ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 27/11/2014)

Καταιγισμός αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Καταιγισμός αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η ανάγκη της αγοράς και των νοικοκυριών για μία νέα ρύθμιση χρεών χωρίς όρους και προϋποθέσεις και με πολλές δόσεις φάνηκε στο άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε λιγότερο από 24 ώρες περίπου 10.000 οφειλέτες του Δημοσίου υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή και προβλέπει μειωμένο επιτόκιο (4,56%), ελάχιστη δόση 50 ευρώ και διαγραφή προσαυξήσεων ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλεγούν.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς έναντι της τρόικας σε ό,τι αφορά το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού για το 2015, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους οφειλέτες τους Δημοσίου και κατ’ επέκταση θα υπάρχει ροή χρημάτων από την καταβολή των δόσεων μηνιαίως.

Ακόμα και οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών έμειναν έκπληκτοι από την άμεση ανταπόκριση των οφειλετών του Δημοσίου, ωστόσο σημειώνουν ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα πρέπει να επικυρωθεί όταν θα καταβληθεί η πρώτη δόση.

Πάντως, είναι διακριτό πλέον ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις, κάτι που φάνηκε τον Σεπτέμβριο όταν περισσότεροι από 850.000 άφησαν απλήρωτους τους φόρους για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκαν χθες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 1,22 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον σε 71,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,9 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους.

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση:

1. Πόσες ρυθμίσεις υπάρχουν σήμερα;

Ρ1: Αίτηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων, η οποία έχει απενεργοποιηθεί ώς και την 31/3/2015

Ρ2:Αίτηση Πάγιας ρύθμισης

Ρ3:Αίτηση ρύθμισης οφειλών με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014

Ρ4: Αίτηση για διατήρηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων του Ν.4152/2013

2. Με ποια σειρά να κάνω τις αιτήσεις ρύθμισης διαφορετικού τύπου;

– Πρώτα επιλέγετε τη ρύθμιση Ρ3 (στη ρύθμιση Ρ3 εμφανίζονται μόνο οι οφειλές βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως 01/10/2014). Υποβάλλετε την αίτηση στο TaxisNet και πληρώνετε την πρώτη δόση με την Ταυτότητα Ρύθμισης Οφειλής (ΤΡΟ) στην τράπεζα. Οταν η κατάσταση της ρύθμισης Ρ3 γίνει «Επικυρωμένη» και εφόσον υπάρχουν κι άλλες οφειλές επιλέγετε τη ρύθμιση Ρ2.

– Στη Ρ2 υπάρχει η λίστα «Επιλογή Ρύθμισης» α) Εως 24 δόσεις και β) Εως 12 δόσεις. Εως 24 δόσεις μπορείτε να ρυθμίσετε οφειλές που προέρχονται μόνο από έκτακτη αιτία. Υποβάλλετε την αίτηση στο TaxisNet και πληρώνετε την πρώτη δόση με την ΤΡΟ στην τράπεζα. Οταν η κατάσταση της «Ρ2 – 24 δόσεις» γίνει «Επικυρωμένη» και εφόσον υπάρχουν κι άλλες οφειλές που δεν εντάσσονται στην παραπάνω περίπτωση, επιλέγετε τη ρύθμιση «Ρ2 – 12 δόσεις» και υποβάλλετε την αίτηση γι’ αυτές. (Στη ρύθμιση «Ρ2 – 12 δόσεις» εμφανίζονται όλες οι οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί με τις προηγούμενες ρυθμίσεις).

Σε περίπτωση που έχετε υπαχθεί και τηρείτε τη ρύθμιση με απαλλαγή προσαυξήσεων τύπου Ρ1 έχετε τις εξής εναλλακτικές δυνατότητες έως και την 31/03/2015:

α) επιλέγοντας τύπο ρύθμισης Ρ3, να διακόψετε τη υπάρχουσα ρύθμισή σας και να υπαχθείτε στη ρύθμιση με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014 του Ν.4305/2014 ή

β) επιλέγοντας τύπο ρύθμισης P4, να συνεχίσετε τη ρύθμισή σας με μειωμένα ποσά για τις υπόλοιπες ανεξόφλητες δόσεις, συμπληρώνοντας την «Αίτηση για διατήρηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων του Ν.4152/2013».

3. Πού πληρώνω τη δόση της ρύθμισής μου;

– Η πρώτη δόση πληρώνεται στην τράπεζα, εντός 3 εργάσιμων ημερών, με την Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής. Οι επόμενες δόσεις πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο ή δίνοντας πάγια εντολή στην τράπεζα. Η πάγια εντολή δεν δίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησής σας.

4. Εχω οφειλές σε περισσότερες από μία ΔΟΥ. Πώς θα ρυθμίσω τα χρέη μου;

– Για κάθε ΔΟΥ πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αίτηση, επιλέγοντας τη ΔΟΥ από τη λίστα «Επιλογή ΔΟΥ οφειλής». Σε περίπτωση συγχωνευμένων ΔΟΥ, η ΔΟΥ οφειλής μπορεί να διαφέρει από εκείνη στην οποία απευθύνεται η υπεύθυνη δήλωση.

5. Υπέβαλα την αίτηση και δεν πλήρωσα εντός 3 εργάσιμων ημερών. Τι να κάνω;

– Αν δεν γίνει η πληρωμή εντός 3 εργάσιμων ημερών, τότε υποβάλλετε νέα αίτηση και πληρώνετε με τη νέα ΤΡΟ εντός 3 εργάσιμων ημερών στην τράπεζα.

6. Ενώ έχω υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) των τελευταίων 5 ετών και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ των τελευταίων 5 ετών, καθώς και τις περιοδικές του τρέχοντος έτους μου εμφανίζει σχετικό μήνυμα και δεν μπορώ να προχωρήσω στη ρύθμιση.

– Σε αυτήν την περίπτωση εκτυπώστε το μήνυμα του TaxisNet και απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671