ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 09/12/2014)

Στόχος η ρύθμιση οφειλών προς Ταμεία ύψους 1 δισ. ευρώ μέχρι τέλη του έτους.

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Στόχος η ρύθμιση οφειλών προς Ταμεία ύψους 1 δισ. ευρώ μέχρι τέλη του έτους

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Ελπίδες ότι στο τέλος του χρόνου θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση χρεών οφειλές άνω του 1 δισ. ευρώ, εκφράζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, που βλέπουν τον ρυθμό υποβολής αιτήσεων να διατηρείται αμείωτος. Μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου είχαν εγκριθεί 30.354 αιτήσεις, με τις εισπράξεις να υπολογίζονται σε 27,7 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υπό ρύθμιση οφειλών ανήλθαν στα 602,8 εκατ. ευρώ.

Βάσει των στοιχείων, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς σχεδόν ο ένας στους δύο που έσπευσε να μπει στη ρύθμιση είχε οφειλές στον ΟΑΕΕ. Βέβαια, τα υψηλότερα έσοδα καταγράφει το ΙΚΑ, καθώς λιγότεροι οφειλέτες ρύθμισαν υψηλότερες οφειλές.

Αναλυτικά:

• Στο ΙΚΑ έχουν εγκριθεί 12.510 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών 400,9 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου φτάνουν τα 17,4 εκατ. ευρώ.

• Στον ΟΑΕΕ έχουν εγκριθεί 15.063 αιτήσεις για ποσό οφειλής 178 εκατ. ευρώ και έχουν ήδη εισπραχθεί 8,6 εκατ. ευρώ.

• Στον ΟΓΑ οι αποφάσεις είναι 1.485, έχουν ρυθμιστεί οφειλές 12,3 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις ανέρχονται σε 211.923 ευρώ.

• Στο ΕΤΑΑ έχουν υπάρξει 1.296 αιτήσεις για συνολικές οφειλές 11,4 εκατ. ευρώ.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν επίσης, ότι οι περισσότερες αιτήσεις και κατά συνέπεια οι μεγαλύτερες εισπράξεις έγιναν τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, με «πρωταθλήτρια» την 1η Δεκεμβρίου κατά την οποία εισπράχθηκαν πάνω από 4 εκατ. ευρώ.

Παρά τη συνεχιζόμενη μεγάλη συμμετοχή στη ρύθμιση, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξακολουθούν και εκφράζουν τις ενστάσεις τους, με την ελληνική κυβέρνηση να επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη διάταξη για τις 100 δόσεις για οφειλές έως και 15.000 ευρώ στα Ταμεία. Είναι ενδεικτικό ότι, κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που βρέθηκε στην Αθήνα για την αξιολόγηση του έργου ενοποίησης του μηχανισμού είσπραξης εισφορών με τη φορολογική διοίκηση, επέμεινε στο θέμα της νέας ρύθμισης. Το ΔΝΤ αναφέρει πως σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και τα ασφαλιστικά Ταμεία πρέπει να παρακολουθούν τη συμμόρφωση των υπόχρεων με τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης, δηλαδή έως 8 έτη. Και εκτιμά, πως «βάσει της εμπειρίας του παρελθόντος, αυτό θα είναι προβληματικό για τα Ταμεία».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το κλιμάκιο στα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αναθεωρήσουν επειγόντως τη διαδικασία που ακολουθούν για τη βεβαίωση των οφειλών, ώστε να εξορθολογιστεί η γνωστοποίηση των οφειλών και ακολούθως, η διαβίβασή τους στο ΚΕΑΟ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το ΕΤΑΑ, όπου το ύψος των μη βεβαιωμένων οφειλών ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές που έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ αντιστοιχούν σε λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι, προκειμένου να κινηθούν με γρηγορότερους ρυθμούς οι διαδικασίες τηλεφωνικής ενημέρωσης των οφειλετών, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, με επιστολή του προς τους εργαζόμενους του Ιδρύματος, ζητεί μεταξύ άλλων, να προχωρούν σε τηλεφωνική όχληση – ενημέρωση των οφειλετών. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει στο τέλος κάθε μήνα να υποβάλουν στη διοίκηση σε ειδικό δελτίο, «στοιχεία τηλεφωνικού έργου ειδοποίησης οφειλετών». Οι ενημερώσεις αυτές θα μπορούν να πραγματοποιούνται ακόμα και «με την αξιοποίηση του υπερωριακού χρόνου απασχόλησης κατά το προσεχές πεντάμηνο», τονίζεται ρητά στην ανακοίνωση.

Πηγή: www.kathimerini.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671