ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 11/12/2014)

Νέα μείωση κατά 8,1% στις τιμές των ενοικίων κατοικιών το 9μηνο.

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Νέα μείωση κατά 8,1% στις τιμές των ενοικίων κατοικιών το 9μηνο

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Επιταχύνθηκε ο ρυθμός πτώσης των τιμών των ενοικίων κατοικιών σε όλη τη χώρα κατά το φετινό εννεάμηνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία συμβαδίζουν με τα ανάλογα συμπεράσματα μεσιτικών γραφείων. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι τιμές των ενοικίων έχουν αρχίσει να υποχωρούν με όλο και πιο έντονο ρυθμό από το 2012 και μετά. Ειδικότερα, το 2012, η πτώση περιορίστηκε σε 2,1%, ενώ το 2013, ο ρυθμός μείωσης των ενοικίων διαμορφώθηκε σε 6,8%.

Αποκορύφωμα αποτελεί το φετινό εννεάμηνο, όταν οι τιμές ενοικίασης μειώθηκαν κατά 8,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Μοναδική θετική εξέλιξη αποτελεί η σχετική επιβράδυνση της πτώσης κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο, όταν τα ενοίκια μειώθηκαν κατά 6,6% σε ετήσια βάση, δηλαδή συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Κατά την αντίστοιχη περσινή σύγκριση, η πτώση είχε αγγίξει το 7,7%.

Σε κάθε περίπτωση, τα ενοίκια των κατοικιών θα συνεχίσουν να υποχωρούν για όσο διάστημα ασκούνται πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών και μειώνεται η αγοραστική τους δύναμη. Οπως τονίζουν μεσίτες, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν τα μεγάλης επιφάνειας ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές, τα οποία δύσκολα βρίσκουν ενοικιαστή. Ακόμα όμως και ελκυστικότερες επιλογές από οικονομικής πλευράς, δύσκολα προσελκύουν φερέγγυους μισθωτές, καθώς οι υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις, η ανεργία, αλλά και οι καθυστερήσεις εξόφλησης δεδουλευμένων για όσους εργάζονται, παραμένουν στην ημερήσια διάταξη.

Σε πρόσφατη έρευνά της, η αλυσίδα μεσιτικών γραφείων RE/MAX ανέφερε ότι η πτώση των τιμών ενοικίασης στην Αττική διαμορφώνεται φέτος σε 5% κατά μέσο όρο, αλλά σε περιοχές όπως το Παλαιό Ψυχικό και η Φιλοθέη, οι τιμές υποχωρούν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 17%. Πάντως, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση παρέμεινε σταθερή στο 56% των περιοχών που εξετάζονται, οι τιμές ενοικίασης συνέχισαν να υποχωρούν πανελλαδικά. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη μείωση των ενοικίων με ποσοστό της τάξεως του 20%, σημειώθηκε στον Βόλο, ενώ ακολούθησε η Θεσσαλονίκη με πτώση ενοικίων της τάξεως του 9% κατά μέσο όρο, η Καρδίτσα με μείωση 8% και η Λάρισα με κάμψη κατά 7%. Στον αντίποδα, στην Πάτρα, τα ενοίκια ενισχύθηκαν κατά 13%, ενώ σε Κέρκυρα και Λαμία, οι τιμές των ενοικίων κατοικιών παρέμειναν αμετάβλητες.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, η μεγαλύτερη πτώση 15% σημειώθηκε στις βόρειες και δυτικές συνοικίες, με την Ευκαρπία να εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση κατά 25%. Ακολουθούν οι ανατολικές συνοικίες με πτώση 7% και με χειρότερη επίδοση στη Θέρμη σε ποσοστό 18%. Τέλος στις κεντρικές περιοχές η πτώση περιορίστηκε στο 1%, ενώ στην Ανω Πόλη και στην Παλιά Παραλία οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες. Αμετάβλητες, επίσης, έμειναν οι τιμές στην Καλαμαριά και στην Πυλαία.

Στην ανάλυσή της, η RE/MAX τονίζει ότι οι τιμές των ενοικίων έχουν επηρεαστεί αρνητικά, τόσο λόγω της πτωτικής πορείας της οικονομίας, όσο και λόγω της υπερπροσφοράς κατοικιών, αλλά και της μείωσης του εισοδήματος των εν δυνάμει ενοικιαστών. Ωστόσο, εφόσον η οικονομία σταθεροποιηθεί και η ανεργία συνεχίσει να υποχωρεί, αναμένεται να περιοριστεί και η περαιτέρω κάμψη των τιμών ενοικίασης κατοικιών.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671