ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 11/12/2014)

Στα 22,5 δισ. ευρώ οι υποχρεώσεις του Δημοσίου για το 2015.

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Στα 22,5 δισ. ευρώ οι υποχρεώσεις του Δημοσίου για το 2015

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Τον Μάρτιο αναμένεται να παρουσιαστεί το πρώτο μεγάλο πρόβλημα για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, στην περίπτωση που οι πολιτικές εξελίξεις είναι τέτοιες οι οποίες δεν θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας και την εκταμίευση των δόσεων που εξαρτώνται από αυτόν.

Το Δημόσιο στους πρώτους τρεις μήνες του 2015 θα πρέπει να αποπληρώσει συνολικές υποχρεώσεις (ομόλογα, τόκους ΔΝΤ κ.ά.) που φθάνουν στα 4,6 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 2,5 δισ. ευρώ είναι οι υποχρεώσεις μόνο του Μαρτίου και αυτός είναι ο λόγος που τον καθιστά ως τον πιο «δύσκολο» μήνα του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Συνολικά, το επόμενο έτος οι υποχρεώσεις του Δημοσίου ανέρχονται σε 22,5 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αποπληρωμής τους είναι οπισθοβαρές, καθώς στο πρώτο εξάμηνο θα πρέπει να εξυπηρετηθούν υποχρεώσεις 8,9 δισ. ευρώ και στο δεύτερο εξάμηνο τα υπόλοιπα 13,5 δισ. ευρώ. Αν ξεπεραστεί ο κάβος του Μαρτίου, τότε οι επόμενοι δύσκολοι μήνες είναι εκείνοι του καλοκαιριού. Τον Ιούνιο θα πρέπει να εξοφληθούν συνολικά 2,6 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο 5,1 δισ. ευρώ και τον Αύγουστο 3,6 δισ. ευρώ. Συνολικά, στο τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου οι οφειλές του Δημοσίου είναι 11,4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί αυτή τη στιγμή να διασφαλίσει την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του πρώτου τριμήνου του 2015 που ανέρχονται στα 4,6 δισ. ευρώ. Εκτιμούν, δε, ότι εφόσον «βγει» το πρώτο τρίμηνο, τότε η χώρα μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της έως και τον Ιούνιο.

Για να εξασφαλίσει την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου, το οικονομικό επιτελείο έχει τις εξής λύσεις:

1. Τη χρήση του εργαλείου του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos) από τους φορείς του Δημοσίου. Ηδη, τα κεφάλαια που δανείζεται το κράτος από τους φορείς του ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αντλεί το συγκεκριμένο ποσό έως τα τέλη Μαρτίου.

2. Την έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων. Σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προχωρήσει σε μία έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας με στόχο να δανειστεί 1,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα πρέπει να το αποπληρώσει τον Μάρτιο του 2015, αλλά το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή είναι να προχωρήσει στην αναχρηματοδότησή του με νέα έκτακτη έκδοση γραμματίων. Επίσης, στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν πως εάν κριθεί απαραίτητο υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί και νέα έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων.

3. Την αξιοποίηση του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ. Οπως και παλαιότερα, έτσι και τώρα θα μπορούσε για λίγες ημέρες να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ για να διασφαλίσει την ταμειακή ρευστότητα του Δημοσίου.

Πέραν αυτών, υπό το πιο ακραίο σενάριο θα μπορούσε η κυβέρνηση να αποφασίσει μία μικρή καθυστέρηση στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους προμηθευτές του, ώστε να διασφαλίσει επιπλέον πόρους για την εξυπηρέτηση άλλων υποχρεώσεών του και να αποφύγει πιθανή χρεοκοπία σε μέρος του κρατικού χρέους.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671