ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 09/12/2014)

Ο Σταύρος Δήμας υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ο Σταύρος Δήμας υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και στις τρεις ψηφοφορίες της Βουλής, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης 9 Δεκεμβρίου 2014 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η Δήλωση του Πρωθυπουργού: "Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε πρόσχημα εκβιασμού πρόωρων εκλογών. Κι έτσι, ενώ οικονομικά είχαμε σταθεροποιηθεί και είχαμε μπει επιτέλους στην ανάκαμψη, δημιουργήθηκαν και πάλι σύννεφα πολιτικής αστάθειας μέσα στην Ελλάδα και πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Όπως όφειλε να κάνει, η κυβέρνησή μας αποφάσισε να απομακρύνει αυτή την αβεβαιότητα και να αποκαταστήσει πλήρως την πολιτική σταθερότητα, επισπεύδοντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας!

Εξ άλλου, η χθεσινή απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την πιστωτική γραμμή της Ελλάδας και να δώσει τεχνική παράταση δύο μηνών για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας, δείχνει ότι και στην Ευρώπη συνειδητοποιούν πλέον ότι η Ελλάδα θα περάσει στην επόμενη μέρα. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα…

Έτσι με την εκλογή Προέδρου από την Ελληνική Βουλή ως το τέλος του μήνα, θα έχουν καθαρίσει τα σύννεφα πια και η χώρα μας θα είναι έτοιμη να μπει και επισήμως στη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Επιλέξαμε λοιπόν, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης την καλύτερη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τον Σταύρο Δήμα, πρώην υπουργό και βουλευτή, Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τιμήθηκε με ιδιαίτερες διακρίσεις, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος, άνθρωπο που τον εκτιμά η Ελληνική κοινωνία, αλλά και τον σέβεται η διεθνής κοινότητα και που προφανώς, θα είναι υποψήφιος και στις τρεις προεδρικές ψηφοφορίες, αν χρειαστούν.

Ο Σταύρος Δήμας είναι κατά κοινή ομολογία πρόσωπο που ενώνει, αλλά και εμπνέει. Ενώνει πολίτες πέρα από κομματικές προτιμήσεις και εμπνέει σοβαρότητα, εμπιστοσύνη και σεβασμό.

Με την εκλογή του νέου Προέδρου, η Ελλάδα - απόλυτα σταθερή και οικονομικά και πολιτικά πλέον - θα είναι από κάθε άποψη έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Της ηρεμίας, της σταθερότητας και της Ανάπτυξης. "

Λίγο νωρίτερα, στις 11:30 το πρωί, βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Σταύρος Δήμας ο οποίος είχε συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα είναι αυτός υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απάντησε ότι θα ότι θα μιλήσει ο πρόεδρος. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν το απόγευμα της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου 2014 από τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής εκλογής και η σχετική (πρώτη) ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014. Εφόσον οι τρεις ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες (η τρίτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί τέσσερις μέρες μετά τα Χριστούγεννα στις 29/12)θα πρέπει εντός 10 ημερών να διαλυθεί η κυβέρνηση και εντός 30 ημερών να προκηρυχθούν εκλογές οι οποίες τοποθετούνται την Κυριακή 1 ή την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2014.

Σταύρος Δήμας - Βιογραφικό Σημείωμα

Στην απόφαση για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την προεδρία της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Πιστεύω ότι είναι ο καταλληλότερος διάδοχος του Κάρολου Παπούλια» τόνισε.

Εξάλλου, η εκπρόσωπος της ΝΔ, 'Αννα Ασημακοπούλου, είπε: «Εξαιρετικός ο κ. Δήμας, μόνο καλά λόγια έχω να πω γι αυτόν. Νομίζω ότι για τον θεσμό και το αξίωμα είναι ένας άνθρωπος απολύτως κατάλληλος».

Από τη μεριά του, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, σημείωσε: «Τον εκτιμώ και εγώ. Όπως έχουμε πει, όμως, δεν είναι θέμα προσώπου. Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε εμείς. Ο κ. Δήμας είχε και τις πόρτες του ανοιχτές, όταν ήταν υπουργός, σε αντίθεση με την πρακτική άλλων. Νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση ας πούμε μια καλή κουβέντα, αλλά τα διλήμματα είναι ιστορικών διαστάσεων».

Εν τω μεταξύ, όλες οι πολιτικές εξελίξεις, η προεδρική εκλογή, αλλά και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αναμένεται να συζητηθούν στη σύσκεψη που θα έχουν, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, στις 3 μετά το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξάλλου, την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Σ. Βούλτεψη. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία προεδρικής εκλογής, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Σε συνέντευξή του ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η επίσπευση της προεδρικής εκλογής έγινε για να σταθεροποιηθεί το τοπίο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν οι 180 ψήφοι.

Σημειώνεται πως σε συνέντευξή του στην εκπομπή του MEGA «Ανατροπή», ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η επίσπευση της προεδρικής εκλογής έγινε για να σταθεροποιηθεί το τοπίο ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν οι 180 ψήφοι. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι αποφάσισαν μαζί με τον κ. Σαμαρά αμέσως μετά το Eurogrοup την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και αφού ενημέρωσαν κάποιους από τους ευρωπαίους ηγέτες, ανακοίνωσαν την απόφαση.

Το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής

Στις 17 Δεκεμβρίου, στις 23 Δεκεμβρίου και στις 29 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοβουλευτική πηγή, θα διεξαχθούν στην Ολομέλεια της Βουλής οι ονομαστικές ψηφοφορίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία της προεδρικής εκλογής, οπότε οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων θα πρέπει, αν επιθυμούν, να υποδείξουν, με επιστολή που θα αποστείλουν στον Πρόεδρο της Βουλής, τον υποψήφιο που προτείνουν στην Ολομέλεια για το ύπατο Πολιτειακό αξίωμα. Στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί, για να αναδειχθεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ψηφιστεί από 200 τουλάχιστον βουλευτές.

Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του αριθμού αυτού, η ονομαστική ψηφοφορία θα επαναληφθεί την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου. Και σε αυτή την ψηφοφορία, είναι και πάλι οι 200 θετικές ψήφοι ο απαιτούμενος αριθμός για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Εάν και σε αυτή την δεύτερη ψηφοφορία, δεν συγκεντρωθούν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου οι 200 ψήφοι τότε την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία. Σε αυτήν, οι θετικές ψήφοι για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας αρκούν να είναι 180.

Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει εντός 10 ημερών το αργότερο να παραιτηθεί το υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671