ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 11/12/2014)

Σόιμπλε: Ολα εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Σόιμπλε: Ολα εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος

Από την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εξαρτώνται όλα τα επόμενα βήματα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν τη συνάντησή του με τον Ευ. Βενιζέλο και πρόσθεσε ότι το Eurogroup έχει δηλώσει διατεθειμένο, σε μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, να διαθέσει προληπτική πιστωτική γραμμή.«Αυτό όμως είναι ένα βήμα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει αυτόν τον δρόμο και οι μέχρι τώρα επιτυχίες είναι ενθαρρυντικές για όλους ώστε να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και έκανε λόγο για μεγάλα βήματα προόδου που πέτυχε η Ελλάδα. Τόνισε δε ότι ο δρόμος της αλληλεγγύης και των μεταρρυθμίσεων ήταν επώδυνος, αλλά ο σωστός.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας, εξηγώντας ότι η απόφαση για επιτάχυνση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ελήφθη προκειμένου να αποσαφηνιστεί η πολιτική κατάσταση και, σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης, η κυβέρνηση να μπορεί να εργαστεί απρόσκοπτη προκειμένου να επιτύχει την απογείωση της ελληνικής οικονομίας.

Η συνάντηση κράτησε περίπου μισή ώρα.

Ο γερμανός υπουργός επεφύλαξε εγκάρδια υποδοχή στον έλληνα υπουργό ενώ στις δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση είπε: Με τον κ. Βενιζέλο, υπήρξαμε επί σειρά ετών Υπουργοί Οικονομικών, δώσαμε μαζί πολλές μάχες σε δύσκολους καιρούς της ευρωκρίσης και έχουμε μια φιλική σχέση, ακόμα κι αν ευκαιριακά χρειάστηκε να επιλύσουμε δύσκολα ζητήματα. Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της δύσκολα χρόνια, τα χρόνια αυτά είναι επιτυχημένα, οι μεταρρυθμίσεις σημείωσαν μεγάλες προόδους. Η Ελλάδα είναι σήμερα οικονομικά και όσον αφορά στους δημοσιονομικούς δείκτες σε καλύτερη θέση από αυτή που θεωρούσαν δυνατή οι περισσότεροι πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια. Αυτό αποδεικνύει ότι η πορεία της αλληλεγγύης και των μεταρρυθμίσεων υπήρξε σωστή, ήταν ένας κουραστικός δρόμος για τον ελληνικό λαό, αλλά αξίζει.

Η Ελλάδα χθες υπέβαλε αίτημα, ώστε το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο θα έληγε στην παρούσα μορφή στις 31 Δεκεμβρίου, να επιμηκυνθεί κατά δύο μήνες. Ως Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, θα φέρουμε το θέμα στην Ομοσπονδιακή Βουλή την επόμενη εβδομάδα και η Βουλή θα συζητήσει επ΄αυτού και θα συμφωνήσει για τη δίμηνη επιμήκυνση, για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και για να έχουμε μια επιτυχή κατάληξη του τρέχοντος προγράμματος και όλων των συνεπαγόμενων μέτρων.

Συζητήσαμε και στο Eurogroup ότι είμαστε έτοιμοι για μια επιτυχή κατάληξη του προγράμματος, να διαθέσουμε μια προληπτική γραμμή, αλλά αυτό είναι ένα βήμα για μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος.

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει αυτό το δρόμο αλλά πιστεύω ότι οι στόχοι που έχουν επιτευχθεί είναι ενθαρρυντικοί για όλους, για να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος και η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην αλληλεγγύη της Ευρώπης και της Γερμανίας.

Ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στον γερμανό υπουργό Οικονομικών είπε: «Ευχαριστώ τον φίλο και συνάδελφο κ. Σόιμπλε. Μας συνδέει παλιά και ειλικρινή φιλία. Περάσαμε δύσκολες στιγμές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο κ. Σόιμπλε είναι σε θέση να κατανοήσει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι παράγοντας κλειδί στο Eurogroup. Η ελληνική οικονομία χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στις προσπάθειες του ελληνικού λαού βρίσκεται σε διαφορετική θέση. Εχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, θετικό ρυθμό ανάπτυξης, στέρεο τραπεζικό σύστημα.

Υπάρχει όμως και το μεγάλο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας και του καθαρού ορίζοντα. Οπως γνωρίζει ο κ. Σόιμπλε αποφασίσαμε με τον Πρωθυπουργό να επιταχύνουμε τη διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν υπάρξει θετικό αποτελέσμα θα έχουμε 18 μήνες μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει εθνική κινητοποίηση για να απογειωθεί η οικονομία.

Οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να απαντήσει στη μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας μετά το Μνημόνιο. Η κυβέρνηση με μεγάλη ικανοποίηση άκουσε τα συμπεράσμα του Eurogroup όπου ο κ. Σόιμπλε έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Το Eurogroup μας ενθάρρυνε για τη δίμηνη παράταση και για την προληπτική γραμμή πίστωσης που είναι ένας θώρακας προστασίας διαφορετικός από την τρόικα».

Την Πέμπτη ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα έχει συναντήσεις με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με τον οποίον θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, στις 16:30.

Πηγή: http://www.express.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671