάσταση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων από τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών εξακολουθούν να ισχύουν εξαιρέσεις και απαλλαγές που προβλέπονταν σε παλαιότερες εγκυκλίους της Φορολογικής Διοίκησης.

Έτσι και για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2013 καταγράφονται αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών, χονδρικές πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών, καταβολή ή είσπραξη αμοιβών, αποζημιώσεις, οικονομικές ενισχύσεις και άλλα δικαιώματα. Δεν περιλαμβάνονται στις καταστάσεις συναλλαγές εφόσον η αξία ενός εκάστου στοιχείου (τιμολογίου κ.λπ.) που έχει εκδοθεί γι' αυτές δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ.

Επίσης, δεν καταγράφονται αναλυτικά ούτε φέτος κάποιες δαπάνες όπως για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες (μόνο ΟΤΕ), αποδείξεις ΚΤΕΛ, συνδρομές σε εφημερίδες, περιοδικά και επαγγελματικές οργανώσεις, ενοίκια ακινήτων, πάργκινγκ, διόδια, εισιτήρια μεταφορικών μέσων κ.ά.

Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων συγκεντρωτικών καταστάσεων για τη χρήση του 2013 λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και για εκπρόθεσμη υποβολή προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ.

Οι ετήσιες συγκεντρωτικές καταστάσεις με αυτή τη μορφή υποβάλλονται για τελευταία φορά. Από τη χρήση του 2014 καθιερώθηκαν αρχικά οι μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις οι οποίες μετά από θύελλα αντιδράσεων έγιναν στη συνέχεια τριμηνιαίες. Μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις, οι τριμηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις θα πρέπει να υποβληθούν και για τα τέσσερα τρίμηνα του 2014 έως τις 2 Φεβρουαρίου του 2015.

Οι συγκεντρωτικές υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο μέσω διαδικτύου με ειδικά ηλεκτρονικά αρχεία στο taxisnet. Η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671