ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 27/11/2014)

Κύμα αντιδράσεων από τις επιχειρήσεις για την Τειρεσίας.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Κύμα αντιδράσεων από τις επιχειρήσεις για την Τειρεσίας

Το 80% των επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα της TNS Global, θεωρεί ότι η εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων από την Τειρεσίας ενέχει κινδύνους για τον ανταγωνισμό.

Στο ποσό των 18,976 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ακάλυπτες επιταγές και σε 7,083 οι διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές τον Οκτώβριο 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Τειρεσίας Α.Ε. Η αγορά προσπαθεί να συνέλθει μετά από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης και η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναβρασμό, προσπαθώντας να κλείσει ένα ένα τα θέματα που έχει θέσει η τρόικα για να επιστρέψει στην Αθήνα και να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της.

Σε αυτό το πολιτικοοικονομικό πλαίσιο, η Τειρεσίας επιχειρεί να περάσει στα ψιλά γράμματα η απόφασή της να προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση ευαίσθητων στοιχείων που αφορούν μεταξύ άλλων σε ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές φυσικών και νομικών προσώπων. Tα στοιχεία αυτά που μέχρι σήμερα δεν είναι δημόσια προσβάσιμα, βρίσκονται στην κατοχή των τραπεζών που τα συλλέγουν από τους πελάτες τους, ιδιώτες και επιχειρήσεις, με στόχο τη λήψη πιστώσεων, και τα παρέχουν στην Τειρεσίας, θυγατρική τους, με σκοπό την ελαχιστοποίηση του πιστωτικού κινδύνου από αφερέγγυους πελάτες.

Αντιδράσεις από αγορά και καταναλωτές

Η πρακτική της Τειρεσίας έχει προκαλέσει αλλεπάλληλα κύματα αντιδράσεων σε επιχειρηματικούς, νομικούς, πολιτικούς, ακόμα και τραπεζικούς κύκλους. Αντίθετες με την εμπορική διάθεση των στοιχείων που περιέχονται στη μαύρη λίστα της Τειρεσίας Α.Ε. φέρεται να είναι περίπου το 80% των επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης της TNS Global, καθώς θεωρούν ότι ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τον ανταγωνισμό και ότι ενδέχεται να αποβεί επιζήμια για την επιχειρηματικότητα, επιτρέποντας σε επιλεγμένες επιχειρήσεις και πρόσωπα, βάσει των κριτηρίων της εταιρείας, να έχουν πρόσβαση σε μη δημόσια δεδομένα άλλων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Τα στελέχη (74%) θεωρούν, επίσης, ότι ορισμένες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν, κατ’ αυτόν τον τρόπο, αδίκως σε διακοπή της πίστωσης.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η κίνηση της Τειρεσίας να δημιουργήσει τη νέα υπηρεσία επεξεργασίας δεδομένων αντιβαίνει στον σκοπό σύστασής της. Οκτώ στους 10 επιχειρηματίες, σύμφωνα με την έρευνα της TNS Global θεωρούν, μάλιστα, ότι αφενός συντελείται κατάφωρη παραβίαση προσωπικών δεδομένων, αφετέρου ότι οι τράπεζες επιχειρούν να επωφεληθούν, πουλώντας σε τρίτους μη δημόσια προσβάσιμα στοιχεία των πελατών-δανειοληπτών τους (επιχειρήσεων και ατόμων), όπως ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές, τα οποία αποκτήθηκαν για διαφορετικό σκοπό.

Σφοδρή κριτική απέναντι στο όψιμο αυτό εμπορικό άνοιγμα της Τειρεσίας ασκούν και οι ενώσεις καταναλωτών, που αντιτίθενται στην καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων καταναλωτών.

Κατόπιν εορτής στην ΑΠΔ η Τειρεσίας

Η Τειρεσίας φέρεται πλέον να έχει ζητήσει από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να της επιτραπεί η εκμετάλλευσή των ευαίσθητων αυτών προσωπικών στοιχείων, διαβιβάζοντάς τα σε τρίτους, αίτημα το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες η Αρχή αναμένεται να εξετάσει εντός του μήνα. Η υπηρεσία «Τσεκ» που έχει συστήσει η Τειρεσίας Α.Ε. για τον σκοπό αυτό, ωστόσο, διαφημίζεται και λειτουργεί ήδη από το καλοκαίρι, παρέχοντας στους ενδιαφερόμενους άδειες πρόσβασης σε βάσεις δεδομένων που περιέχουν τα εν λόγω στοιχεία.

Πηγή: http://www.thetoc.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671