ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Περιβάλλοντος Αρ. Πρωτ. 976/26.11.2014

Νέος Οργανισμός Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ 167 Α΄ / 28.08.2014) και συνδρομή στο έργο των θεματικών Διευθύνσεων του Υ.Π.Ε.Κ.Α..

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ,

ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Γ Ε Ν Ι ΚΟ Σ Δ Ι Ε Υ Θ Υ Ν Τ Η Σ

ΠΟ Λ Ε Ο Δ ΟΜ Ι ΑΣ

Αμαλιάδος 17 (ΤΚ 115 23), Αθήνα,

Τηλ.: 210 6449512,

FAX: 210 6447008

e-mail: g.ganasoulis@prv.ypeka.gr

Αθήνα, 26.11.3014

Αρ. Πρωτ. : 976

ΠΡΟΣ :

Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (ΠΕΧΩΣΧ) Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Επικράτειας (για ενημέρωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών και των ΥΔΟΜ χωρικής τους αρμοδιότητας) Υ.Π.Ε.Κ.Α.

ΚΟΙΝ :

1. Γρ. Αν. Υπουργού κου Νικ. Ταγαρά

2. Γεν. Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος

3. Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Τράπεζας Γης

4. Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών & Αδειοδοτήσεων

5. Διεύθυνση Τοπογραφικών Εφαρμογών & Γεωχωρικών Πληροφοριών

6. Διεύθυνση Μελετών & Έργων Αστικών Αναπλάσεων

7. Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας & Έργου

ΘΕΜΑ: Νέος Οργανισμός Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ 167 Α΄ / 28.08.2014) και συνδρομή στο έργο των θεματικών Διευθύνσεων του Υ.Π.Ε.Κ.Α.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο υπ’ αριθ. 100/2014 Π. Δ/γμα «Οργανισμός Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» (ΦΕΚ 167 Α΄) όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 40 του Ν. 4305/2014 (ΦΕΚ 237 Α΄), από την 29η Οκτωβρίου 2014 το Υ.Π.Ε.Κ.Α. λειτουργεί με νέα δομή και οργάνωση.

Με αφορμή την πληθώρα διευκρινιστικών ερωτημάτων των Υπηρεσιών Δόμησης αλλά και πολιτών επί διατάξεων της πολεοδομικής νομοθεσίας ή του τρόπου εφαρμογής της επί συγκεκριμένων περιπτώσεων τα οποία απευθύνονται καθημερινά στις Κεντρικές Υπηρεσίες μας και λαμβάνοντας

υπόψη τον επιτελικό χαρακτήρα των θεματικών Δ/νσεων μας καθώς και την ενεργοποίηση της θεματικής ενότητας «Ενημέρωση Υπηρεσιών Δόμησης και ΠΕΧΩΣΧ» που έχει δημιουργηθεί στον ιστότοπο του Υ.ΠΕ.Κ.Α (http://www.ypeka.gr/), στην ενότητα της αρχικής ιστοσελίδας υπό τον τίτλο «ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ», ενημερώνουμε τις Διευθύνσεις σας και παρακαλούμε παράλληλα για την άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων στην εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας Περιφερειακών Υπηρεσιών ως και των Υ.ΔΟΜ χωρικής σας αρμοδιότητας για τα εξής:

1) Στην ανωτέρω θεματική ενότητα αναρτώνται πράξεις της Διοίκησης (έγγραφα, Εγκύκλιοι, Υπουργικές αποφάσεις κ.λ.π.) γενικού ενδιαφέροντος που αφορούν ζητήματα αρμοδιότητας Περιφερειακών υπηρεσιών, των ΔΙΠΕΧΩΣΧ και των ΥΔΟΜ, με στόχο την άμεση ενημέρωση των εν λόγω υπηρεσιών και των πολιτών καθώς και την αντιμετώπιση των κατά περίπτωση θεμάτων κατά ενιαίο τρόπο σε όλη την Επικράτεια. Οι εν λόγω υπηρεσίες θα πρέπει να επισκέπτονται καθημερινά την ανωτέρω θεματική ενότητα και να ενημερώνονται για τις πρόσφατες πράξεις, οδηγίες και κατευθύνσεις, προκειμένου να διευκολύνονται στο έργο τους και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

2) Οι υπηρεσίες οφείλουν να ενημερώνουν τους πολίτες να μην απευθύνουν τα ερωτήματά τους απευθείας στις Κεντρικές υπηρεσίες του Υ.Π.Ε.Κ.Α., αλλά να τα υποβάλλουν στην αρμόδια για την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας υπηρεσία. Προφορική παραπομπή των πολιτών στις υπηρεσίες του Υπουργείου δεν είναι σκόπιμη, δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές τα ερωτήματα ή αιτήματα θα διαβιβάζονται στις αρμόδιες για την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας υπηρεσίες με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην επίλυση των προβλημάτων. Επισημαίνουμε επίσης ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999, ΦΕΚ 45 Α΄) όπως ισχύει, οι αρμόδιες υπηρεσίες υποχρεούνται να απαντούν εντός των οριζομένων προθεσμιών στα εκάστοτε υποβαλλόμενα ερωτήματα ή αιτήματα.

3) Σε περίπτωση αδυναμίας επίλυσης θέματος από την αρμόδια υπηρεσία, το ερώτημα θα πρέπει στο εξής να διαβιβάζεται κατ’ αρχήν αποκλειστικά στην οικεία ΔΙΠΕΧΩΣΧ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης λόγω αρμοδιότητας, σύμφωνα με την παρ. ΙΙ.13 του άρθρου 280 του ν.3852/10. Σε περίπτωση αδυναμίας επίλυσης του θέματος, η ΔΙΠΕΧΩΣΧ μπορεί να απευθύνεται στην αρμόδια θεματική Διεύθυνση του Υπουργείου, αναφέροντας σε κάθε περίπτωση τις απόψεις της επ’ αυτού. Σημειώνουμε ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η παράλληλη υποβολή ερωτημάτων προς τις ΔΙΠΕΧΩΣΧ και προς τις Κεντρικές Υπηρεσίες, προκειμένου να μην παρακάμπτεται η διοικητική ιεραρχία, να αποφεύγεται η πρόκληση συγχύσεων και να υπάρχουν ήδη όλα τα δεδομένα όταν το θέμα εισάγεται στην Κεντρική υπηρεσία ώστε, μεταξύ άλλων, να είναι ευχερής και η εφαρμογή του άρθρου 28 παρ. 2 του ν.4067/2012 (ΦΕΚ 79 Α΄) στις περιπτώσεις που τούτο καθίσταται αναγκαίο.

4) Η παράλληλη αποστολή εγγράφων ταχυδρομικώς και με FAX είναι σκόπιμο να περιοριστεί μόνο σε περιπτώσεις με ιδιαίτερα επείγοντα χαρακτήρα, δεδομένου ότι η εν λόγω πρακτική επιβαρύνει αναίτια τη διοικητική λειτουργία των Υπηρεσιών μας.

Διευκρινίζεται ότι, κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω, απαντήσεις και διευκρινίσεις σε ερωτήματα υπηρεσιών και πολιτών που αφορούν την εφαρμογή του ν.4178/2013 θα συνεχίσουν να δίδονται προφορικά από το help desk που λειτουργεί στη Δ/νση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών & Αδειοδοτήσεων του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και για το διάστημα λειτουργίας αυτού. Τα στοιχεία επικοινωνίας μπορούν να αναζητηθούν στη θεματική ενότητα «Διευκρινίσεις για Αυθαίρετα και Ημιυπαιθρίους» που έχει δημιουργηθεί στον ιστότοπο του Υ.Π.Ε.Κ.Α. (http://www.ypeka.gr/), στην ενότητα της αρχικής ιστοσελίδας υπό τον τίτλο «ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ».

Παρακαλούμε για την από πλευράς σας τήρηση των ανωτέρω διαδικασιών που έχουν ως γνώμονα την αποφυγή συγχύσεων, την ομαλότερη επιτέλεση του έργου όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών, με τη βεβαιότητα για τη δική σας συνδρομή στην προσπάθειά μας αυτή.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671